Deputatul socialist Radu Mudreac, suspectat că nu a declarat peste 4 milioane de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență de peste 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către deputatul socialist Radu Mudreac și familia acestuia, pe parcursul perioadei decembrie 2014 - august 2016. Deputatul a motivat pentru Moldova Curată că ANI nu avea dreptul legal să investigheze firmele sale, ci doar veniturile sale în calitate de persoană fizică.
Inspectoratul de Integritate al ANI a efectuat controlul la sesizarea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, care a formulat cererea pe baza informațiilor publicate de Anticoruptie.md.
Potrivit actului de constatare emis de ANI, această sumă a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei Mudreac, fondată de deputat și administrată de soția acestuia. Ulterior, firma a fost înstrăinată.
Deputatul a explicat inspectorilor de integritate că firma respectivă a încheiat contracte cu diverse persoane fizice prin care a luat cu împrumut în total peste 4 milioane 790 mii de lei pentru construcția unui unui spațiu comercial în centrul capitalei. Inspectorul de integritate a respins argumentele invocate, deoarece persoanele fizice vizate nu dispuneau oficial de mijloace financiare pentru împrumutarea unor astfel de sume.
Acesta a declarat pentru portalul Moldova Curata.md că inspectorul de integritate nu ar cunoaște legea, deoarece el, în calitate de persoană fizică și-ar fi declarat toate veniturile, însă reprezentantul ANI a documentat și activitatea firmei familiei.
”Persoanele juridice, firmele, nu sunt subiecte ale declarării la ANI. Eu, fiind angajat la o întreprindere sau în altă parte, trebuie să declar salariul pe care îl am curat din activitate. În rest, întreprinderea are viața ei și o duce cum o poate”, a precizat deputatul.
Inspectorul de integritate a expediat un denunț către Procuratura Generală pe aspectul comiterii a două infracțiuni ce cad sub incidența Codului penal al Republicii Moldova - îmbogățire ilicită și spălarea banilor. Suplimentar, a fost sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal asupra subiectului pe perioada vizată.
Radu Mudreac este medic veterinar de profesie. El a fost şeful Serviciului Veterinar de Stat în municipiul Chişinău, iar în 2008, printr-un ordin al premierului Zinaida Greceanîi, a fost numit director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. După nici doi ani, în timpul guvernului Filat, şi-a dat demisia din această funcţie. Din anul 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova ales în ambele mandate pe lista PSRM. Ca și alți patru colegi de partid, Radu Mudreac deţine cetăţenie română.
Lilia Zaharia
Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Mihail Catraniuc
Mihail Catraniuc este liderul Organizației Teritoriale Orhei a PSRM și candidează în circumscripția electorală nr.18 Orhei. Are studii medii speciale și superioare. Este inginer în domeniul telecomunicațiilor, iar la ASEM a obținut și diploma de jurist-economist.
Profil candidat: Oleg Savva
La 22 septembrie Oleg Savva a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția Fălești. Savva este deputat pe listele PSRM din 2014. Înainte de a ajunge în Parlament, conform CV-ului său de pe pagina de internet a Legislativului, a fost jurist, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la primăria orașului Fălești.
Profil candidat: Vasile Bolea
Din decembrie 2014 Vasile Bolea (36 de ani) este deputat ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani.
Profil candidat: Valeriu Ciorici
Valeriu Ciorici candidează pe circumscripția nr. 13 Rezina. El a făcut parte din guvernarea comunistă, cariera sa cunoscând ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM. Mai întâi a fost promovat în funcțiile de șef al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei și subprefect al județului Orhei pentru sectorul Rezina, apoi, după alegerile locale din 2003, la care comuniștii au câștigat majoritatea mandatelor în Consiliul raional, Valeriu Ciorici a devenit Președintele raionului Rezina, funcție pe care a deținut-o până în 2011.
Aici așteptăm comentariul tău!