Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc

PDM 31 ianuarie 2019 173

Eugeniu Nichiforciuc este medic de profesie. A devenit deputat la 23 februarie 2015, pe lista Partidului Democrat. Până atunci, potrivit declarației sale de avere, a muncit la SA Terconvit. Anterior el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul Moldova Unită, urmându-l la această formațiune pe fostul deputat comunist Vladimir Țurcan.  La alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a candidat cu nr. 62 pe lista Partidului Moldova Unită.Integritatea în activitatea politică

După ce însă această formațiune nu a trecut pragul electoral, Nichiforciuc a aderat la PDM, anunțând acest lucru la o conferință de presă susținută în luna martie 2011. La alegerile parlamentare din 2019 candidează pe circumscripția nr. 8 Florești.

De profesie este medic, dar deține și o diplomă de master în administrare publică, potrivit CV-ului său publicat pe pagina web a Parlamentului.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Atunci când a venit în funcția de deputat, la 23.02.2015, Eugeniu Nichiforciuc a depus o declarație de avere pentru anul precedent, 2014, în care arăta că a avut un salariu anual de 84 de mii de lei (7 mii de lei lunar), iar soția sa câștigase 35 de mii de lei pe an, lucrând la o clinică privată. Deputatul mai indica faptul că soția sa a obținut 9 mii de euro din vânzarea unui autoturism. Deținea două apartamente și două autoturisme – un Land Rover Discovery din 2008 și procurat în 2013 (350 de mii de lei) și un Audi Q6 din 2014, cumpărat în leasing în același an (37 de mii de euro).

În declarația de venituri pentru anul 2014 Eugeniu Nichiforciuc indica și faptul că era fondator în două întreprinderi. Una de transport – ”Trans Agent Grup” – 50% și ”Construct Agent Grup” – 34%. Fondator unic era la o altă întreprindere, înregistrată în raionul Florești, Î.I. ”Nichiforciuc Eugen”.

Portalul Moldova Curată a scris că deputatul a fondat firma ”Trans Agent Grup” în anul 2014 împreună cu mama sa, iar capitalul social al acesteia, 1 270 313 de lei – este de fapt un împrumut pe care Eugen Nichiforciuc l-a dat propriei firme cu titlu de ”împrumut de la fondator” și urma să fie rambursat într-un an. ”Firma a fost deschisă în 2014, iar eu am devenit deputat în 2015. Aveam acești bani din activitatea anterioară, i-am și declarat anterior - 2 milioane de lei”, a declarat atunci Eugeniu Nichiforciuc pentru Moldova Curată. Potrivit declarației sale pentru 2016, împrumutul a fost restituit, suma restituită fiind mai mare decât cea împrumutată – 1,7 milioane de lei.

Compania ”Construct Agent Grup”, despre care în 2014 indica că deține 34%, în anul 2015 deputatul arăta că deține deja o cotă mai mare – de 67%. Aici capitalul social era de doar 1500 de lei.

Deschisă în februarie 2015, această companie a obținut un contract la stat, de 2 milioane de lei, potrivit paginii web a Agenției Achiziții Publice, la trei luni de la fondare. S-a întâmplat în urma unui concurs public pentru reparația unei școli din satul Ciripcău, Florești, unde primar este un democrat. Eugeniu Nichiforciuc a refuzat atunci să comenteze câștigarea acestui contract. Alte două contracte i-au fost acordate firmei prin negocieri directe, fără concurs public, de către AIPA, iar un contract de peste un milion de lei firma l-a obținut de la Comitetul Național Olimpic, condus de un deputat democrat, potrivit aceleiași investigații a portalului Moldova Curată.

În declarația de avere pentru anul 2015 apare o a patra firmă – ”Petrol Agent Grup”, cu un capital social de 1500 de lei și în care Eugeniu Nichiforciuc deținea 75%.

În anul 2016 numărul firmelor în care Nichiforciuc și soția sa dețin cote-părți a crescut. Astfel, pe lângă cele trei firme indicate în anii 2014 și 2015, apar două firme noi – ”MaxBall”, pe numele soției, și ”Kipper Trans”.

