Fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, i-ar putea fi confiscată o parte din avere

Averi nedeclarate și conflicte de interese 13 mai 2021 1190
Alexandru Jizdan Sursa foto: Știri.mdInspectorii de integritate ai ANI susțin că deputatul democrat Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, nu și-a declarat toate bunurile pe care familia sa le are în posesie și folosință. Asta anunță ANI printr-un comunicat, bazat pe un act de constatare al Inspectoratului de Integritate, deocamdată nepublicat. Este vorba despre o construcție în localitatea Molovata, Dubăsari, dar și de imobile în Olanda.

Potrivit ANI, controlul a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, control care a fost extins și pe numele membrilor familiei lui Alexandru Jizdan. S-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile depuse. Alexandru Jizdan ar fi omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, o construcție accesorie în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situate într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Potrivit aceluiași comunicat, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. „Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară. În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, are un caracter nejustificat”, se menționează în comunicatul ANI.

Confiscarea averii

Inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații. Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanța de judecată, deputatul riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică  timp de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Telefonul lui Alexandru Jizdan este închis și nu am putut obține un comentariu deocamdată, însă, potrivit comunicatului ANI, „inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate, celelalte argumente invocate au fost formulate superficial și fără prezentarea unor probe concludente”.

Într-o postare pe Facebook publicată la sfârșitul zilei de 13 mai 2021, Alexandru Jizdan a explicat:

„În acest an am aflat oficial despre unele verificări întreprinse de ANI, inițiate încă din anul 2019 și țin să menționez că s-au admis careva confuzii. Vă comunic că nu am avut și nu am ce să ascund și în perioada activității mi-am declarat transparent proprietățile și veniturile obținute. Din cauză că ofițerul ANI nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor, iar dovezile și declarațiile făcute de mine cu scopul de a exclude neclaritățile apărute nu au fost luate în calcul, am să punctez aici câteva detalii importante, pe care cetățenii trebuie să le cunoască.

Deputatul a mai spus că imobilele din afara țării nu îi aparțin și că s-au admis erori în completarea declarației de avere.

Despre faptul că nu am declarat o construcție din localitatea Molovata pot să vă zic că terenul și casa de vară construită acolo au fost declarate oficial, iar problema de fapt ar fi în 28 de m care există în actele de vânzare-cumpărare, dar care fizic nu sunt. 

Fostul deputat crede că la acest control al ANI ar fi unul politic.

Cât despre suma de 53 de mii lei, bani care nu au fost incluși în declarația de venit de acum 4 ani, vreau să reiterez ceea ce am comunicat și angajaților ANI. Acești bani sunt veniturile soției mele din activitatea didactică, care din greșeală nu a fost indicată la momentul depunerii. Am prezentat toate informațiile și detaliile necesare care explică fiecare întrebare pe care a avut-o această instituție cu drept de a verifica, dar mă conving că nu s-a luat în calcul nimic absolut, fapt care îmi pare absolut incorect. Din această cauză, este absolut necesar ca instanța de judecată să verifice toate detaliile și să se expună pe marginea acestui caz în care sunt vizat și care mai degrabă seamănă cu „intenții politice”, scrie Jizdan pe Facebook.

Alexandru Jizdan este polițist de profesie și a activat anterior în structurile Ministerului de Interne. În anii 2016-2019 a deținut funcția de ministru al Afacerilor Intene, iar în iarna anului 2019 a candidat la parlamentare cu Partidul Democrat și a devenit deputat.

Lilia Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Imobile nedeclarate în care ar locui fostul șef al SIS,...

11 martie 2021
1505
2021

În anul 2020 salariul de președinte al lui Igor Dodon a...

22 ianuarie 2021
2755
2021

În Consiliul local Vadul lui Vodă fiul a luat decizii î...

14 iulie 2021
3395
2021

Secretara Consiliului local Vadul lui Vodă: două mașini...

10 iunie 2021
3010
2021

Utilizarea mașinilor de serviciu în interes personal: a...

12 februarie 2021
2761
2021

Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 mi...

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.

31 ianuarie 2021
1770