Membrul CI Oleg Efrim către conducerea ANI: ”Vă îndemn să mergeți în instanță să cereți anularea contractelor care arată că demnitarii cumpără mașini cu 7 mii de lei. Ați arăta tuturor că societatea nu poate să tolereze astfel de minciuni”

Consiliul de Integritate 25 februarie 2020 3190
Ședința Consiliului de Integritate din 24 februarie 2020. Sursa: captură video Privesc.eu



Problema indicării de către unii demnitari a unor bunuri la prețuri derizorii în declarațiile de avere rămâne nerezolvată, iar Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar trebui să aibă un plan în privința asta, a remarcat la prezentarea raportului ANI pentru anul 2019, membrul Consiliului de Integritate Oleg Efrim. El s-a interesat dacă Autoritatea, care controlează averile și interesele funcționarilor publici, a identificat vreo soluție pentru cazurile în care în declarații sunt indicate mașini de lux ca, de exemplu, Porsche care ar valora 11 mii de lei.

Drept răspuns, Rodica Antoci, președinta ANI, care a prezentat raportul, a anunțat că Autoritatea a pregătit două proiecte de lege pe care le-a depus la Ministerul Justiției în lunile august și septembrie 2019, care prevăd modificări la legislație ce ar permite extinderea competențelor inspectorilor de integritate și le-ar da acestora dreptul de a comanda evaluări independente ale bunurilor subiecților declarării sau verificarea și intervievarea și a terților, inclusiv a rudelor funcționarilor: ”Legea e neclară și nu permite inspectorilor de integritate să fie mult mai convingători sau să beneficieze de materiale probante. De aceea am propus în primul rând extinderea posibilității inspectorilor de integritate de a efectua o evaluare a bunului. În declarație este prevăzut clar – se indică valoarea bunului din contractul pe care îl are subiectul declarării. De aceea am propus ca subiectul declarării să indice valoarea bunului la zi, doi – posibilitatea inspectorului de integritate să-și extindă procedura de control, să nu ne limităm ca doar să verificăm doar contractele pe care le aduce subiectul”.

Solicitată de MoldovaCurata.md, Olga Demcenco, responsabilă de comunicare la Ministerul Justiției, a confirmat că ANI a expediat propunerile respective la Minister, ca instituția să le propună, corespunzător, Parlamentului. Propunerile și nota informativă au fost analizate și acum sunt la etapa de elaborare a proiectului de lege, însă deocamdată nu se știe când și dacă ele vor ajunge în Parlament.

Oleg Efrim a propus Autorității să folosească o cale judiciară drept soluție pentru responsabilizarea funcționarilor care declară bunuri subestimate:

”Argumentul de bază al acestor oameni este: Arătați-mi vreo lege pe care eu o încalc când închei astfel de contracte”. Eu vin cu o propunere pe care vă rog să o examinați. Astăzi cadrul legal vă permite să mergeți în instanță în astfel de situații să cereți declararea nulității unui astfel de contract. Să arătați tuturor că societatea nu poate să tolereze astfel de minciuni. Pentru că în fond, un astfel de contract este un contract antisocial. Codul civil conține o normă care se numește nulitatea actului care e contrar ordinii publice. Sigur că trebuie o pregătire foarte bună și argumente foarte multe de adus și ANI trebuie să aibă un rol pro-activ aici. Asta, din punctul meu de vedere, ar opri astfel de demnitari sau funcționari să mai spună că voi nu aveți lege prin care să îmi interziceți să cumpăr mașini al acest preț, asta e libertatea contractuală”.

Propunerea a fost consemnată în procesul-verbal al ședinței, cu mențiunea că va fi examinată de către ANI.

În ultimii ani jurnaliștii au descoperit zeci de cazuri în care demnitari sau funcționari publici au indicat în declarațiile de avere bunuri, în special autoturisme, pe care le-ar fi cumpărat la prețuri foarte mici, însă nici unul nu a fost penalizat în vreun fel, invocându-se faptul că legea îi obligă să indice valoarea bunului din actele de dobândire. Două dintre cele mai cunoscute cazuri sunt al judecătoarei Mariana Pitic, care a indicat că deține un Porsche ce ar valora 11 mii de lei, și al fostei șefe de cabinet a fostului ministru al Economiei, Steluța Andreev, care a arătat că circulă cu un BMW X4, ce ar costa 3 mii de lei. Recent, jurnaliștii de la Anticorupție.md au scris și despre procurora Aliona Railean care circulă cu un Hunday Tucson cumpărat cu o mie de lei. Procurora nu a comentat deocamdată, deși a fost solicitată, prețul mașinii.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu