Profil candidat: Octavian Țîcu

ACUM 20 ianuarie 2019 1226

Octavian Țîcu are 46 de ani și este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni. Istoric și fost boxer profesionist, fost participant la Jocurile Olimpice (1996). A făcut studii de licență, masterat și doctorat la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 2003 ocupă mai multe funcții în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, de la șef de catedră până la cea de director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice a instituției de învățământ. Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv în proiectul internațional Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene și EUROCLIO (Asociația Profesorilor de Istorie din Europa).



Integritatea în activitatea politică

În prezent (decembrie 2018) este cercetător-științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Facultatea Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova.

S-a implicat deschis în politică în anul 2013, când a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind propus de Partidul Liberal. Când a plecat din funcție, acuzând unii factori de decizie de la Minister că ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leancă a afirmat că i-a propus lui Ţîcu postul de consilier pe probleme de tineret şi sport, dar că acesta a refuzat. În pofida acestor declarații, în martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivându-și decizia prin faptul că PPEM este „un partid antisistemic, de protest” și că are susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Țîcu a fost ales consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. El a renunțat la funcție însă la două luni de la obținerea mandatului. Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

În ultimii ani, Octavian Țîcu a avut un discurs critic la adresa guvernării, iar în iunie 2018 s-a alăturat protestelor împotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opoziție.

La 27 iunie, și-a anunțat decizia de a face parte din comitetul de rezistență națională ACUM și a îndemnat oamenii să protesteze față de actuala guvernare.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Timp de trei luni, februarie-mai 2013, Octavian Țîcu a exercitat funcția de ministrul al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind promovat în executiv de către Partidul Liberal. În declarația de avere și interese depuse pentru anul 2012, Octavian Țîcu raporta venituri: 56 780 de lei, acumulate din șapte locuri de muncă. Soția sa contribuia la bugetul familiei cu 18 mii de lei. Familia declara un apartament de 48,8 metri pătrați și cinci mii USD în contul bancar.

În declarația de avere depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul arată că în ultimii doi ani – 2017 și 2018 – a avut venituri din mai multe surse: din funcția de cercetător și coordonator științific la Institutul de Istorie – 160 062 lei, de la Fundația Soros, ziarul Cotidianul, Jurnal TV, USM și alte două organizații -  415 739 de lei. Soția sa a avut venituri din activitatea didactică și științifică la ULIM, Institutul de Istorie și de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Alți 32 de mii de lei Octavian Țîcu i-a obținut din publicarea unei cărți la editura ARC. Candidatul deține un apartament cu o suprafață de 128,3 m.p., dobândit în anul 2015 și a cărui valoare ar fi de 739 530 de lei. La bunuri mobile, Octavian Țîcu indică faptul că deține o mașină Ford Focus produsă în 2017 și cumpărată în 2019 10 990 de euro. Pe conturi curente (pe care candidatul le indica drept conturi pentru salarii) – deținea la momentul depunerii declarației 83 de mii de lei. Pe un alt cont curent, deschis în România, Octavian Țîcu indică faptul că deține 2300 de euro.

Integritatea în gestionarea funcțiiei publice și/sau de partid

După plecarea din funcția de ministru, în anul 2013, în cadrul unei conferințe de presă, Octavian Țîcu declarat că deține dovezi că ministrul care l-a succedat în funcție, Octavian Bodişteanu, care fusese anterior viceministru la MTS, dar și şeful Direcţiei Sport de Performanţă din cadrul instituției, ar fi delapidat fonduri de sute de mii de lei prin intermediul diferitelor federații și firme, începând din 2010. De asta ar fi știut liderul PLDM, Vlad Filat, și fostul premier Iurie Leancă.

După lansarea acestor acuzații, premierul de atunci Iurie Leancă a declarat că Țîcu nu i-a arătat niciun document privind ilegalităţile depistate în cadrul instituţiei pe care a condus-o. CNA a audiat mai multe persoane în acest caz, iar ulterior unii angajați de la MTS au fost demiși.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Angela Munteanu-Pojoga (46 de ani) este antreprenoare și președinta Organizației de Femei Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate.

16 februarie 2019
1889
ACUM

Profil candidat: Domnica Manole

Domnica Manole are 57 de ani, iar peste 25 de ani a purtat robă de judecător, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău. Domnica Manole nu este membră a vreunui partid. Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite acest lucru.

31 ianuarie 2019
2332
ACUM

Profil candidat: Oazu Nantoi

Directorul de program al Institutului de Politici Publice, susţinător al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi (71 de ani), s-a născut în s. Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău. Ulterior a lucrat timp de 16 ani la Academia de Științe a Moldovei.

20 ianuarie 2019
1067
ACUM

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Vasile Grădinaru (36 de ani) este originar din satul Călugăr, r-l Fălești. A absolvit Colegiul de Ecologie din Chișinău, dar este și licențiat în Drept civil.

04 februarie 2019
1425
ACUM

Profil candidat: Iurie Tesa

Iurie Tesa are 35 de ani și este originar din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Este inginer de profesie, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. A devenit membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) în 2015, odată cu fondarea formațiunii politice.

27 ianuarie 2019
1225
ACUM

Profil candidat: Dumitru Pavel

Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie,  nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.

29 ianuarie 2019
1035