Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestată în instanţă

Arhiva 29 octombrie 2015 1242
Ion Leucă în ziua când a fost ales președintele CRD

Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.



Ion Leucă a fost ales preşedintele raionului Glodeni la 9 iulie. Pentru candidatura lui și-au dat votul 18 consilieri din cei 33. Este vorba despre zece consilieri democrați, cinci liberal-democrați, doi liberali și un reprezentant al Blocului Electoral - Iurie Leancă. Consilierii din Partidului Socialiștilor (PSRM) şi cei din Partidul Nostru nu l-au votat. Nicolae Gorcea, consilier PSRM, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Leucă a fost ales la prima şedinţă a noii componențe a Consiliului Raional, ceea ce contravine prevederilor legale. „Ei au greşit din start, fiindcă au ales preşedintele la şedinţa de constituire a Consiliului Raional. Legea spune că la prima şedinţă se dau mandatele, se formează comisiile consultative, se rezolvă probleme de ordin organizatoric. La şedinţa aceasta, blocul, care e  format din democrați, liberali-democrați, liberali și consilierii de la Leancă, a pus pe ordinea de zi chestiunea privind votarea preşedintelui. Eu am întrebat, cum să alegem preşedintele dacă nu avem mandatele? Noi am plecat, iar peste e o oră funcţionari din aparatul CR ne anunţă să venim la şedinţa extraordinară. Atunci ei s-au convocat fără noi şi au ales conducerea raionului. De aceea am contestat în judecată alegerea acestui preşedinte”, a mai adăugat consilierul socialist.

La rândul său, democratul Ion Leucă spune că la 9 iulie a fost a treia şedinţă a CR Glodeni şi nu prima, aşa cum afirmă socialiştii. „Stimată doamnă, eu am fost promovat în această funcţie printr-un vot democratic la 9 iulie. Noi de două ori am încercat să ne convocăm până atunci, însă din lipsă de cvorum, nu am reşit. La 9 iulie de fapt era a treia şedinţă, şi nu prima. Care a fost motivul neprezentării lor la celelalte două şedinţe? Acum sunt și înregistrări care vor demonstra că atunci a fost a treia şedinţă”, explică Ion Leucă.

El afirmă că ”nu se ține” de funcție, ci vrea să rezolve mai multe probleme din regiune. „Înainte de a veni în această funcţie, am avut o altă funcţie, de trei ori mai bine plătită faţă de cea de preşedinte de raion şi cu mult mai puţine probleme. Nu mă ţin de acest scaun. Pe data de 30 octombrie va fi şedinţa de judecată. Nu ştiu dacă voi fi invitat sau nu. Un lucru ştiu sigur, eu am fost ales în CR legal, nu am venit de pe stradă”, subliniază Ion Leucă.

Întra-adevăr, înainte de a ocupa fotoliul de preşedinte al raionului Glodeni, Ion Leucă a avut o funcţie în cadrul autorităților publice centrale - din martie 2014 a fost vicedirectorul Întreprinderii de Stat “Registru”. Democratul a candidat și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, pe lista Partidului Democrat.

Democrații și la conducerea CRD Nord

În prezent Leucă este președintele Organizației Teritoriale a Partidului Democrat. De asemenea, acesta a fost ales recent și președintele Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord). În calitate de vicepreședinte al CRD Nord a fost ales un alt democrat, este vorba de primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru. Secretar al CRD a fost alest un alt membru al Consiliului Politic Național PDM, fiind vorba de Ion Bodrug, actualul  director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Anterior Moldova Curată menționa că democrații dețin și conducerea CRD Centru.

CRD Nord este o structură regională deliberativă constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. 

Administratorul unei firme în proces de dizolvare

Potrivit Camerii Înregistrării de Stat, Ion Leucă este administratorul Filialei din Glodeni a Societății pe Acțiuni "TUTUN - CTC". Această firmă este în proces de dizolvare. În anul 2012, când gestiona această filială, Ion Leucă ar fi avut probleme mari. Potrivit ziarului TIMPUL, el acuza administraţia "TUTUN - CTC" că achiziţiona mai mult tutun de import şi mai puţin autohton, prejudiciind producătorii locali. La rândul ei, conducerea de atunci a "TUTUN - CTC" l-a suspendat din funcţie. În acea perioadă și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, îl critica pe Ion Leucă, acuzându-l că ar fi adus întreprinderii prejudicii de 17 mln. lei. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă. Ce ne trebuie aşa manager, care propune tutun mai scump decât cel de import?”, se întreba fostul ministru Bumacov în anul 2012. La rândul său, Leucă spunea că aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu a fostei conduceri de la CTC, astfel încât să nu fie plătite primele pentru salariaţii săi pe anul 2011, în sumă totală de 2,6 mln. lei.

Ion Leucă a fost timp de zece ani șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat “TUTUN-CTC. Acolo își are și proprietățile: o casă de locuit de 120 metri pătrați, un garaj și un teren de 9 ari. El a menționat în declarația de avere depusă la alegerile parlamentare din anul trecut că mai deține în Chișinău un apartament de 84 m.p.

Ion Leucă este originar din raionul Glodeni. Chiar dacă este istoric de specialitate, nu a activat în acest domeniu. După serviciul militar, a lucrat  inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS ”CRIS” Registru”, filiala Bălți.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un primar şi-a retrogradat soţia: a concediat-o din fun...

Pantelei Mîţa, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz.

04 noiembrie 2015
1228
Arhiva

Președintele raionului Dondușeni, fondator la o firmă c...

Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni, a ales să rămână în această funcție, deși putea să ajungă deputat după demisia din Legislativ a lui Igor Corman. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 el a fost al 27-lea pe lista Partidului Democrat (PDM). La alegerile locale din 14 iunie 2015, fiind președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PDM, Victor Chiriac a fost cap de listă, devenind ulterior consilier raional, iar pe 8 iulie 2015 a fost ales președinte de raion cu voturile democraților, liberal-democraților, liberalilor și comuniștilor. Printre cei care l-au votat se regăsește și un văr de-al său, însă președintele raionului nu crede că la mijloc e un conflict de interese. De meserie medic, Chiriac este fondator, împreună cu alți câțiva apropiați, inclusiv cu verișorul care l-a votat președinte, la un SRL cu activități în agricultură, care a raportat, în 2012, venituri din vânzări de 100 de milioane de lei.

03 decembrie 2015
1982
Arhiva

CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.

11 iulie 2013
998
Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
1854
Arhiva

Profil candidat: Petru Corduneanu

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
2617
Arhiva

Galina Bostan: Când se va adopta noua lege cu privire l...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care a vorbit despre activitatea Comisiei anticorupție, formată recent la inițiativa președintelui Parlamentului, al cărei co-președinte este, dar și despre mersul reformelor în sectorul justiției.

27 noiembrie 2015
1023