ANATOLIE DONCIU: CNI trebuie reformat pentru a putea verifica nu doar declarațiile, dar și averile demnitarilor
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.
”Nu trebuie să inventăm bicicleta, uitați-vă în România. Dacă la ei ceva funcționează bine, de ce să nu preluăm? Nu totul, orbește, dar anumite segmente. Și atunci am putea avea și noi rezultate. Nu doar statistic cu numărul declarațiilor verificate, dar cazuri reale de prevenire a corupției, cu verificarea veniturilor, averilor, proprietăților, conflicte de interese, incompatibilități, restricții, regimul cadourilor, care a rămas în umbră”, a menționat Anatolie Donciu.
”Nu trebuie să inventăm bicicleta, uitați-vă în România. Dacă la ei ceva funcționează bine, de ce să nu preluăm? Nu totul, orbește, dar anumite segmente. Și atunci am putea avea și noi rezultate. Nu doar statistic cu numărul declarațiilor verificate, dar cazuri reale de prevenire a corupției, cu verificarea veniturilor, averilor, proprietăților, conflicte de interese, incompatibilități, restricții, regimul cadourilor, care a rămas în umbră”, a menționat Anatolie Donciu.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
INTERVIU// Alina Mungiu-Pippidi: ”Moldova este folosită...
Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.
LILIA IONIȚA, EXPERTĂ CAPC: ” INTRĂM ÎN DERIZORIU ȘI CU...
Mecanismele legale destinate prevenirii actelor de corupție și stimulării integrității în sistemul de justiție nu funcționează și nu au adus rezultatele scontate, este de părere Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Experta a explicat într-un interviu pentru portalul Moldova Curată că deși au fost adoptate o serie de norme, acestea nu au fost aplicate sau chiar au fost ignorare în domeniul justiției. Ea s-a referit la modul de selectare și promovare a judecătorilor, la concursurile cu un singur candidat și la „acrobațiile legislative” din ultima perioadă ale guvernanților.
Ambasadorul UE, Peter Michalko: Pentru combaterea corup...
Amabasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declrata într-un interviu pentru Moldova Curată că cel mai important element pentru combaterea cu succes a corupției este voința politică. Diplomatul a subliniat că trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care contribuie la tolerarea acestui fenomen.
Camelia Bogdan: ”Printre magistrați trebuie să existe o...
Judecătoarea Curţii de Apel Bucureşti, Camelia Bogdan, explică mecanismele de confiscare a averilor ilicite, cum funcţionează acestea în România şi cum funcţionează în Republica Moldova. Ea a opinat în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată că în examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat.
Victor Munteanu: Sentimentul pe care îl am după atâţia...
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, afirmă în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată că nu există dorință politică pentru a adopta proiectul de lege privind reformarea Procuraturii.
VIDEO // „Dovediţi că avem judecători corupţi!”
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, explică într-un interviu pentru Moldova Curată ce crede despre presiunile care se exercită asupra instituției pentru a face ordine în sistemul judecătoresc și de ce au fost demiși în ultimul timp mai mulți judecători.
Aici așteptăm comentariul tău!