Profil electoral: Vladimir Munteanu, candidat independent pentru funcția de primar al orăşelului Codru, municipiul Chișinău

Chișinău 14 octombrie 2019 91

Vladimir Munteanu candidează pentru al treilea mandat de primar al orășelului Codru. Edilul, care până nu demult a făcut parte din Partidului Democrat, s-a înregistrat în cursa electorală ca independent. Până în 2016, a făcut parte din PLDM, formațiune pe care ar fi părăsit-o din propria dorință. Anterior, din 1999 până în 2003, a fost viceprimar al orășelului Codru. Timp de aproape doi ani, în perioada anilor 2010-2011, a fost șef al Oficiului teritorial cadastral Chișinău. Deși deținea o funcție publică, Victor Munteanu a mai lucrat în perioada respectivă și în calitate de administrator la administrator S.R.L. Viabil-Com.

La alegerile locale din 2015, Vladimir Munteanu l-a învins pe contracandidatul său în turul doi, acumulând 67,83% din sufragii. 

La alegerile parlamentare din 2019, primarul din Codru l-a susținut pe democratul Constantin Țuțu, candidatul PDM pe circumscripția uninominală nr.33. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În 2018, Vladimir Munteanu a avut un salariu puțin peste 99 de mii de lei, iar soția sa a fost remunerată cu 112 mii de lei de către întreprinderea Sanfarm-prim. Anul trecut edilul din Codru a primit și o îndemnizație de 1052 de lei pentru pierderea temporară a capacității de muncă.

Din 2002, Vladimir Munteanu deține împreună cu soția un teren intravilan în orășelul Codru cu suprafața de suprafața 0.1042 ha, pe care timp de cinci ani a construit o casă de 256,1 metri pătrați, o bucătărie de vară de 69 metri pătrați și un garaj de 18 metri pătrați.

Edilul deține în proprietate un Automobil Audi A8, produs în 1995, pe care l-a procurat în 2002 cu o sută de mii de lei.

Familia Munteanu deține trei conturi în bancă pe care au fost acumulate economii de 267 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În 2017, în cadrul unei ședințe a Consiliului, Vladimir Munteanu și un grup de consilieri afiliați lui au fost acuzați de către alți aleşi locali din oraşul Codru că, deţinând majoritatea în Consiliu, la fiecare şedinţă votează pe bandă rulantă subiecte care presupun înstrăinarea terenurilor din suburbia Capitalei. Primarul și consilierii vizați au respins acuzațiile și au declarat că este vorba de invidie și răzbunare. 

În iulie 2018, Primăria a demarat lucrările de reparație a străzii Drumul Schinoasei, iar deputatul Țuțu şi-a asumat meritele. La doar un an strada respectivă a fost transformată din nou într-un șantier, deoarece a fost nevoie de schimbat rețelele inginerești. 

Presa a scris că administraţia publică locală din oraşul Codru, municipiul Chişinău, a oferit terenuri care valorează câteva zeci de mii de euro familiilor a doi foşti şefi ai Procuraturii sectorului Centru, instituţie abilitată să examineze legalitatea activităţii autorităţii publice locale. Terenurile au fost oferite gratuit după ce câte un membru al familiilor celor doi acuzatori de stat şi-au făcut vize de reşedinţă în imobilele unui consilier local de la Codru. Conform competenţelor teritoriale, Procuratura Centru din mun. Chişinău a fost instituţia abilitată prin lege să examineze plângerile cetăţenilor de la Codru, inclusiv cele care vizează administraţia publică locală. Cele două terenuri atribuite familiilor procurorilor Dulgheru şi Geru au fost, iniţial, în gestiunea unor familii din or. Codru, care, deşi au făcut demersuri pentru a obţine titluri de proprietate asupra lor, nu au reuşit.

Potrivit unui Raport al Curții de Conturi privind auditului situațiilor financiare ale or. Codru, încheiate la 31.12.2017, Primăria or. Codru nu a implementat sistemul de management financiar și control și nu a emis declarația privind buna guvernare pe anul 2017. Unele carențe și neconformități constatate în cadrul auditului și expuse în Raportul de audit sunt consecințe ale neimplementării sistemului de management financiar și control.

Activitățile desfășurate în scopul colectării unor probe suficiente și adecvate, precum și constatările expuse în Raportul de audit au determinat echipa de audit să exprime o opinie contrară aferentă situațiilor financiare ale or. Codru, încheiate la 31 decembrie 2017. Opinia contrară a fost întemeiată pe efectul denaturărilor atestate la situația din 31.12.2017 aferente: mijloacelor fixe – în sumă de 10,54 mil.lei; terenurilor – de 256,6 mil.lei; creanțelor – de 5,5 mil.lei; cheltuielilor efective – de 2,2 mil.lei, și veniturilor efective – în sumă de 0,27 mil.lei.

Cazier judiciar

Nu există informații despre atragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Chișinău

Profil electoral: Lilia Ranogaeț, candidata PNL la func...

Femeia de afaceri Lilia Ranogaeț este candidata Partidului Național Liberal la șefia primăriei Capitalei.

19 octombrie 2019
95
Chișinău

Profil electoral: Eleonora Șaran, candidata Blocului el...

Eleonora Șaran este primarul orașului Durlești, aleasă în iunie 2015 pe listele Blocului electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă. Tot atunci ea a acces și în Consiliul Local, însă a renunțat la mandat în favoarea celui de edil al orașului. Anterior, începând cu 1 februarie 2012, a fost viceprimar al localității. La 20 octombrie va încerca să obțină un nou mandat, sprijinită de același partid.

16 octombrie 2019
120
Chișinău

Profil electoral: Valeriu Popa, candidatul partidului V...

Valeriu Popa este candidatul partidului Voința Poporului la funcția de primar al orașului Sângera din municipiul Chișinău.

27 octombrie 2019
115
Chișinău

Profil electoral: Iuri Eremeev, candidat al Partidului...

Iuri Eremeev este om de afaceri și ales local în cadrul Consiliului local Durlești. În cariera politică, Eremeev a schimbat mai multe formațiuni. În 2014, el a fost ales membru al Biroului permanent al organizaţiei teritoriale Durleşti a Partidului Liberal Reformator.

16 octombrie 2019
104
Chișinău

Profil electoral: Boris Larionov, candidatul Partidului...

Boris Larionov este lăcătuș auto la Întreprinderea de Stat Moldelectrica. La alegerile locale generale din 20 octombrie candidează la funcția de primar al orașului Vatra, suburbie a Capitalei, din partea Partidului Șor.

14 octombrie 2019
73
Chișinău

Profil electoral: Andrei Roșca, candidatul Partidului V...

Andrei Roșca este candidatul Partidului Voința Poporului pentru funcția de primar al orășelului Codru. Roșca este consilier local în Codru din 2011. În ultimele două campanii electorale a candidat și la funcția de primar al localității, pe lista Partidului Liberal. La alegerile din 2015, a ieșit în turul doi, dar a fost devansat de contracandidatul său, Vladimir Munteanu.

14 octombrie 2019
87