ANI clarifică modul în care urmează să fie eliberate certificatele de integritate și ce conțin aceste documente

2013-2018 19 octombrie 2018 43
Imagine simbol

Certificatele de integritate urmează să fie eliberate de ANI la solicitarea conducătorilor entităților publice, în cazul procedurilor de angajare prin concurs sau la cererea persoanelor fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile.Un comunicat al ANI emis astăzi arată că certificatul de integritate va include informația despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privința persoanelor, despre averile nejustificate constatate de ANI, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive.

Astfel, persoanele care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice trebuie să depună cererile de obținere a certificatului de integritate la Autoritatea Națională de Integritate sau la Agenția Servicii Publice. Certificatele de integritate le vor fi eliberate numai personal solicitanților.

Procesul de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate va fi organizat astfel, încât să nu împiedice realizarea dreptului de a fi ales, se mai arată în comunicatul ANI. Potrivit legii, termenul de valabilitate al certificatului de integritate este de 3 luni, iar documentul urmează a fi oferit în termen de 15 zile.

59 de certificate eliberate în trei luni

În perioada 12 iunie – 8 septembrie 2018 au fost elaborate în total 59 de certificate de integritate, potrivit unor date făcute publice anterior de ANI, în cadrul unei conferințe organizate la Parlament, la 14 septembrie.

Autoritatea Națională de Integritate mai anunță că a semnat la 9 octombrie curent un ordin comun cu Agenția Servicii Publice și Inspectoratul Național de Probațiune, referitor la aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate.

Ordinul comun pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, este în proces de expertizare și înregistrare, la Ministerul Justiției, după care va fi publicat în Monitorul Oficial și pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, mai informează ANI.

ANI va emite certificate de integritate pentru candidații la viitoarele alegeri parlamentare

Solicitat de Moldova Curată, șeful direcției juridice al ANI, Sergiu Popov, a spus că regulamentul respectiv va descrie procedura pas cu pas cum poate fi obținut certificatul de integritate. Este un document tehnic, a precizat Sergiu Popov. Totuși, și până la adoptarea regulamentului respectiv, ANI oricum eliberează certificate de integritate solicitanților.

”În lege există prevederea că la angajarea în funcții publice persoanele trebuie să prezinte certificate de integritate. Mai mult, degrabă avem alegerile parlamentare și certificatele vor trebui prezentate organului electoral”, a subliniat Sergiu Popov.

Amintim că reprezentanții societății civile au criticat anterior introducerea certificatelor de integritate. În opinia Ianinei Spinei, director de programe la Transparency International Moldova, aceste certificate ar putea fi utilizate pentru a pune piedici candidaților incomozi la diferite funcții.

Natalia Enache

Date despre activitatea Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Ministerul Justiției vrea să elimine proba la poligraf...

Ministerul Justiției propune eliminarea testului la detectarea comportamentului simulat (poligraf) la angajarea inspectorilor de integritate. De asemenea, instituția intenționează să excludă acest test ca probă eliminatorie pentru candidații le funcțiile de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate.

26 ianuarie 2018
20
2013-2018

Numele candidaţilor care şi-au depus dosarele pentru fu...

Doar două persoane şi-au depus dosarele pentru a participa la concursul de selectare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), chiar dacă astăzi este ultima zi de înregistrare în concurs. Reprezentanţii ANI nu divulgă însă numele candidaţilor.

03 mai 2017
31
2013-2018

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de...

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

09 octombrie 2017
19
2013-2018

Două săptămâni şi nici un alt candidat la şefia ANI

Chiar dacă a fost extins cu zece zile termenul pentru concursul la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), nu au mai fost depuse alte dosare. Astfel, în concurs rămân cei patru candidaţi care s-au înscris anterior.

16 mai 2017
18
2013-2018

Controalele pe numele angajaţilor DIP, motiv de vrajbă...

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) este acuzat de membrii acesteia că ar fi semnat o decizie de sistare a examinării unei petiţii în care erau vizaţi 11 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), fără ca decizia să fi fost discutată cu membrii CNI. Anatolie Donciu susţine însă că a luat o astfel de decizie, deoarece petiţionarul ar fi pus date incorecte în sesizare. Reclamaţia celor patru membri ai CNI a ajuns în Parlament.

06 august 2014
25
2013-2018

Victoria Iftodi a renunțat la funcția de membră a Consi...

După ce a fost aleasă judecătoare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Victoria Iftodi a renunțat la calitatea de membră a Consiliului de Integritate (CI) din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar acum Ministerul Justiției caută o altă candidatură care ar reprezenta Executivul în această entitate anticorupție.

05 iunie 2017
31