În an electoral, Igor Dodon a făcut binefacere la Comrat cu bani cash de proveniență necunoscută
La 9 iulie 2020, președintele Igor Dodon a împărțit 240 de mii de lei, bani cash, familiilor din orașul Comrat ale căror gospodării au fost inundate în noaptea de 4 spre 5 iulie. Banii au fost înmânați pe loc, în timpul vizitei sale la Comrat. Întrebat din ce fonduri a luat acei bani, președintele a răspuns că este ”un gest de binefacere din partea mai multor persoane de bună-credință care au răspuns la apelul șefului statului de a veni în ajutorul acestor persoane”. Deși a fost solicitat, nu a anexat nici o dovadă de contabilizare acestor bani, cu atât mai puțin, nu a fost anunțată public nici o campanie de strângere de fonduri. Unii experți anticorupție spun că dacă ar fi organizat, în realitate, o astfel de campanie, aceasta ar fi trebuit să fie total transparentă și cu dovezi clare de corectitudine.
În noaptea de 4 spre 5 iulie 2020, după o ploaie torențială, 16 familii din municipiul Comrat s-au pomenit cu gospodăriile pline cu apă. Atât Primăria, cât și Comitetul Executiv al autonomiei găgăuze, le-a acordat, practic, imediat, sume de bani ca să-și curețe curțile și să-și recupereze pagubele suportate, iar la 9 iulie și președintele Igor Dodon a vizitat sinistrații.
”Împreună cu deputatul Alexandr Suhodolschi (deputat socialist ales pe circumscripția Comrat – n. r.) am găsit o posibilitate și vă vom da astăzi suplimentar câte 15 mii de lei, asta până vom termina evaluarea situației și vom putea vedea cu ce să vă ajutăm din bugetul de stat”, a spus Igor Dodon la întâlnirea cu sinistrații, apoi le-au fost împărțiți banii. Asta înseamnă că suma de 240 de mii de lei a fost adusă la Comrat odată cu delegația șefului statului.
În două comunicate difuzate, unul în aceeași seară, iar altul peste câteva zile, Primăria Comrat a confirmat faptul că sinistrații au primit acei bani de la președinte.
Nimeni nu știe ai cui sunt banii donați de Igor Dodon
Solicitată de Moldova Curată să ofere detalii, Primăria Comrat ne-a răspuns, în scris, că din bugetul municipiului Comrat sinistrații au primit, în total, 123 000 de lei, cât privește banii aduși de președinte, Primăria nu cunoaște proveniența lor.
La rândul său, Președinția a refuzat să ne prezinte documente și informații concrete despre proveniența banilor, însă a precizat că sumele nu vin din bugetul aparatului președintelui, dar sunt ”un gest de binefacere din partea mai multor persoane de bună-credință care au răspuns la apelul șefului statului de a veni în ajutorul acestor persoane”.
Deputatul Alexandr Suhodolschi, împreună cu care Igor Dodon ar fi găsit acești bani, pentru a-i dona, nu a răspuns la întrebarea noastră, expediată prin sms, deși a citit mesajul.
”Proveniența resurselor oferite de președintele Dodon este cel puțin dubioasă și aparent ar avea o tentă de abuz de serviciu”
Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță, în prezent expert la Transparency International Moldova, notează că președintele Dodon și Președinția sunt instituții publice, de aceea utilizarea oricărui ban, acumularea sau oferirea/cheltuierea banilor trebuie să fie făcute transparent, public și cu o contabilizare respectivă în bugetul instituției.
”Având în vedere perioada relativ scurtă între producerea inundației și ajutorul acordat de președinte, cert este că, fără a avea o evaluare adecvată a pagubelor și fără să dispună de timp suficient pentru mobilizarea de resurse curate și în mod transparent și public, proveniența resurselor oferite de președintele Dodon este cel puțin dubioasă și aparent ar avea o tentă de abuz de serviciu admis de președintele Dodon în mobilizarea de resurse și acordarea acestora”, explică Veaceslav Negruță.
În opinia sa, președintele a admis abateri de la legislație prin încercarea de substituire a rolului instituțiilor publice în interes personal electoral. ”Este evident că abuzul de funcția deținută apare în două direcții clare: 1 - adunarea/mobilizarea de fonduri de proveniență neclară, fără un apel public și fără a avea un caracter benevol declarat (admitem o formă de presiune exercitată asupra ”donatorilor” sau dependența nedeclarată de președintele Dodon) și 2 - acordarea de mijloace bănești cash unor familii aflate în dificultate, fără contabilizarea donațiilor, fără o evidență și raportare strictă a utilizării în scopuri bine definite. Această situație indică caracterul ilegal, electoral și iresponsabil al unui președinte în exercitiu, eventual actor electoral, care a speculat pe nevoile oamenilor în scopuri personale electorale”, a mai explicat Veceaslav Negruță.
”Pare a fi un déjà vu al istoriei cu Primăria Chișinău…”
”Pentru mine este foarte ciudată această informație, din ce mijloace a donat președintele țării. Dacă e din mijloace proprii, ar fi cazul ca Dlui să spună despre aceasta sau să explice la concret sursa de proveniență. Să nu se repete istoria cu Primăria municipiului Chișinău, când primarul Ion Ceban a spus că a făcut reparația oficiului în care se află din mijloacele unor oameni de afaceri, colegi, prieteni, informație pe care nu a vrut să o anunțe în modul corespunzător. Asta e foarte ciudat și eu nu consider corect, când suntem în preajma campaniei electorale să se procedeze la astfel de măsuri”, a comentat pentru Moldova Curată Ianina Spinei, o altă expertă anticorupție la Transparency International Moldova.
Menționăm că asupra președintelui Igor Dodon planează suspiciuni că ar folosi, inclusiv în campanii electorale, bani de proveniență necunoscută. La 18 mai 2020 deputatul Iurie Reniță, ales pe lista blocului ACUM, a făcut publice imagini video de la o întâlnire din 2019 a lui Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, plecat din țară acum un an și aflat în prezent în urmărire. În video se arată cum Plahotniuc îi dă lui Igor Dodon o pungă în care se presupune că erau sume mari de bani. Sesizată ulterior, Procuratura Anticorupție a refuzat să pornească o cauză penală pentru a afla ce era în pungă și, eventual, proveniența banilor din ea. Însuși Igor Dodon nu a explicat niciodată, deși este întrebat periodic de jurnaliști, ce se afla în punga oferită de Vladimir Plahotniuc.
Viorica Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!