Profil candidat: Iurie Urzică

PDM 11 februarie 2019 677

Iurie Urzică, președintele raionului Râșcani și candidat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4, are 52 de ani și, de profesie, este medic veterinar. Conform CV-ului publicat pe site-ul Consiliului Raional Râșcani, Urzică și-a făcut studiile la Chișinău, la Universitatea Agrară și Academia de Administrare Publică, și la Tel Aviv, Israel.Integritatea în activitatea politică

Înainte de a fi ales, în 2015, în funcția de președinte al raionului Râșcani, Urzică a fost, timp de 20 ani, director al Societății pe Acțiuni „Avicola”, din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Societatea este și în prezent gestionată de familia sa, administrator oficial fiind fiul său.

Alegerile din 24 februarie nu vor fi primele la care Iurie Urzică are calitatea de candidat, iar PDM nu este primul partid pe care acesta îl reprezintă. În 2007 Urzică a fost ales consilier raional la Râșcani pe listele Blocului electoral „Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”, iar peste doi ani, la parlamentarele din 5 aprilie 2009, Urzică a fost al 20-lea pe listele Uniunii Centriste, conduse de fostul premier Vasile Tarlev. În 2011 Iurie Urzică a ajuns consilier local în satul Corlăteni pe listele PCRM, iar în 2015 a fost deja ales consilier raional din partea Partidului Democrat.

„Unicul partid la care am fost și sunt membru este PDM. Am fost consilier. Am fost aliat cu AMN, dar eram candidat independent. Am candidat pe listele Uniunii Centriste, dar uitați-vă acolo, scrie ca sunt fără partid. Am fost și consilier, dar nu încurcați, eu tot timpul am fost consilier... Da, am fost pe listele PCRM”, explica Iurie Urzică, în noiembrie 2015, pentru portalul MoldovaCurata.md.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) în campania electorală 2019, Iurie Urzică a câștigat, în ultimii doi ani, din salariul de președinte de raion, 258 mii lei, ceea ce, în medie, ar însemna aproape 11 mii de lei lunar. În aceeași declarație, Urzică indică zeci de terenuri agricole pe care le deține în proprietate, cu o suprafață ce depășește 50 de hectare. De asemenea, candidatul democrat declară că familia sa deține trei case de locuit. Cea mai scumpă dintre ele a fost procurată în 2009 și are o valoare declarată de 972 mii lei. Imobilul de 102 m.p. este amplasat în sectorul Râșcani al mun. Chișinău. Un alt imobil al soților Urzică se află în satul Borosenii Noi din raionul Râșcani. Casa de 96 m.p. și o construcție accesorie de 60 m.p. au fost înregistrate pe numele familiei Urzică în decembrie 2011. De asemenea, din 2006, Iurie Urzică deține și o casă de 242 m.p. în satul Corlăteni, acolo unde locuiește. „La Borosenii Noi e o casă bătrânească, a socrilor. Acum e pe soție… Eu trăiesc în casa de la Corlăteni, dar și asta și cea de la Chișinău nu-s acum cumpărate. Au ani de zile, încă de când eram director la întreprindere. Am muncit, am avut posibilitate și am construit”, a explicat Iurie Urzică pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.


La capitolul bunuri mobile, democratul declară un autoturism Mercedes produs și cumpărat în 2008 cu 1,25 milioane de lei, dar și o Toyota cumpărată nouă în 2013 cu 468 mii lei.

Tot în declarația de avere și interese personale, Iurie Urzică a indicat că deține o cotă de participare de 6,49% din SA „Avicola” și 52% din firma „Bindagra-Com”. Soția sa deține și ea o cotă de 25,5% la SA „Avicola”, al cărei administrator este fiul familiei Urzică.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, Iurie Urzică apare și printre fondatorii Cooperativei Agricole de Producţie „Aviovo”, alături de alte 5 persoane. Această firmă însă nu se regăsește în declarația de avere depusă de candidatul democrat. „Demult e închisă, nu mai există. A fost o asociație fondată de producătorii de ouă la nivel de țară ca să putem face export, dar nu am mai făcut nimic și așa și a rămas. Nici nu știu dacă am făcut vreo afacere prin ea”, a explicat Iurie Urzică.

Tot în declarația de avere, candidatul declară că în 2016 a contractat un împrumut de 92 de mii de dolari, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2020.

Iurie Urzică este și un sponsor important al PDM. În 2016, an în care au avut loc alegeri prezidențiale, președintele raionului Râșcani a donat formațiunii, în trei tranșe, 142 mii lei, figurând pe lista donatorilor cu nr. 69, 414 și 1561. Pentru actuala campanie electorală, pe 31 ianuarie, Iurie Urzica a donat partidului 47 mii lei, nr. 24 în listă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Iurie Urzică este președinte al raionului Râșcani din august 2015, atunci când a fost votat de șapte consilieri democrați, doi comuniști, un liberal și un socialist. În prezent Iurie Urzică este și președintele organizației teritoriale Râșcani a PDM.

Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate nu au fost găsite documente despre inițierea vreunui control privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilității sau al declarării veniturilor și proprietății în perioada în care Urzică a ocupat funcția de președinte de raion.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Nicolae Molozea

Nicolae Molozea este preşedintele raionului Ştefan Vodă, ales la începutul lunii iulie 2015. Din februarie până în iulie 2015 a fost deputat în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. A acces în Legislativ fiind al 22-lea în lista PD. Până a ajunge în Parlament, timp de două mandate consecutiv a fost consilier raional la Ștefan Vodă din partea Partidului Comuniștilor, fiind ales în 2007, respectiv 2011. A fost preşedintele comisiei raionale pentru buget şi atragerea investiţiilor, membru al Consiliului administrativ al Incubatorului de Afaceri Ştefan Vodă. În prezent este preşedinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud.

20 ianuarie 2019
336
PDM

Fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, i-ar pu...

13 mai 2021
329
PDM

Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc

Eugeniu Nichiforciuc este medic de profesie. A devenit deputat la 23 februarie 2015, pe lista Partidului Democrat. Până atunci, potrivit declarației sale de avere, a muncit la SA Terconvit. Anterior el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul Moldova Unită, urmându-l la această formațiune pe fostul deputat comunist Vladimir Țurcan.  La alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a candidat cu nr. 62 pe lista Partidului Moldova Unită.

31 ianuarie 2019
601
PDM

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Grigore Repeșciuc candidează pe circumscripția nr. 35 Căușeni. El este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

03 februarie 2019
409