Laura Ştefan: Recuperarea prejudiciilor – un moment esenţial în combaterea corupţiei la nivel înalt
Experta anticorupţie de la Bucureşti, Laura Ştefan, a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.
„Din fericire, am reuşit ca societate să rezistăm acestor presiuni. Apoi au început să apară şi condamnările în marile dosare de corupţie, iar astăzi vedem rezultatele impresionante ale DNA obţinute în aceşti 10 ani”, a menţionat Laura Ştefan.
În prezent, dezbaterea principală în România este cea referitoare la recuperarea prejudiciilor, punându-se accentul pe aducerea banilor furaţi înapoi la bugetul de stat, a adăugat experta din România.
„E un lucru esenţial, atunci când vorbim despre criminalitatea „gulerelor albe”, despre corupţie la nivel înalt. Doar pedepsirea prin încarcerarea în penitenciar nu ne ajută să întoarcem lucrurile în starea lor iniţială. Acum lucrăm la rafinarea mecanismelor care să permită întoarcerea înapoi la stat a banilor furaţi”, a explicat Laura Ştefan.
Ea a remrcat faptul că după momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au început presiunile politicinilor asupra instituţiilor anticorupţie, pentru că acestea începuseră să înregistreze rezultate.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dintr-o societate bolnavă nu poate să se nască o justiț...
”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru Moldova Curată.
„Mă mândresc cu averea mea şi n-am de gând să mă împart...
Ion Diacov, şeful Procuraturii municipiului Chişinău, a comentat în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată relaţia cu adjunctul său, Vasile Gherasimenco, pe care l-a acuzat că ar fi protejat traficanţi de droguri. Între altele, omul legii a amintit despre averea nedeclarată a lui Vasile Gherasimenco. Ion Diacov a recunoscut că şi el are o avere frumoasă dar, potrivit lui, e din muncă cinstită. Citiţi AICI interviul integral.
Ambasadorul UE, Peter Michalko: Pentru combaterea corup...
Amabasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declrata într-un interviu pentru Moldova Curată că cel mai important element pentru combaterea cu succes a corupției este voința politică. Diplomatul a subliniat că trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care contribuie la tolerarea acestui fenomen.
„Nu ne mai putem confrunta cu anumite autorităţi care a...
Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre carenţele din domeniul pe care îl administrează. Deşi recunoaşte că probleme există, el susţine acestea nu ar trebui generalizate. Simion Botnari crede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind achiziţiile publice, aflată deocamdată pe masa parlamentarilor, lucrurile vor deveni mai clare, iar acuzaţiile referitoare la fraude în licitaţiile publice vor dispărea. Citiţi AICI interviul integral.
Aici așteptăm comentariul tău!