Laura Ştefan: Recuperarea prejudiciilor – un moment esenţial în combaterea corupţiei la nivel înalt
Experta anticorupţie de la Bucureşti, Laura Ştefan, a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.
„Din fericire, am reuşit ca societate să rezistăm acestor presiuni. Apoi au început să apară şi condamnările în marile dosare de corupţie, iar astăzi vedem rezultatele impresionante ale DNA obţinute în aceşti 10 ani”, a menţionat Laura Ştefan.
În prezent, dezbaterea principală în România este cea referitoare la recuperarea prejudiciilor, punându-se accentul pe aducerea banilor furaţi înapoi la bugetul de stat, a adăugat experta din România.
„E un lucru esenţial, atunci când vorbim despre criminalitatea „gulerelor albe”, despre corupţie la nivel înalt. Doar pedepsirea prin încarcerarea în penitenciar nu ne ajută să întoarcem lucrurile în starea lor iniţială. Acum lucrăm la rafinarea mecanismelor care să permită întoarcerea înapoi la stat a banilor furaţi”, a explicat Laura Ştefan.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
VIDEO // „R. Moldova ia o notă trecătoare în lupta cu c...
Directorul executiv al „Transparency International Moldova” Lilia Carasciuc prognozează un an fierbinte în 2014 pentru lupta cu corupția. Într-un interviu pentru portalul Moldova Curată, Carasciuc explică unde s-au împotmolit reformele moldovenești și cum ar putea fi acestea resuscitate.
Olesea Stamate: ”Agenția Achizițiilor Publice ar trebui...
Noua Lege privind achizițiile publice, care a intrat în vigoare la 1 mai, 2016, nu clarifică pe deplin modul în care trebuie să decurgă procesul de planificare, afirmă președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Potrivit ei, situația privind planificarea achizițiilor a rămas defectuoasă, la fel ca și în legea precedentă, fapt ce oferă mai puține posibilități pentru societate să monitorizeze gestionarea banilor publici și eficiență redusă la cheltuirea resurselor bugetare.
„Suntem martori ai unor activități ilegale în justiție”
Secretarul general al Aparatului președintelui susține atitudinea critică a șefului statului față de sistemul judecătoresc. Într-un interviu acordat Moldovei Curate, funcționarul explică cât de reduse sunt pârghiile instituției prezidențiale pentru a curăța sistemul judecătoresc.
Camelia Bogdan: ”Printre magistrați trebuie să existe o...
Judecătoarea Curţii de Apel Bucureşti, Camelia Bogdan, explică mecanismele de confiscare a averilor ilicite, cum funcţionează acestea în România şi cum funcţionează în Republica Moldova. Ea a opinat în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată că în examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat.
VIDEO // „Nu poți din senin să declanșezi un referendum...
Președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan explică, într-un interviu acordat portalului Moldova Curată, de ce nu au succes inițiativele de organizare a unor referendumuri, când și cum se produc fraudele electorale și câte astfel de cazuri au ajuns pe mesele procurorilor. Ciocan dezvăluie, de asemenea, când ar putea fi organizate viitoarele alegeri parlamentare și cât ne vor costa acestea.
VIDEO // „Judecătorii nu trebuie să aibă imunitate pent...
Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, comentează într-un interviu pentru Moldova Curată decizia Curții Constituționale de limitare a imunității judecătorilor și explică de ce nu fac pușcărie polițiștii care au bătut tinerii după protestele din 7 aprilie 2009.
Aici așteptăm comentariul tău!