Ion Begleț, candidat independent pentru funcția de primar al comunei Ghidighici, municipiul Chișinău

Chișinău 14 octombrie 2019 1779

Ion Begleț candidează independent pentru funcția de primar al comunei Ghidighici, municipiul Chișinău. Acesta s-a aflat la cârma localităţii şi anterior, deținând consecutiv două mandate. Begleț s-a remarcat prin numărul de dosare penale, intentate pentru ilegalități pe care le-ar fi comis în perioada când consătenii săi i-au încredințat să conducă administrația locală.  A pierdut alegerile și a cumpărat mașină nouă

Ion Begleț a candidat pentru prima data la alegerile locale din 2007 din partea Partidului Liberal și a fost ales în funcţia de primar al satului cu 86,6% din numărul total de voturi. 

În 2015, la plecarea din funcția de primar de Ghidighici, Ion Begleț raporta în declarația de avere trei terenuri în intravilan și două în extravilan. Două dintre terenuri au fost obținute în perioada când se afla în fotoliul de primar. 

Fostul edil a mai raportat la plecare o casă de locuit de 70 de metri pătrați, un apartament de 55 de metri și un garaj.

În anul când a pierdut alegerile pentru cel de-al treilea mandat, Ion Begleț și-a procurat cu 279,5 lei o mașină Toyota Corola nou-nouță.

Și-a făcut feciorul viceprimar și l-a premiat din contul comunității

La scurt timp după ce a a intrat în posesia primului mandat de primar, Ion Begleț l-a numit în funcția de viceprimar pe fiul său, Alexandru. În afară de salariu, tatăl-primar l-a premiat pe Alexandru Begleț cu 5000 mii de lei şi i-a acordat un ajutor material echivalent cu un salariu de funcţie.

Astfel, la 29 iunie 2012, primarul de Ghidighici semnează o dispoziţie privind acordarea unui ajutor material viceprimarului Alexandrul Begleţ. Cu patru luni mai târziu, de Hramul satului, care este sărbătorit la 14 octombrie, primarul dispune acordarea de premii băneşti câtorva angajaţi ai primăriei, printre care a fost şi feciorul său. Primarul şi-a atribuit atunci un premiu de 3 700 lei, iar viceprimarului i-a acordat 3300 de lei. În dispoziţie este specificat că primele au fost acordate din contul „economisirii mijloacelor speciale destinate retribuirii muncii”.

Nici sărbătorile de iarnă nu au fost trecute cu vederea de către primarul de Ghidighici, aşa că în luna decembrie a aceluiaşi an, acesta premiază aceiaşi angajaţi ai primăriei. De data aceasta, sumele au fost un pic mai mici, primarul ridicând o primă de 2183 de lei, iar viceprimarul, de 1650 de lei.

Premii anulate de instanță

Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat l-a acţionat pe primarul de Ghidighici în instanţa de judecată, deoarece acesta ar fi acordat ilegal acel ajutor material feciorului său şi premiile băneşti ce depăşesc sumele prevăzute de lege. Astfel că, la 26 decembrie 2012, Judecătoria Buiucani din municipiul Chişinău declară nulă dispoziţia primarului din 29 iulie 2012 prin care i-a acordat viceprimarului ajutorul material. La insistența Cancelariei de Stat, instanţa de judecată a anulat și celelalte două dispoziţii emise de Ion Begleț privind primele de sărbători.

Au încercat să-l demită... fără succes

La începutul anului 2010, un grup de iniţiativă din satul Ghidighici a lansat procedura de organizare a unui referendumului pentru demisia primarului Ion Begleț. Oamenii îl acuzau pe edil că ar fi utilizat bani publici în interes personal, că l-a promovat în funcția de viceprimar pe feciorul său, dar şi că a comis abateri la repartizarea loturilor de pământ pentru construcție. Inițiativa nu a avut finalitate.

https://www.timpul.md/articol/primarul-de-ghidighici-cheama-consatenii-la-calm-6951.html

Condamnat la amendă simbolică și deculpat de instanța superioară

 În februarie 2014, Judecătoria sectorului Buiucani a pronunțat prima sentință pe numele lui Begleț. Instanța i-a aplicat primarului de Ghidighici o amendă de 20.000 de lei și l-a privat de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani pe motiv că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, atunci când şi-a angajat fiul în funcţia de viceprimar. Curtea de Apel Chişinău l-a absolvit ulterior de pedeapsă.

Încă 11 dosare penale

Ion Begleț a fost reținut în aprilie 2016 de către ofiţerii Direcției operațiuni speciale a Inspectoratului Național de Investigații în cadrul a 11 cauze penale deschise pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, abuz și exces de putere sau de serviciu cu depășirea atribuțiilor, fals în acte publice și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false. Prejudiciul estimat constituie 3 milioane de lei.

