Victor Munteanu: Sentimentul pe care îl am după atâţia ani de lucru în domeniul reformei sistemului de justiţie este de un ”fake” total
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, afirmă în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată că nu există dorință politică pentru a adopta proiectul de lege privind reformarea Procuraturii.
”Această lege este periculoasă pentru persoanele care deţin funcţii politice şi, în acelaşi timp, sunt implicate în afaceri economice serioase. Ea va face mai complicat mecanismul de instituire a unui control asupra organului de urmărire penală prin controlul direct prin numirea procurorului general şi printr-un alt sistem ierarhic pe care îl va stabili în interiorul Procuraturii”, a subliniat Victor Munteanu.
În opinia expertului, problema cea mai mare în sistemul de justiţie este că partajarea lui pe criterii politice, iar proiectul de lege privind Procuratura ar schimba situația în acest sens.
”Pentru mine, deocamdată, este de neimaginat să avem decizii de sine stătătoare asumate pe anumite dosare de către procurori, fără a respecta ierarhia cvasi-militară existentă în interiorul Procuraturii. Procuratura funcţionează strict piramidal, există o sumedenie de norme scrise şi nescrise, Procuratura este sensibilă politic şi în situaţia şubredă social-politică actuală, este foarte puţin probabil ca organul Procuraturii să accepte schimbări dramatice”, este de părere Victor Munteanu.
Totodată, el crede că guvernarea a mimat reformele în sistemul de justiţie pentru că acestea ar schimba raportul de forţe.
”Sentimentul pe care îl am după atâţia ani de lucru în domeniul reformei sistemului de justiţie este de un ”fake” total”, spune Victor Munteanu.
”Această lege este periculoasă pentru persoanele care deţin funcţii politice şi, în acelaşi timp, sunt implicate în afaceri economice serioase. Ea va face mai complicat mecanismul de instituire a unui control asupra organului de urmărire penală prin controlul direct prin numirea procurorului general şi printr-un alt sistem ierarhic pe care îl va stabili în interiorul Procuraturii”, a subliniat Victor Munteanu.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dumitru Visterniceanu: ”Dacă vrem să avem un sistem jud...
Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea un an până la atingerea plafonului de vârstă, din același motiv.
„Raportul SIS în privința lui Harmaniuc, Cozma și Crețu...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce au fost acceptați în sistemul judecătoresc mai mulți candidați cu rapoarte negative la SIS și care au fost adevăratele motive pentru care a fost lichidată Curtea de Apel Bender.
"Trebuie să rupem cercul vicios al instituţiilor politi...
Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a comentat în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată politizarea instituţiilor din Republica Moldova. "Există o serie de instituţii în stat care nu trebuie politizate. Societatea civilă a optat întotdeauna pentru depolitizarea Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Informaţii şi Securitate etc. Cedarea acestor instituţii de control opoziţiei ar fi o greşeală pentru că, de fapt, se revine la politizarea lor. Trebuie să rupem acest cerc vicios: Procuratura politizată, Serviciul de Informaţii şi Securitate politizat, Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică politizată etc", a declarat analistul. Citiţi AICI interviul integral.
„Ţara noastră nu este un elev rău, dar politicul rămâne...
Reprezentanta Republicii Moldova la GRECO (Grupul statelor contra corupţiei), un Comitet de monitorizare al Consiliului Europei instituit în baza unui acord parţial şi lărgit, anunţă că activitatea Comisiei Naţionale de Integritate va fi supusă unei prime evaluări internaţionale în anul 2015 în cadrul celei de-a patra runde de evaluare GRECO. Cornelia Vicleanschi crede că disensiunile apărute între membrii Comisiei se explică prin lacunele din legislaţia care reglementează activitatea instituţiei, iar GRECO ar putea interveni cu anumite recomandări de natură să le elimine.
VIDEO // „În acest an sunt planificate reparații capita...
Directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija explică într-un interviu pentru Moldova Curată cum și de ce și-a schimbat instituția politica de comunicare cu mass-media și care este motivul pentru care s-au înmulțit cazurile de corupție din cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.
Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...
Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
Aici așteptăm comentariul tău!