În anul 2017 deputatul și-a vândut cota de participare în compania ”Construct Agent Grup” contra sumei de 100 500 de lei. Din activitatea altei firme, ”Trans Agent Grup”, a obținut dividende de aproape un milion de lei. În același an, Eugeniu Nichiforciuc devine fondator cu o cotă de 50% într-o altă companie, ”Liquid Petroleum Products”, înregistrată la Dondușeni.

În cea mai recentă declarație de avere, depusă la CEC în campania electorală 2019, deputatul arată că firmele la care este fondator sunt profitabile, întrucât a avut dividende de ordinul sutelor de mii de lei din activitatea lor. La acest venit se adaugă salariul și indemnizațiile de peste 400 de mii de lei de la Parlament și alte 350 000 de lei din vânzarea unui autoturism Land Rover Discovery.

Soția lui Nichiforciuc a primit în ultimii doi ani două sume mari de bani – 50 000 de euro și 108 000 lei la ceremonii în familie, cel puțin așa arată declarația de avere a deputatului. Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Eugeniu Nichiforciuc a refuzat să spună despre ce fel de evenimente de este vorba și de la cine sunt donațiile.

Până în anul 2021 deputatul are de rambursat un credit de 200 000 de lei, contractat în anul 2016 cu dobânda de 7,48%.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când din partea PDM candida Marian Lupu, ulterior retras, Eugeniu Nichiforciuc i-a donat acestuia 40 de mii de lei.

Integritatea în gestionarea funcției publice

În cadrul unor intervenții televizate din luna aprilie 2016, un fost angajat al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei a declarat că prin intermediul acestei întreprinderi de stat se scoteau din țară, fiind exportate în alte state, anabolizante, iar schema ar fi fost protejată de deputatul Eugeniu Nichiforciuc. Deputatul a dezmințit afirmația și a dat în judecată atât persoana care l-a acuzat, cât posturile Jurnal TV și TV7, care au difuzat declarațiile. A cerut 100 de mii de lei despăgubiri pentru lezarea onoarei și demnității. Judecătoria din Nisporeni a satisfăcut cererea deputatului, iar Curtea de Apel Bălți a redus prejudiciul la 20 de mii de lei.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Demian Caraseni

Demian Caraseni este deputat, pedagog, absolvent al Institutului Pedagogic din Chişinău şi apoi al Academiei de Administraţie Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova. A practicat luptele libere şi deţine titlul de antrenor emerit al R. Moldova. Demian Caraseni a devenit în anul 1999 deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, iar în anul 2003 a fost ales primar în satul său de baştină, Congaz, din raionul Comrat, fiind reales în această funcţie în iunie 2007.

01 februarie 2019
104
PDM

Profil candidat: Larisa Ungurean

Larisa Ungurean (54 de ani) este președinta Organizației Teritoriale PAS Soroca, a făcut carieră în învățământ. S-a născut în s. Bădiceni, în prezent locuiește în or. Soroca. Este absolventă a Facultății de Geografie și Biologie a Universității de Stat din Tiraspol.

16 februarie 2019
138
PDM

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Alexandru Jizdan, ministrul degrevat al Afacerilor Interne, este candidatul Partidului Democrat pe circumscripția nr. 34, Anenii Noi. Politicianul a absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” în 1997, după care și-a construit cariera în structurile Ministerului Afacerilor Interne. 

13 februarie 2019
149
PDM

Profil candidat: Victor Său

Victor Său (47 de ani) este în prezent primar al orașuli Soroca. De profesie este jurist, fiind licențiat în drept, dar are și studii de masterat în domeniul administrației publice. Potrivit CV-ului publicat pe pagina web a Primăriei Soroca, timp de patru ani a activat în calitate de antreprenor în orașul Sîktîvkar, din Federația Rusă, iar apoi, din 1997 până în anul 2007, a gestionat firma proprie, „Navisor” SRL.

25 ianuarie 2019
109
PDM

Profil candidat: Violeta Ivanov

Violeta Ivanov a fost viceministră, iar ulterior, ministră a Ecologiei şi Resurselor Naturale în perioada guvernării comuniste. A ajuns în Parlament în 2009 și a condus Comisia pentru mediu şi schimbări climatice.

19 ianuarie 2019
129
PDM

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Grigore Repeșciuc candidează pe circumscripția nr. 35 Căușeni. El este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

03 februarie 2019
129