ANI s-a autosesizat și a pornit o verificare în baza știrilor despre bmw-ul de 3 mii de lei al Steluței Andreev

Cu ochii pe ANI 1 noiembrie 2019 1306

Inspectoratul de Integritate al ANI anunță că s-a autosesizat după ce mai multe instituții de presă au publicat, la inceputul lunii septembrie o știre in care arătau că Steluța Andreev, fosta șefă de cabinet al lui Chiril Gaburici, ministrul Economiei in Guvernul Filip, a indicat in declarația de avere de la final de mandat, adică in iulie 2019,  un autoturism BMV X4 care ar valora doar 3 mii de lei.



Verificată pentru depunere tardivă, nu pentru ce a indicat in declarație

Intr-un răspuns la intrebarea portalului Moldova Curată dacă ANI s-a autosesizat după apariția acestei informații, Inspectoratul anunță: ”În urma verificării declarațiilor de avere și interese personale ale dnei Steluța Andreev, depuse în perioada anilor 2018- 2019, s-a constatat depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale la angajarea în funcția de Șef de Cabinet în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și a declarației de avere și interese personale anuală, pentru anulă pentru anul 2018. În conformitate cu dispozițiile art. 28 alin. (3) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, inspectorul de integritate inițiază controlul averii și al intereselor personale dacă se constată lipsa unor date din declarația de avere și interese personale, precum și în cazul nedepunerii sau al depunerii tardive a declarației. Pe acest caz este înregistrată o sesizare din oficiu care a fost repartizată spre verificare prealabilă”.

Fosta șefă de cabinet nu comentează nici de această dată

Solicitată de Moldova Curată să comenteze inițierea pe numele său a unui control, Steluța Andreev a lăsat intrebarea, pe care i-am adresat-o in scris, fără răspuns. Ea a refuzat să răspundă și anterior, când a fost solicitată să explice de ce a indicat un preț diminuat al mașinii sale.

Coordonatoarea de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Coruției, Lilia Ioniță, spune că ANI are temei să inițieze controlul declarației pe fond și să verifice datele şi informaţiile privind averea existentă a persoanei supuse controlului, precum şi modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor, a funcţiilor publice sau de demnitate publică. ”Controlul poate fi efectuat pe durata exercitării mandatelor, a funcţiilor publice sau de demnitate publică şi în decursul a 3 ani după încetarea acesteia - așa prevede art. 32 din lege. Faptul că nu a depus în termen este alt capăt de ”acuzare” și aici intervine sancțiunea contravențională. Dar verificarea datelor patrimoniale din declarația de avere implică audierea persoanei, prezentarea, colectarea de probe și constatarea decalajului în condițiile celor expuse în presă. Simpla sancționare pentru nedepunerea declarației în termen nu este suficientă, urmând a fi demarate activități de verificare pe substanță a datelor din declarația de avere și inerese”, conchide Lilia Ioniță.

Steluța Andreev a fost șefă de cabinet la Ministerul Economiei și Infrastructurii, de la 1 ianuarie 2018 și până in iunie 2019, când instituția era condusă de Chiril Gaburici.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pent...

Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.

12 februarie 2019
890
2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
1005
2019

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.

21 mai 2019
1049
2019

ANI a primit sistemul electronic de depunere a declaraț...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a recepționat acum două zile sistemul electronic de depunere online a declarațiilor de venituri și interese personale, „e-integritate”, care ar urma să fie pus în aplicare începând cu anul viitor. Sistemul a costat peste 2,162 milioane de lei, bani achitați dintr-un credit acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului „e-transformare a Guvernării”, administrat de instituția publică Centrul de Guvernare Electronică. 

25 mai 2017
1067
2019

Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare in...

Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată.

02 august 2019
1037
2019

Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregi...

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.

02 martie 2019
895