Locuințe sociale din Nisporeni au fost acordate cu titlu de excepție primarului orașului și procurorului-șef

Alte materiale 30 august 2021 6086
Beneficiarii au fost selectați de către o comisie formată de Consiliul Raional. Sursa foto: Locuintesociale.gov.md



Auditorii Curții de Conturi au constatat că în anul 2018 Consiliul Raional Nisporeni a repartizat 5 locuințe sociale unor persoane cu funcții de conducere în instituții bugetare. Președintele raionului refuză să spună cine sunt cei cinci beneficiari, însă MoldovaCurata.md a descoperit că primarul orașului Nisporeni, Grigorii Robu, și procurorul-șef al raionului, Iancu Zaporojan, au trăit sau trăiesc în locuințe sociale. Asta deși Regulamentul de repartizare prevede că beneficiarii ar trebui să fie din familii social-vulnerabile, să nu dețină locuințe sau să lucreze în sfera bugetară și să aibă venituri mici.

Locuințele sociale, mai exact 93 de apartamente noi situate în patru blocuri, au fost date în exploatare la Nisporeni în anul 2018, iar la ceremonia de înmânare a cheilor au participat premierul de atunci Pavel Filip și fostul ministru al Infrastructurii Drumurilor și Dezvoltării Regionale, Vasile Bâtca.

Sursa foto: Locuintesociale.gov.md

Costul total al proiectului a fost de 3,45 milioane de euro, bani împrumutați pe un termen de 20 de ani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din acești bani, 65 la sută din sumă a fost oferită de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar cu 35 la sută au contribuit autorităţile locale.

Beneficiarii au fost selectați de către o comisie formată de Consiliul Raional, din care au făcut parte funcționari publici și consilieri locali. Comisia a examinat dosarele și a verificat legalitatea actelor depuse. Potrivit Regulamentului, prioritate la acordarea apartamentelor aveau câteva categorii sociale - persoane cu dizabilităţi severe,  persoanele dezinstituționalizate (orfani cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani), familiile cu trei și mai mulți copii minori sau familiile monoparentale ce cresc cel puţin 2 copii minori,  familiile sau persoanele care întreţin copii cu dizabilităţi severe, familiile tinere în care cel puţin unul dintre membrii familiei este angajat în sistemul bugetar sau persoane sub 35 ani angajaţi ai instituţiilor bugetare în domeniul educaţiei, sănătăţii, asistenţei sociale.

Condiții – să nu aibă în proprietate nicio locuință, sa aibă venituri lunare mici și să nu fi beneficiat anterior de credite preferențiale sau alte ajutoare de la stat pentru a-și construi sau procura o locuință. Pentru folosirea acestor apartamente se plăteau sume modeste, care variau în funcție de suprafață, dar nu depășeau o mie de lei lunar.

Constatarea auditorilor: beneficiar cu un salariu lunar de 23 de mii de lei și proprietar a 25 de terenuri

În urma unui control, ale cărui rezultate au fost prezentate la 16 iulie 2021, auditorii Curții de Conturi au constatat însă că autoritățile raionale au inclus în lista de beneficiari și persoane care nu se încadrează în condițiile de repartizare.

Potrivit unui comunicat emis de Curte, auditorii au descoperit cinci cazuri de acest fel.

„În situația economică și financiară a acestor beneficiari, auditul a constatat că aceștia au avut venituri peste limita stabilită de Regulament, precum existența unor bunuri imobile. De exemplu, unul din beneficiari a avut venituri salariale în perioada 2018-2020, în sumă totală de 829 de mii de lei sau 23 de mii de lei lunar, precum și deține în proprietate 25 de terenuri agricole și o construcție comercială”, a menționat în prezentarea sa  Alexandru Răileanu, șeful echipei de audit.

Persoană cu dizabilități și mamă cu doi copii – în lista de așteptare

La Nisporeni sunt persoane care încă așteaptă să fie cazate într-o locuință socială. Una dintre ele este Tatiana Ulinici, care spune că a depus dosarul acum jumătate de an. Ea este nevăzătoare și crește singură doi copii, deoarece, spune ea, a fost alungată de soț din casa lui. Acum stă temporar în casa părinților.

„Inițial mi s-a spus că nu sunt locuri, iar după mai multe argumente și documente, am fost pusă pe lista de așteptare. Nu știu de ce unii funcționari, care au mașini scumpe și alte averi, pot beneficia de locuință socială fără probleme, iar persoane nevoiașe ca noi – nu”, spune Tatiana Ulinici.

Primar și procuror șef, beneficiari-excepție

Grigorii Robu/ Sursa foto: Publika.mdLista beneficiarilor de locuințe sociale din raionul Nisporeni nu este publică. Portalul MoldovaCurata.md a aflat însă că printre ei

a fost și primarul orașului, Grigorii Robu.

El a explicat pentru portalul Moldova Curata.md că i s-a dat locuință socială în folosință pe o perioadă determinată.

„Da, am beneficiat, dar deja am dat-o. Eu am folosit-o pe perioada cât am făcut reparație în apartament. Am stat aproape un an, dar deja acea locuință a fost repartizată unei alte persoane, unei mame cu mulți copii”, a spus Grigore Robu.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, Grigorii Robu a avut un salariu de peste 117 mii de lei anual în calitate de primar și deținea un teren intravilan.

Beneficiar cu salariu lunar de peste 21 de mii de lei

Din anul 2018, beneficiază de locuință socială și procurorul raionului Nisporeni, Iancu Zaporojan, deși după venitul salarial indicat în acel an, dar și în anii următori, familia sa nu ar face parte din categoria persoanelor cu venituri mici sau social vulnerabile.

„Fac parte din categoria funcționarilor publici care deservesc Republica Moldova, printre altele. În baza deciziei Consiliului, mi-a fost atribuită locuința, deoarece nu sunt din raion. Achit o sumă chiar mai mare dintre toți, aproximativ 1200 de lei, rezultând din salariul pe care îl am”, ne-a spus procurorul raionului. 

Potrivit declarației de avere și interese personale, Iancu Zaporojan a avut în anul 2018 un venit salarial de peste 256 de mii de lei anual, ceea ce ar însemna în jur de 21 330 de mii de lei lunar. El deținea atunci mai multe terenuri: unul intravilan, nouă extravilane și două agricole.

Lista beneficiarilor „de excepție” este ascunsă de public

Consiliul Raional refuză să divulge numele celor 5 persoane care au beneficiat neregulamentar, potrivit Curții de Conturi, de locuințe sociale.

Președintele raionului Nisporeni, Vasile Marcuță, ne-a informat  că apartamentele au fost date în folosință „cu titlu de excepție”.

„Consiliul Raional Nisporeni, după repartizarea locuințelor sociale persoanelor eligibile, a acordat spațiu locativ în folosință temporară cu titlu de excepție, din contul locuințelor sociale rămase nerepartizate, din lipsa solicitanților eligibili, unor angajați ai instituțiilor bugetare din raion. Totodată, țin să vă informez că nici unul din acești cinci beneficiari de locuințe sociale cu titlu de excepție nu dețin și nu au deținut funcții în cadrul Consiliului Raional sau subdiviziunilor subordonate Consiliului”, se spune în răspunsul lui Vasile Marcuță.

Portalul MoldovaCurata.md va solicita repetat lista celor 5 beneficiari „excepție”

În opinia avocatului Nicolae Frumosu, specializat pe legislația media, Consiliul Raional poate fi acționat în judecată pentru îngrădirea accesului la informații de interes public.

„Referitor la depersonalizarea datelor angajaților instituțiilor bugetare cărora le-au fost acordate locuințe sociale «cu titlu de excepție», consider această depersonalizare fiind contrară Legii nr. 982/2000 privind accesul la informație, or, în cazul de față, viața privată nu poate prevala asupra interesului public de a afla identitatea persoanelor, funcționari ai statutului, care au obținut locuințe sociale prin derogare de la Legea nr. 75/2015 cu privire la locuințe, derogare care nu este clar în baza cărei reglementări a fost aplicată. Prin urmare, opinez că pentru această încălcare, autoritatea publică poate fi acționată în instanță în vederea furnizării informației în mod corespunzător”, susține avocatul.

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md va solicita repetat Consiliului Raional lista persoanelor beneficiare de locuințe sociale „cu titlu de excepție”. În cazul în care autoritatea raională va refuza sau va furniza aceeași listă cu date depersonalizate, API și portalul MoldovaCurata.md va acționa în judecată Consiliul Raional Nisporeni.

Lilia Zaharia

Această investigație este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Сыдор 07/09/2021

За хорошую выслугу перед партией только не перед народом !

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1285
2021

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fos...

Magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de o parte din consilierii raionali.

18 februarie 2021
1580
2020

Specialist la Centrul de Tineret Cahul, angajat de Cons...

13 martie 2020
3174
2020

O nouă promisiune referitoare la o investiție aproape c...

27 ianuarie 2020
1845
2020

Directorul-adjunct al Agenției TASS de la Moscova, Miha...

22 mai 2020
2914
Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1113