Laura Ştefan: Recuperarea prejudiciilor – un moment esenţial în combaterea corupţiei la nivel înalt
Experta anticorupţie de la Bucureşti, Laura Ştefan, a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.
„Din fericire, am reuşit ca societate să rezistăm acestor presiuni. Apoi au început să apară şi condamnările în marile dosare de corupţie, iar astăzi vedem rezultatele impresionante ale DNA obţinute în aceşti 10 ani”, a menţionat Laura Ştefan.
În prezent, dezbaterea principală în România este cea referitoare la recuperarea prejudiciilor, punându-se accentul pe aducerea banilor furaţi înapoi la bugetul de stat, a adăugat experta din România.
„E un lucru esenţial, atunci când vorbim despre criminalitatea „gulerelor albe”, despre corupţie la nivel înalt. Doar pedepsirea prin încarcerarea în penitenciar nu ne ajută să întoarcem lucrurile în starea lor iniţială. Acum lucrăm la rafinarea mecanismelor care să permită întoarcerea înapoi la stat a banilor furaţi”, a explicat Laura Ştefan.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Curtea de Conturi niciodată nu își duce lucrul până la...
Vicepreședintele Curții de Conturi explică, în interviul acordat portalului Moldova Curată, de ce în majoritatea instituțiilor de stat auditate de ei sunt descoperite cazuri de conflict de interese și cum se întâmplă că în rapoartele de audit întocmite de Curtea de Conturi nu se regăsesc toate încălcările comise de instituțiile auditate.
„Guvernul are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile...
Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre reformele necesare în domeniul Justiţiei, a amintit cât de importantă este lupta cu flagelul corupţiei şi a comentat situaţia din sectorul financiar-bancar al ţării. În context, diplomatul a subliniat că noul Guvern are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile şi va continua reformele.
RODICA ANTOCI, PREȘEDINTA ANI: ”AM SOLICITAT SĂ AVEM UN...
Autoritatea Națională de Integritate ar putea avea 46 de inspectori de integritate, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, președinta ANI, Rodica Antoci. ANI a elaborat și a înaintat Parlamentului un proiect privind structura și efectivul limită al instituției, în care a solicitat să fie angajați 46 de inspectori de integritate. Președinta ANI a declarat că documentul ar urma să fie aprobat în luna februarie și în paralel a fost propus pentru dezbateri publice regulamentul privind organizarea concursului pentru inspectorii de integritate.
VIDEO // Legislația nu permite sancționarea lipsei de p...
Ministrul Educației Maia Sandu dezvăluie într-un interviu pentru Moldova Curată care a fost structura din cadrul ministerului în care au fost descoperite cele mai multe încălcări și nereguli, câtă lume a plecat din Ministerul Educației de la venirea sa în funcție și de ce nu este posibilă reformarea mai rapidă a sistemului educațional.
„Raportul SIS în privința lui Harmaniuc, Cozma și Crețu...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce au fost acceptați în sistemul judecătoresc mai mulți candidați cu rapoarte negative la SIS și care au fost adevăratele motive pentru care a fost lichidată Curtea de Apel Bender.
Aici așteptăm comentariul tău!