Profil electoral: Ion Dascăl, candidatul PDM la funcția de primar al orașului Drochia

Drochia 17 octombrie 2019 1556

Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, este candidatul Partidului Democrat la funcția de primar al orașului Drochia. Cu o carieră de invidiat în politică și în administrația publică locală, Dascăl a reușit și la capitolul avere, unele bunuri fiind procurate la prețuri derizorii.La alegerile parlamentare din 24 februarie, Dascăl a ocupat poziția a 29-a în lista PDM pentru circumscripția națională.

Ion Dascăl a ajuns președinte al raionului Drochia la vârsta de 29 de ani, după ce predecesorul său, democratul Vasile Grădinaru, a demisionat, la 7 iunie 2018.  Anterior, Dascăl a obținut mandatul de consilier de Drochia după ce a candidat pe lista PDM la alegerile locale din 2015. Ion Dascăl este și secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până a ajunge în fotoliul de președinte de raion, începând cu luna aprilie 2018, democratul a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice. Anterior acesta a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna lui 2016, Ion Dascăl a făcut o donație în mărime de 20 de mii de lei către Marian Lupu, concurentul Partidului Democrat la funcția de șef al statului.

La o lună după ce a fost instalat în fotoliul de președinte al raionului Drochia, Ion Dascăl a depus Declarația de avere și interese personale, în care arăta că este proprietar a 51,17 hectare de teren agricol, procurat în perioada anilor 2011-2012. Este interesant că în Declarația de avere pentru anul 2017, depusă în calitate de consilier local, Ion Dascăl nu a indicat veniturile și proprietățile sale, inclusiv terenurile arătate în declarația depusă odată cu numirea sa în funcția de președinte a raionului.

Imobil la preţul de 10 lei: „E o eroare" 

În 2017, funcționarul și-a procurat o casă cu suprafața de 127,2 de metri pătrați, care l-a costat 200 de mii de lei şi un imobil de 21 de metri pătrați pentru care a plătit doar 10 lei. Tânărul președinte al raionului Drochia mai susține că și-a cumpărat în 2018 mașină de teren Mitsubishi-Pajero, fabricată în 2008, care l-ar fi costat doar 10 mii de lei. În ultima Declarație de avere depusă în calitate de funcționar public, Ion Dascăl mai arată că în perioada 2017 până în iulie 2018 a avut un salariu de 21.490 de lei în calitate de șef al Serviciului multifuncțional, 27.649 de lei a primit salariu de la Moldtelecom, iar 1.500 de lei i-a ridicat în calitate de îndemnizații pentru participarea la ședințele Consiliului raional. Ion Dascăl a mai raportat un credit de 50 de mii de lei, contractat în 2017 cu o dobândă anuală de 13 la sută, scadent în 2020.

Deși a deținut până în iunie 2018 funcția de administrator la Dascapital SRL, președintele raionului Drochia nu a raportat careva venituri de la întreprinderea dată, indicând salariul soției de 40 de mii de lei.

În Declarația de avere depusă în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare, Ion Dascăl nu mai indică prețul imobilului de 21 metri pătrați. În document nu se regăsește nici mașină de teren. De această dată, candidatul PDM indică un automobil de model Mercedes, produs în 2009 și estimat la 165 mii 469 lei.

Ion Dascăl ne-a declarat că în privința imobilului în valoare de 10 lei a fost comisă o greșeală. „Este vorba de un acaret pe lângă casă. Am rugat-o pe contabilă să-mi perfecteze declarația de avere și a comis greșeala. Uitați-vă în declarația depusă la CEC, acolo e tot corect”, a precizat președintele raionului Drochia.

Ion Dascăl a oferit explicații și în privința mașinii de teren: „Am luat mașina prin intermediul unei companii de leasing, iar în declarația de avere a fost indicat prețul din contract. Puțin mai târziu am înlocut mașina de teren cu un Mercedes”.

În două funcţii concomitent 

În 2011, Ion Dascăl a fondat întreprinderea Dascapital SRL, care a administrat-o până în iunie, 2018, când i-a delegat funcția soției sale. Astfel, timp de două luni cât a deținut o funcție administrativă, cea de șef al Centrului multifuncțional, democratul a activat în două funcții concomitent, încălcând prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale din 17 iunie 2016.

Ion Dascăl ne-a declarat că intenționează să-și refacă afacerea din agricultură și speră să beneficieze de granturi europene. „Terenurile erau date în arendă, iar în ultimul an nici nu mi s-a plătit pentru o parte din ele. Intenționez să aplic la un proiect al Uniunii Europene și să obțin bani pentru a-mi construi o afacere prosperă”, ne-a spus democratul.

Ion Dascăl este activ pe linie de partid și mediatizat intens în presa locală. Pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia Ion Dascăl apare ca filantrop. Astfel, în luna mai 2018, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, apare în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată intens.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Drochia

Profil electoral: Andrian Tartacovschi, candidatul Part...

Consilierul orășenesc Andrian Tartacovschi va lupta la 20 octombrie pentru fotoliul de primar al orașului Drochia, din partea Partidului Unității Naționale.

17 octombrie 2019
1266
Drochia

Profil electoral: Nina Cereteu, candidata Partidului No...

Nina Cereteu, primar al orașului Drochia din partea Partidului Nostru, la 20 octombrie va lupta pentru al doilea mandat de edil al localității.

17 octombrie 2019
1970