Profil candidat: Dumitru Pavel

ACUM 29 ianuarie 2019 612

Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie,  nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Dumitru Pavel are în posesie un apartament cu o suprafață de 71 m.p. în or. Chișinău. În 2015 și-a procurat un automobil Toyota Prime, anul fabricării – 2008.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid

Din 2001 până în 2003 a activat în calitate de șef de secție la Casa Națională de Asigurări Sociale din Chișinău.

Din decembrie 2003 până în aprilie 2004 a fost consultant superior la oficiul din Chișinău al Cancelariei de Stat în cadrul căruia era responsabil de controlul și verificarea legalității actelor emise de organele administrației publice locale.

Din aprilie 2004 până în octombrie 2010 a activat în calitate de referent al judecătorului la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, timp de doi ani, a activat în calitate de jurist al instituției media Jurnal de Chișinău Plus SRL, pe care a reprezentat-o în mai multe procese de judecată. Unul dintre cazurile răsunătoare a fost dosarul Vladimir Voronin versus Constantin Cheianu. PCRM l-a învinuit pe jurnalist de calomnie şi denigrare într-o emisiune, cerând să-i fie prezentate scuze.

Deschide. md nota într-un articol că după un proces îndelungat, care a durat mai bine de doi ani, CSJ a dat câștig de cauză Jurnal de Chișinău Plus SRL și jurnalistului Constantin Cheianu, reprezentați în instanță  de Dumitru Pavel.

Un alt caz la care candidatul a participat în calitate de avocat este ”Candu versus Jurnal TV”, în care instanțele naționale au obligat postul să publice dezmințiri și scuze cu privire la difuzarea mai multor informații calificate ca fiind denigratoare la adresa președintelui Parlamentului. Avocatul Jurnal TV Dumitru Pavel, a calificat aceste decizii ca fiind un atac asupra libertăţii de exprimare și a atacat hotărârile instanțelor naționale la CEDO. Actualmente dosarul este pe rol.

Dumitru Pavel oferă asistență juridică membrilor PPDA și liderului acestui partid Andrei Năstase. El a fost avocatul lui Năstase  în dosarul  invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău, după ce pe 19 iunie.

Dumitru Pavel susține că a obținut mai multe hotărâri judecătorești favorabile, inclusiv contra statului, în perioada de până la 2014. ”Ulterior s-a conturat o acaparare a sistemului judiciar, ceea ce a făcut practic imposibile astfel de victorii și, în consecință, am depus mai multe cereri către CtEDO”, a declarat avocatul pentru campania Parlament Curat.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Vasile Grădinaru (36 de ani) este originar din satul Călugăr, r-l Fălești. A absolvit Colegiul de Ecologie din Chișinău, dar este și licențiat în Drept civil.

04 februarie 2019
933
ACUM

Profil candidat: Grigore Cobzac

Liberal-democratul Grigore Cobzac (59 de ani) candidează pentru un nou mandat de deputat pe circumscripția 38, Hâncești, din partea blocului ACUM. Pe perioada mandatului de deputat liberal-democrat (2015-2018), Grigore Cobzac a fost și membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

09 februarie 2019
703
ACUM

Profil candidat: Oazu Nantoi

Directorul de program al Institutului de Politici Publice, susţinător al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi (71 de ani), s-a născut în s. Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău. Ulterior a lucrat timp de 16 ani la Academia de Științe a Moldovei.

20 ianuarie 2019
644
ACUM

Profil candidat: Iurie Tesa

Iurie Tesa are 35 de ani și este originar din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Este inginer de profesie, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. A devenit membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) în 2015, odată cu fondarea formațiunii politice.

27 ianuarie 2019
749