Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea unui titlu onorific

Arhiva 15 decembrie 2015 877
Gheorghe Muntean

Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.



În anul 2013, magistratului Gheorghe Muntean i-a fost retrasă imunitatea, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, care declara că judecătorul trebuie tras la răspundere penală, fiind bănuit de comiterea unor ilegalităţi. Procuratura Generală îl bănuia pe Munteanu de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi emiterea unei decizii ilegale.

De doi ani fără imunitate

Gheorghe Muntean spune că activează fără imunitate din anul 2013, iar la procuratură nu a fost chemat niciodată. “Conform Codului de procedură penală, procurii trebuie să decidă timp de trei luni: ori înaintează învinuirea în instanţă, ori încetează procedura. În această perioadă, de când nu am imunitate, niciodată n-am fost invitat la Procuratură, aşa cum nu aţi fost invitată nici dumneavoastră”, spune magistratul.

Propunerea ca lui Gheorghe Muntean să-i fie oferit titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar” a venit din partea preşedintei Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, Zinaida Talpalaru. În şedinţa CSM din 1 decembrie curent, soluţionarea acestui demers a fost amânată. “Lucrez cu acest magistrat de 25 de ani și cred că merită acest titlu. Am luat această decizie ca preşedinte de instanţă. Deja au expirat toate termenele de audiere şi de înaintare a învinuirii în cazul care a stat la baza deciziei CSM de lipsire de imunitate, iar judecătorului nu i-a fost adusă nici o învinuire şi nu a fost audiat”, ne-a declarat Zinaida Talpalaru.

Membrul CSM Teo Cârnaţ, cel care a solicitat în şedinţă amânarea examinării demersului privind conferirea titlului onorific judecătorului fără imunitate, spune că mai întâi trebuie clarficat care este finalitatea procedurii de urmărire penală, pornită pe numele magistratului. La rândul său, Adrian Popenco, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, afirmă că în prezent judecătorul Gheorghe Muntean nu are nici o calitate procesuală.

Potrivit Regulamentului privind conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar”, acest titlu reprezintă o recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă.

Potrivit procurorilor, în anul 2009 judecătorul Gheorghe Muntean a pus sechestru pe proprietatea uneia dintre părţile aflate într-un conflict, iar în scurt timp şi-a schimbat decizia. În urma acestei hotărâri, doi agenţi economici au suportat prejudicii.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dezbatere: „Accesul publicului la declaraţiile de avere...

30 octombrie 2013
888
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
790
Arhiva

Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi:...

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.

09 octombrie 2014
755
Arhiva

Profil candidat: Mariana Cușnir

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
3180
Arhiva

Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...

Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

01 iunie 2019
1235
Arhiva

Profil candidat: Vlad Batrîncea

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2580