Ministerul de Interne anunța atunci că ofițerii de investigație  au stabilit că în perioada anilor 2005 - 2015, Begleț și funcționarii care i-au fost loiali ar fi înstrăinat ilegal mai multe terenuri și bunuri ce aparțin administrației publice locale Ghidighici, astfel îmbogățindu-se cu sute de mii de lei. Cu ajutorul unor intermediari, aceștia identificau terenuri locative, pe care ulterior le vindeau unor familii tinere cu câteva sute de euro, imobilele intrând, de facto, în proprietatea suspecţilor.

Pe data de 9 aprilie 2016, forțele de ordine au efectuat, concomitent, 17 percheziții la domiciliile și în automobilele persoanelor bănuite, în urma cărora au depistat și ridicat titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren perfectate pe numele persoanelor intermediare, procuri din numele acestora, testamente, ștampile ale persoanelor juridice nerezidente, înscrisuri de ciornă, precum și alte documente. https://www.youtube.com/watch?v=5j-d-FLQWvs

Deculpat de justiție pentru a doua oară

La 27 noiembrie 2018, Ion Begleț a fost achitat. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a argumentat că faptele incriminate lui Begleț nu întrunesc componentele unei infracțiuni. Dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău. 

Succesorul său, Serafim Isac, s-a arătat indignat față de decizia de achitare a predecesorului său. „Când am fost învestit în funcție, am dispus o inventariere în urma căreia s-a constatat că lipsesc bunuri în valoare de 124.000 de lei. Dețin informația că aceste bunuri sunt acasă la Begleț. Le-a căutat cineva? Cine va returna bunurile? Nu s-a făcut nimic. Înainte de plecare, a nimicit mai multe documente, inclusiv contabile. A lăsat Primăria fără resurse. Spune că nu a fost la inventariere. Dar el dispăruse, timp de trei luni nu a fost de găsit”, a declarat Isac.

În apărarea șoferilor beți

În 2015, Ion Begleţ a fost acuzat de ultraj de către reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare. Un şofer beat i-ar fi agresat pe inspectori, iar edilul din Ghidighici i-ar fi sărit în apărare.

Incidentul s-a produs în timpul operațiunii „Nopţi Albe", iar imaginile video au fost postate pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei. Din imagini se vede cum şoferul iese din maşină şi îl loveşte pe inspectorul de patrulare. Poliţiștii susţin că bărbatul era beat, iar în conflict s-a implicat și edilul comunei Ghidighici, şi soţia acestuia. Ei i-ar fi înjurat pe inspectori, iar primarul i-ar fi amenințat că vor rămâne fără serviciu.

Ion Begleț: „Nu sunt vinovat”

Ion Begleț a respins de fiecare dată acuzațiile, declarând că sunt intrigi ale opozanților săi.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Chișinău

Profil electoral: Iurie Dimitriu, candidatul PSRM pentr...

Iurie Dimitriu este candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al orășelului Codru. Are 43 de ani şi este tată a doi copii. Absolvent al facultății de economie a Universității de Stat din Moscova, la moment lucrează în calitate de contabil la o întreprindere. Anterior a fost angajat în calitate de administrator la mai multe firme.

14 octombrie 2019
1059
Chișinău

Profil electoral: Balaur Nicolae, candidat independent

Fostul pretor de Râşcani, Nicolae Balaur, candidat independent la Stăuceni: donaţii de sute de mii de lei de la rude

27 octombrie 2019
1501
Chișinău

Profil electoral: Viorel Onofriciuc, candidatul bloculu...

Viorel Onofriciuc, candidatul blocului ACUM  pentru primăria Vadul lui Vodă, are 53 de ani și este absolvent al facultății de filologie, specialitatea limbă și literatură rusă, a Universității de Stat din Moldova. Anterior, a deținut diferite funcții în instituțiile publice: consilier al primarului oralului Vadul lui Vodă, specialist în cadrul Preturii sectorului Ciocana, șef al Direcției pentru protecția copilului din sectorul Ciocana al Capitalei.

15 octombrie 2019
1496
Chișinău

Profil electoral: Boris Larionov, candidatul Partidului...

Boris Larionov este lăcătuș auto la Întreprinderea de Stat Moldelectrica. La alegerile locale generale din 20 octombrie candidează la funcția de primar al orașului Vatra, suburbie a Capitalei, din partea Partidului Șor.

14 octombrie 2019
829
Chișinău

Profil electoral: Constantin Ursu, candidatul PL la fun...

Constantin Ursu are 27 de ani. A absolvit Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” din satul Colonița, după care și-a continuat studiile la Universitatea Tehnică, facultatea Energetică. Este masterand al USPEE, specialitatea Economie. De profesie este inginer. Potrivit CV-ului său, în prezent este angajat la Aeroport Handling SRL.

14 octombrie 2019
1260
Chișinău

Profil electoral: Victoria Sănduţă, candidata PSRM pent...

Victoria Sanduță este candidata Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al localității Condrița, suburbie a Capitalei. În vârstă de 26 de ani, Victoria Sanduță se află la prima sa experiență politică.

14 octombrie 2019
963