Profil candidat: Dumitru Pavel
Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie, nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Dumitru Pavel are în posesie un apartament cu o suprafață de 71 m.p. în or. Chișinău. În 2015 și-a procurat un automobil Toyota Prime, anul fabricării – 2008.
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid
Din 2001 până în 2003 a activat în calitate de șef de secție la Casa Națională de Asigurări Sociale din Chișinău.
Din decembrie 2003 până în aprilie 2004 a fost consultant superior la oficiul din Chișinău al Cancelariei de Stat în cadrul căruia era responsabil de controlul și verificarea legalității actelor emise de organele administrației publice locale.
Din aprilie 2004 până în octombrie 2010 a activat în calitate de referent al judecătorului la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, timp de doi ani, a activat în calitate de jurist al instituției media Jurnal de Chișinău Plus SRL, pe care a reprezentat-o în mai multe procese de judecată. Unul dintre cazurile răsunătoare a fost dosarul Vladimir Voronin versus Constantin Cheianu. PCRM l-a învinuit pe jurnalist de calomnie şi denigrare într-o emisiune, cerând să-i fie prezentate scuze.
Deschide. md nota într-un articol că după un proces îndelungat, care a durat mai bine de doi ani, CSJ a dat câștig de cauză Jurnal de Chișinău Plus SRL și jurnalistului Constantin Cheianu, reprezentați în instanță de Dumitru Pavel.
Un alt caz la care candidatul a participat în calitate de avocat este ”Candu versus Jurnal TV”, în care instanțele naționale au obligat postul să publice dezmințiri și scuze cu privire la difuzarea mai multor informații calificate ca fiind denigratoare la adresa președintelui Parlamentului. Avocatul Jurnal TV Dumitru Pavel, a calificat aceste decizii ca fiind un atac asupra libertăţii de exprimare și a atacat hotărârile instanțelor naționale la CEDO. Actualmente dosarul este pe rol.
Dumitru Pavel oferă asistență juridică membrilor PPDA și liderului acestui partid Andrei Năstase. El a fost avocatul lui Năstase în dosarul invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău, după ce pe 19 iunie.
Dumitru Pavel susține că a obținut mai multe hotărâri judecătorești favorabile, inclusiv contra statului, în perioada de până la 2014. ”Ulterior s-a conturat o acaparare a sistemului judiciar, ceea ce a făcut practic imposibile astfel de victorii și, în consecință, am depus mai multe cereri către CtEDO”, a declarat avocatul pentru campania Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Grigore Colun
Grigore Colun (42 de ani) este originar din satul Sărătenii-Vechi, Telenești. Om de afaceri, licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Nu s-a implicat în politică până în anul 2017, când a devenit președintele Organizației Teritoriale Botanica a Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”.
Profil candidat: Corneliu Prepeliță
Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.
Profil candidat: Maria Ciobanu
Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.
Profil candidat: Igor Munteanu
Igor Munteanu este conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani, a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale.
Profil candidat: Iurie Tesa
Iurie Tesa are 35 de ani și este originar din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Este inginer de profesie, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. A devenit membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) în 2015, odată cu fondarea formațiunii politice.
Aici așteptăm comentariul tău!