Profil candidat: Alexandru Cauia

PDM 27 ianuarie 2019 462

Alexandru Cauia, candidatul cu numărul 22 în lista concurenților electorali a PDM pe circumscripția națională, este din 2016 președintele Tineretului Democrat, iar din 2017 este și unul dintre vicepreședinții PDM.Integritatea în activitatea politică

În prezent, politicianul ocupă funcția de prorector pentru Strategie Academică și Programe de Studii la ULIM, instituție pe care a absolvit-o. Totodată, politicianul este și membru al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În iunie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe Alexandru Cauia, pe atunci decanul Facultății de Drept a ULIM, membru în Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor din partea societății civile, pentru un mandat de patru ani. Numirea a avut loc în pofida faptului că Alexandru Cauia era deja implicat în politică, făcând parte din organizația de tineret a PDM. „Alexandru Cauia a intrat în politică în urmă cu câţiva ani, ca membru al PDM. S-a remarcat ca lider al simpatizanţilor democraţi, în campania electorală din 2014”, arată site-ul Tineretului Democrat.

Potrivit Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, membrii Colegiului din partea societăţii civile sunt obligaţi să respecte câteva restricţii impuse judecătorilor: să nu fie deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale şi să nu facă parte din partide sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie. 

În aprilie 2016, la scurt timp după ce a fost ales președinte al Tineretului Democrat, Anticoruptie.md a scris că Alexandru Cauia continua să ocupe și funcția membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor al CSM.

În ziua în care a apărut articolul, Alexandru Cauia a depus o cerere de demisie din cauza incompatibilității activității politice cu cea de membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Politicianul a fost și preşedinte al  Consiliului Naţional al Organizaţiilor Studenţeşti din Moldova (CNOSM), funcție la care a renunțat după ce s-a implicat în politică. Șefia CNOSM a fost preluată de Ana-Maria Cârjă, aceasta fiind una dintre cele 53 de organizații neguvernamentale care în mai 2017 au semnat o scrisoare în susținerea noului sistem electoral.

Integritatea în gestionarea averii

Potrivit declarației de avere depuse la CEC în campania electorală 2019, Alexandru Cauia a obținut de la 1 ianuarie 2017 până la sfârșitul anului 2018 venituri de 525.000 de lei de la trei locuri de muncă: ULIM (circa 243.400 lei), Academia militară „Alexandru cel Bun” (aproximativ 242.200 de lei) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (aproape 40.000 de lei). Familia Cauia, care crește trei copii, a obținut pe parcursul ultimilor doi ani indemnizații de aproape 100.000 de lei pentru naștere și îngrijire a copiilor, concediu prenatal și postnatal.

Alexandru Cauia a indicat în acest document că în 2017 a vândut un bun cu aproape 300.000 de lei. Tot în 2017, politicianul a cumpărat un apartament cu o suprafață de 126 de metri pătrați și cu o valoare de peste 800.000 de lei. Potrivit declarației, candidatul are în proprietate și un teren intravilan cu o suprafață de 0,14 hectare, dobândit în 2007. El nu i-a indicat însa valoarea. Alexandru Cauia are în proprietare un Hunday Tucson, fabricat în 2006 și cumpărat în 2015 cu 60.000 de lei.

Politicianul are cote-părți în cadrul a trei întreprinderi: ÎI Cauia Alexandr (100%), SRL Neovis Lux (25%) și SRL Eugeniu Nemțanu (20%).

ÎI Cauia Alexandr, potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, a fost înregistrată în 2008 în localitatea Slobozia Dușca, raionul Criuleni, de unde este originar candidatul, având printre activități comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei și al încălțămintei.

SRL Neovis Lux, înregistrată în 2011, administrează restaurantul Palladium din sectorul Râșcani al Capitalei. În cadrul acestei firme, Cauia este partener de afaceri cu Vasile Cebanu și Oleg Bolboceanu.

SRL Eugeniu Nemțanu, înregistrată în 2013 la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare. În această firmă, Alexandru Cauia este partener de afaceri cu Eugeniu Nemțanu.

Și soția candidatului deține cote-părți în două întreprinderi: SRL Cetatea Rest (100%) și SRL Student-Exp (50%), ambele fondate în 2016. Prima, Cetatea Rest, prestează servicii de catering, fiind înregistrată la Slobozia Dușca, la fel ca ÎI Cauia Alexandr. Student-Exp - înregistrată la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare, la fel ca SRL Eugeniu Nemțanu.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Grigore Repeșciuc candidează pe circumscripția nr. 35 Căușeni. El este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

03 februarie 2019
220
PDM

Profil candidat:Ludmila Guzun

Ludmila Guzun a trecut prin trei partide pentru ca, după alegerile din iunie 2014, să fie aleasă în fruntea Consiliului Raional Ungheni. În scrutinul din anul curent Ludmila Guzun va candida în circumscripția nr.16 din orașul Ungheni, acolo unde îi va avea contracandidați pe Ghenadie Mitriuc (PSRM), Octavian Țîcu (Blocul ACUM) şi alţi câţiva candidaţi.

03 februarie 2019
208
PDM

Profil candidat: Ghenadie Buza

Ghenadie Buza (54 de ani) este președintele raionului Hâncești și urmează să candideze pe circumscripția nr. 39 Sarata Galbenă. Este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în Spitalul Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentant al Partidului Democrat (PDM). A fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015.

28 ianuarie 2019
180
PDM

Profil candidat: Angel Agache

Născut la 13 august 1976 în orașul Telenești, Angel Agache și-a început activitatea politică în anul 2008, în calitate de membru al Biroului permanent central și al Consiliului politic național al PLDM, după ce, din 2004, a fost președintele Forului tinerilor „Noua Moldovă”. În urma alegerilor parlamentare din aprilie 2009, fiind pe locul 13 în lista liberal-democraților, Angel Agache a devenit deputat la vârsta de 33 de ani. În 2014 a câștigat un nou mandat,  candidând de pe locul 18 în lista PLDM. 

20 ianuarie 2019
217
PDM

Profil candidat: Demian Caraseni

Demian Caraseni este deputat, pedagog, absolvent al Institutului Pedagogic din Chişinău şi apoi al Academiei de Administraţie Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova. A practicat luptele libere şi deţine titlul de antrenor emerit al R. Moldova. Demian Caraseni a devenit în anul 1999 deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, iar în anul 2003 a fost ales primar în satul său de baştină, Congaz, din raionul Comrat, fiind reales în această funcţie în iunie 2007.

01 februarie 2019
188
PDM

Profil candidat: Andrian Candu

Andrian Candu ocupă funcția de președinte al Parlamentului din 23 ianuarie 2015 până în prezent. Este membru al Partidului Democrat din 2010, iar din noiembrie  2012 este vicepreședinte al PDM.

20 ianuarie 2019
206