ANI clarifică modul în care urmează să fie eliberate certificatele de integritate și ce conțin aceste documente

2013-2018 19 octombrie 2018 374
Imagine simbol

Certificatele de integritate urmează să fie eliberate de ANI la solicitarea conducătorilor entităților publice, în cazul procedurilor de angajare prin concurs sau la cererea persoanelor fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile.Un comunicat al ANI emis astăzi arată că certificatul de integritate va include informația despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privința persoanelor, despre averile nejustificate constatate de ANI, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive.

Astfel, persoanele care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice trebuie să depună cererile de obținere a certificatului de integritate la Autoritatea Națională de Integritate sau la Agenția Servicii Publice. Certificatele de integritate le vor fi eliberate numai personal solicitanților.

Procesul de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate va fi organizat astfel, încât să nu împiedice realizarea dreptului de a fi ales, se mai arată în comunicatul ANI. Potrivit legii, termenul de valabilitate al certificatului de integritate este de 3 luni, iar documentul urmează a fi oferit în termen de 15 zile.

59 de certificate eliberate în trei luni

În perioada 12 iunie – 8 septembrie 2018 au fost elaborate în total 59 de certificate de integritate, potrivit unor date făcute publice anterior de ANI, în cadrul unei conferințe organizate la Parlament, la 14 septembrie.

Autoritatea Națională de Integritate mai anunță că a semnat la 9 octombrie curent un ordin comun cu Agenția Servicii Publice și Inspectoratul Național de Probațiune, referitor la aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate.

Ordinul comun pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, este în proces de expertizare și înregistrare, la Ministerul Justiției, după care va fi publicat în Monitorul Oficial și pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, mai informează ANI.

ANI va emite certificate de integritate pentru candidații la viitoarele alegeri parlamentare

Solicitat de Moldova Curată, șeful direcției juridice al ANI, Sergiu Popov, a spus că regulamentul respectiv va descrie procedura pas cu pas cum poate fi obținut certificatul de integritate. Este un document tehnic, a precizat Sergiu Popov. Totuși, și până la adoptarea regulamentului respectiv, ANI oricum eliberează certificate de integritate solicitanților.

”În lege există prevederea că la angajarea în funcții publice persoanele trebuie să prezinte certificate de integritate. Mai mult, degrabă avem alegerile parlamentare și certificatele vor trebui prezentate organului electoral”, a subliniat Sergiu Popov.

Amintim că reprezentanții societății civile au criticat anterior introducerea certificatelor de integritate. În opinia Ianinei Spinei, director de programe la Transparency International Moldova, aceste certificate ar putea fi utilizate pentru a pune piedici candidaților incomozi la diferite funcții.

Natalia Enache

Date despre activitatea Inspectoratului de Integritate din cadrul ANIPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
302
2013-2018

ANI ascunde informațiile de interes public. A refuzat s...

Abia devenită funcțională după reformare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îngrădește accesul la informațiile de interes public. Portalul MoldovaCurata.md a solicitat numele și prenumele subiecților declarării veniturilor și intereselor personale care au cerut în instanță anularea actelor de constatare adoptate de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI). În răspunsul oficial, președinta Rodica Antoci ne-a scris că informația solicitată ar conține date cu caracter personal. Unii experți critică decizia ANI și sunt de părere că instituția se transformă într-un paravan al corupților.

27 iunie 2018
386
2013-2018

Victoria Iftodi, între două funcții: judecător la Curte...

09 mai 2017
312
2013-2018

Declarații de avere și interese ar urma să fie depuse n...

De la 1 ianuarie 2018 demnitarii și funcționarii publici vor putea depune online declarațiile de avere și interese personale. Cel puțin așa anunță Autoritatea Națională de Integritate, care a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Sistemul informațional E-Integritate.

28 decembrie 2017
334