ANATOLIE DONCIU: CNI trebuie reformat pentru a putea verifica nu doar declarațiile, dar și averile demnitarilor
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.
”Nu trebuie să inventăm bicicleta, uitați-vă în România. Dacă la ei ceva funcționează bine, de ce să nu preluăm? Nu totul, orbește, dar anumite segmente. Și atunci am putea avea și noi rezultate. Nu doar statistic cu numărul declarațiilor verificate, dar cazuri reale de prevenire a corupției, cu verificarea veniturilor, averilor, proprietăților, conflicte de interese, incompatibilități, restricții, regimul cadourilor, care a rămas în umbră”, a menționat Anatolie Donciu.
”Nu trebuie să inventăm bicicleta, uitați-vă în România. Dacă la ei ceva funcționează bine, de ce să nu preluăm? Nu totul, orbește, dar anumite segmente. Și atunci am putea avea și noi rezultate. Nu doar statistic cu numărul declarațiilor verificate, dar cazuri reale de prevenire a corupției, cu verificarea veniturilor, averilor, proprietăților, conflicte de interese, incompatibilități, restricții, regimul cadourilor, care a rămas în umbră”, a menționat Anatolie Donciu.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
VIDEO // Legislația nu permite sancționarea lipsei de p...
Ministrul Educației Maia Sandu dezvăluie într-un interviu pentru Moldova Curată care a fost structura din cadrul ministerului în care au fost descoperite cele mai multe încălcări și nereguli, câtă lume a plecat din Ministerul Educației de la venirea sa în funcție și de ce nu este posibilă reformarea mai rapidă a sistemului educațional.
„Guvernul are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile...
Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre reformele necesare în domeniul Justiţiei, a amintit cât de importantă este lupta cu flagelul corupţiei şi a comentat situaţia din sectorul financiar-bancar al ţării. În context, diplomatul a subliniat că noul Guvern are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile şi va continua reformele.
„Raportul SIS în privința lui Harmaniuc, Cozma și Crețu...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce au fost acceptați în sistemul judecătoresc mai mulți candidați cu rapoarte negative la SIS și care au fost adevăratele motive pentru care a fost lichidată Curtea de Apel Bender.
„Mă mândresc cu averea mea şi n-am de gând să mă împart...
Ion Diacov, şeful Procuraturii municipiului Chişinău, a comentat în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată relaţia cu adjunctul său, Vasile Gherasimenco, pe care l-a acuzat că ar fi protejat traficanţi de droguri. Între altele, omul legii a amintit despre averea nedeclarată a lui Vasile Gherasimenco. Ion Diacov a recunoscut că şi el are o avere frumoasă dar, potrivit lui, e din muncă cinstită. Citiţi AICI interviul integral.
VIDEO // „Dovediţi că avem judecători corupţi!”
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, explică într-un interviu pentru Moldova Curată ce crede despre presiunile care se exercită asupra instituției pentru a face ordine în sistemul judecătoresc și de ce au fost demiși în ultimul timp mai mulți judecători.
Aici așteptăm comentariul tău!