Profil electoral: Nina Cereteu, candidata Partidului Nostru la șefia Primăriei Drochia

Drochia 17 octombrie 2019 1363

Nina Cereteu, primar al orașului Drochia din partea Partidului Nostru, la 20 octombrie va lupta pentru al doilea mandat de edil al localității.A participat și la alegerile parlamentare din 24 februarie, în cadrul Circumscripției nr.6, Drochia, însă s-a clasat pe locul 3, obținând 10,62% din sufragii. La alegerile locale din 2015, când câștiga mandatul de primar, a ieșit în turul II cu reprezentantul socialiștilor, pe care l-a învins cu 79,64% din numărul total de voturi valabil exprimate.

Cereteu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universității de Studii Europene din Moldova. Ulterior  a obținut o diplomă de master în științe politice la Academia de Administrare Publică. Începând cu anul 2011 a activat în calitate de consultant la Direcția organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției și secretar al Comisiei de certificare. În 2014 - 2015 a activat în calitate de asistent juridic în cabinetul avocatului „Igor Șeremet”. În 2016 Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Nina Cereteu s-a lansat în politică în 2014. Inițial numele ei a apărut într-un scandal legat de plecarea ei de la Ministerul Justiției. Astfel, în iunie 2014, Cereteu a apărut într-o conferință de presă alături de o colegă de serviciu și omul de afaceri Renato Usatîi, acuzându-l pe ministrul Justiției de atunci că ar fi dat indicații să refuze înregistrarea Partidului Nostru, care anterior purta titulatura „Partidul Popular Republican”. Nina Cereteu declara că s-ar fi ocupat personal de setul de acte și că documentele corespundeau întru totul legii cu privire la partide. În replică Ministerul Justiției a emis un  comunicat în care a acuzat-o de încălcarea statutului funcţionarului. „Ieşirea alături de un politician, precum şi declaraţiile false denotă intenția de a exercita presiuni asupra Ministerului Justiției, prin șantaj, conflict de interese și coruptibilitate”, se spunea în comunicat.  

Ulterior Renato Usatâi a publicat o informație pe site-ul său în care se spunea că fostele angajate ale Ministerului Justiției „au cerut garanții de securitate din partea lui Renato Usatîi” . Două luni mai târziu, Nina Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a noului partid al lui Renato Usatîi „PaRUs”, devenit ulterior Partidul Nostru.

În 2014, la alegerile parlamentare, Nina Cereteu a făcut o donație în valoare de 100 de mii de lei pentru Partidul Patria, iar în 2016, a donat 9.800 de lei pentru Dumitru Ciubașenco în campania sa pentru prezidențiale.

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2014, Nina Cereteu a indicat salariul de 43 de mii de lei. Alte bunuri nu au fost menționate. Și în declarația pe venit pentru anul 2015, Nina Cereteu a completat un singur punct – salariul la locul de muncă de bază – 32 930 lei obținuți timp de jumătate de an în funcția de primar și cel obținut în Cabinetul avocatului - 16 969 lei. Pentru 2016, primarul de la Drochia a raportat venituri de 223 de mii de lei, pentru 2017 – 230 de mii, iar pentru 2018 – 246 de mii de lei. Potrivit documentelor prezentate la Autoritatea Națională de Integritate în ultimii cinci ani, Nina Cereteu nu deține nici un fel de proprietate.

O dispoziție de eliberare de la locul de muncă a unui manager de întreprindere, semnată de Nina Cereteu, a costat Primăria peste 161 de mii de lei. După ce, la sfârșitul lunii august 2015, Nina Cereteu, l-a eliberat din funcție pe șeful Apă Canal Drochia, Igor Moltov, acesta s-a adresat în judecată. Dispoziția de eliberare a fost anulată de Judecătoria Drochia, la 3 noiembrie 2016, cu restabilirea lui Moltov în funcție. La 4 noiembrie 2016, viceprimarul orașului Drochia, Victor Darii, care la acel moment deținea și funcția de primar interimar al localității, a emis concomitent două dispoziții, una prin care Moltov a fost restabilit la locul de muncă și a doua prin care a fost din nou eliberat. Moltov s-a adresat din nou în judecată, iar la 7 februarie 2018, Judecătoria Drochia a anulat și cea de-a doua dispoziție de eliberare a lui Moltov din funcție, iar Primăria a fost obligată să-l restabilească la locul de muncă, să îi achite salariul pentru perioada absenței forțate de la locul de muncă și un prejudiciu moral de 10 mii de lei. Moltov a contestat cu apel decizia instanței de fond în partea ce ține de stabilirea prejudiciului. Prin decizia din 20 septembrie 2018 a Curții de Apel Bălți, s-a admis apelul declarat de către Moltov și s-a casat parțial hotărârea din 7 februarie 2018 a Judecătoriei Drochia, în partea restabilirii în funcție, încasării despăgubirii pentru absența forțată de la muncă și reparării prejudiciului moral, cu emiterea în această parte a unei hotărâri noi prin care Igor Moltov a fost restabilit în funcția de manager al ÎM „Apă Canal Drochia”. S-a încasat din contul Primăriei Drochia în beneficiul lui Igor Moltov despăgubirea pentru absența forțată de muncă în mărime de 188.485 de lei pentru perioada 03 noiembrie 2016 – 20 aprilie 2018. S-a încasat din contul Primăriei or. Drochia în beneficiul lui Moltov Igor suma de 15.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral. În rest, hotărârea primei instanțe a fost menținută. Ulterior, Primăria Drochia a atacat cu recurs decizia Curții de Apel, iar la 20 februarie 2019, Curtea Supremă de Justiție a declarat recursul inadmisibil.

Sursa: Anticurupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Drochia

Profil electoral: Ion Dascăl, candidatul PDM la funcția...

Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, este candidatul Partidului Democrat la funcția de primar al orașului Drochia. Cu o carieră de invidiat în politică și în administrația publică locală, Dascăl a reușit și la capitolul avere, unele bunuri fiind procurate la prețuri derizorii.

17 octombrie 2019
1187
Drochia

Profil electoral: Andrian Tartacovschi, candidatul Part...

Consilierul orășenesc Andrian Tartacovschi va lupta la 20 octombrie pentru fotoliul de primar al orașului Drochia, din partea Partidului Unității Naționale.

17 octombrie 2019
1043