Număr mare de demisii în procuraturi. Motivul: noua lege a avocaturii?

Arhiva 11 martie 2015 1051

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina joi, 12 martie, cel puțin 7 cereri depuse de procurori care vor să demisioneze, o cifră relativ mare având în vedere că la alte ședinte nu este examinată nicio cerere. Semnatarii cererilor evită să spună din ce motive vor să părăsească sistemul. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, spune însă că unul dintre motivele principale ar fi proiectul noii legi cu privire la avocatură, care prevede că procurorii și judecătorii care au muncit în domeniu mai mult de 10 ani nu vor mai avea privilegiul de a fi admiși în avocatură fără examen. Potrivit președintelui CSP, ”marea majoritate pleacă pentru că le este frică să nu rămână fără această probabilitate de a obține licența de avocat”.



Mircea Roșioru: ”Avocații stagiari sunt egalați cu procurorii și judecătorii care au 10 ani experiență”

Proiectul noii legi a avocaturii prevede că procurorii și judecătorii care au lucrat mai mult de 10 ani în domeniu vor fi scutiți de stagiul de practică de 1,5 ani, dar nu și de examenul în fața Comisiei de Licențiere. ”Anume aici există anumite îngrijorări din partea colegilor, iar pe fundalul frânării reformei procuraturii și salariilor mizerabile, sigur că ei consideră îmbrățișarea profesiei de avocat ca pe o oportunitate pe care, din anumite motive, le este teamă ca nu cumva să o rateze. Această lege vine să pună semnul egalității între un avocat stagiar, care beneficiază de acest statut 1,5 ani, și după asta merge la examene în fața comisiei de licențiere, și între procurorii și judecătorii cu experiență, care trebuie să urmeze același traseu. Acest lucru mi se pare alogic și am încercat să îl explicăm la una dintre discuțiile asupra proiectului, dar am întâlnit o rezistență extraordinară chiar din partea președintelui Uniunii Avocaților”, ne-a spus Mircea Roșioru.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, instituție care numește în funcție, demite și sancționează disciplinar procurorii, spune că în prezent nu există un deficit de cadre în procuraturi, dar admite că ar putea apărea o insuficiență dacă tendințele de plecare din sistem se vor păstra.  

Gheorghe Amihălăchioaie: ”În avocatură vin mai mult procurorii răi”

Președintele Uniunii Avocaților, Gheorghe Amihălăchioaie, spune însă că o asemenea prevedere era necesară pentru a nu transforma avocatura într-o ”groapă de gunoi”, întrucât acesta ar fi refugiul unor procurori și judecători neprofesioniști sau compromiși. ”Vin în avocatură procurorii care nu fac față muncii acolo. Vin și buni, dar foarte puțini. Aceștia nu se tem de nimic, lucrează bine și în procuraatură, și în  avocatură. Dar avem cazuri în care avocații care sunt foști procurori încalcă legea, iau mită... De aceea avem tot temeiul de a cere modificarea legii. Avem acum 28 de cauze penale deschise pe numele avocaților, 16 dintre ei sunt foști procurori”, a declarat Gheorghe Amihălăchioaie pentru Moldova Curată.  

Proiectul noii legi a avocaturii a fost elaborat de Ministerul Justiției cu sprijinul partenerilor de dezvoltare în cadrul Strategiei de reformare a justiției 2011-2016. Documentul a fost supus dezbaterilor, iar acum se află la Ministerul Justiției, urmând să fie propus Guvernului spre avizare.

În prezent, salariul mediu al unui procuror este de 5 mii de lei, sumă impozabilă. La plecarea din funcție, procurorii au dreptul la o indemnizație unică, la fel ca judecătorii. În cazul procurorilor, indemnizația unică este egală, potrivit Legii cu privire la procuratură, ”cu produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de procuror”. Astfel, dacă demisionează, procurorii primesc o sumă de bani care începe de la câteva zeci de mii de lei, în funcție de numărul de ani în care au lucrat în domeniu.
 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorii au reluat verificarea alocării de către Prim...

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 

03 aprilie 2017
1283
Arhiva

CNI interpretează legea: în două cazuri similare adoptă...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) continuă practica de a aplica standarde duble. Astfel, pentru două incompatibilităţi de funcţii, prima admisă de şeful Inspectoratului Fiscal de Stat Edineţ şi a doua de şeful-adjunct al IFS Ştefan Vodă, membrii comisiei au emis două decizii diferite, deşi situaţiile sunt similare. Ambii funcţionari sunt concomitent şi consilieri locali.

06 iunie 2016
1409
Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
920
Arhiva

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1086
Arhiva

Profil candidat: Mihail Gnatiuc

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
1561
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
981