Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea unui titlu onorific
Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.
În anul 2013, magistratului Gheorghe Muntean i-a fost retrasă imunitatea, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, care declara că judecătorul trebuie tras la răspundere penală, fiind bănuit de comiterea unor ilegalităţi. Procuratura Generală îl bănuia pe Munteanu de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi emiterea unei decizii ilegale.
De doi ani fără imunitate
Gheorghe Muntean spune că activează fără imunitate din anul 2013, iar la procuratură nu a fost chemat niciodată. “Conform Codului de procedură penală, procurii trebuie să decidă timp de trei luni: ori înaintează învinuirea în instanţă, ori încetează procedura. În această perioadă, de când nu am imunitate, niciodată n-am fost invitat la Procuratură, aşa cum nu aţi fost invitată nici dumneavoastră”, spune magistratul.
Propunerea ca lui Gheorghe Muntean să-i fie oferit titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar” a venit din partea preşedintei Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, Zinaida Talpalaru. În şedinţa CSM din 1 decembrie curent, soluţionarea acestui demers a fost amânată. “Lucrez cu acest magistrat de 25 de ani și cred că merită acest titlu. Am luat această decizie ca preşedinte de instanţă. Deja au expirat toate termenele de audiere şi de înaintare a învinuirii în cazul care a stat la baza deciziei CSM de lipsire de imunitate, iar judecătorului nu i-a fost adusă nici o învinuire şi nu a fost audiat”, ne-a declarat Zinaida Talpalaru.
Membrul CSM Teo Cârnaţ, cel care a solicitat în şedinţă amânarea examinării demersului privind conferirea titlului onorific judecătorului fără imunitate, spune că mai întâi trebuie clarficat care este finalitatea procedurii de urmărire penală, pornită pe numele magistratului. La rândul său, Adrian Popenco, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, afirmă că în prezent judecătorul Gheorghe Muntean nu are nici o calitate procesuală.
Potrivit Regulamentului privind conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar”, acest titlu reprezintă o recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă.
Potrivit procurorilor, în anul 2009 judecătorul Gheorghe Muntean a pus sechestru pe proprietatea uneia dintre părţile aflate într-un conflict, iar în scurt timp şi-a schimbat decizia. În urma acestei hotărâri, doi agenţi economici au suportat prejudicii.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Teren vândut în conflict de interese, rămas în propriet...
Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice.
Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...
Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”.
INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...
Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.
Președintele CSM face precizări referitor la salariul s...
După ce Moldova Curată a publicat un articol în care s-a anunțat, în baza datelor din declarația de avere, că președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu a ridicat în anul 2017 un salariu lunar de 34 de mii de lei, cel vizat a făcut o precizare.
Aici așteptăm comentariul tău!