Dumitru Visterniceanu: ”Dacă vrem să avem un sistem judecătoresc puternic, trebuie consolidată legătura între generațiile de magistrați”
Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea un an până la atingerea plafonului de vârstă, din același motiv.
”Regret că atât Parlamentul, cât și Guvernul, nu țin cont de faptul că noi suntem una dintre cele trei puteri și ar trebui să colaborăm. Nu țin cont nici de acele documente juridice, mă refer la hotărârea Curții Constituționale și alte legi prin care s-a stabilit o altă regulă față de salarizarea judecătorilor. Chiar dacă mulți strigă în gura mare că din 2013 judecătorii au salarii mai mari, noi nu am fost niciodată împotrivă ca și ceilalți să aibă salarii mari. Adică să aibă salariile pe care le merită după lucrul efectuat. Modalitatea aceasta de a unifica salariile și de le mări pentru unii din contul altora, cred că nu este binevenită și nu poate fi explicată într-un stat de drept, unde în frunte trebuie să fie legea. În sistemul judecătoresc, actualmente este o situație care, în viziunea mea, nu știu dacă cineva poate să spună că a mai fost așa ceva”, a subliniat Dumitru Visterniceanu.
”Regret că atât Parlamentul, cât și Guvernul, nu țin cont de faptul că noi suntem una dintre cele trei puteri și ar trebui să colaborăm. Nu țin cont nici de acele documente juridice, mă refer la hotărârea Curții Constituționale și alte legi prin care s-a stabilit o altă regulă față de salarizarea judecătorilor. Chiar dacă mulți strigă în gura mare că din 2013 judecătorii au salarii mai mari, noi nu am fost niciodată împotrivă ca și ceilalți să aibă salarii mari. Adică să aibă salariile pe care le merită după lucrul efectuat. Modalitatea aceasta de a unifica salariile și de le mări pentru unii din contul altora, cred că nu este binevenită și nu poate fi explicată într-un stat de drept, unde în frunte trebuie să fie legea. În sistemul judecătoresc, actualmente este o situație care, în viziunea mea, nu știu dacă cineva poate să spună că a mai fost așa ceva”, a subliniat Dumitru Visterniceanu.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Iurie Morcotîlo: Companii cu fondatori comuni și acelea...
Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.
„Raportul SIS în privința lui Harmaniuc, Cozma și Crețu...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce au fost acceptați în sistemul judecătoresc mai mulți candidați cu rapoarte negative la SIS și care au fost adevăratele motive pentru care a fost lichidată Curtea de Apel Bender.
VIDEO // „Incidentul de la Pădurea Domnească se poate r...
Șeful agenției „Moldsilva” vorbește într-un interviu pentru Moldova Curată despre încălcările depistate la darea în arendă a pădurilor, despre soarta terenurilor închiriate pe care s-au construit vile, dar și despre riscurile producerii unui noi incident similar celui care a avut loc cu un an în urmă în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”.
Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, pledează pentru...
Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, vorbește în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre cum evoluează cercetările în dosarele ce vizează devalizarea celor trei bănci din Republica Moldova, precum și despre dosarul fostului premier, Vlad Filat. El a explicat poziția procuraturii privind examinarea în ședințe închise a acestui dosar.
Avocatul Poporului: ”Oamenii se plâng uneori nu atât pe...
”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.
Mircea Roșioru: Reforma și adoptarea noii Legi a Procur...
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor a explicat într-un interviu pentru Moldova Curată beneficiile pe care le-ar putea aduce în funcționarea procuraturilor adoptarea noii legi a procuraturii, avizată de Comisia de la Veneția. Mircea Roșioru nu exclude că unii procurori ar fi putut fi influențați în luarea unor decizii, dar afirmă că el personal nu a primit vreodată, în 14 ani de activitate, vreo indicație de la deputați, miniștri sau alți politicieni.
Aici așteptăm comentariul tău!