Candidat: Alexandr Mațarin, PSRM

Anenii Noi 10 octombrie 2019 1795

Alexandr Mațarin, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Anenii Noi, are 42 ani și este economist de profesie. În ultimii ani, a fost angajat la câteva instituții bancare, iar în prezent este director adjunct al unei sucursale de la Anenii Noi a unei bănci comerciale (Victoriabank). Din 2015, Mațarin este consilier local în orașul Anenii Noi, dar și consilier raional, fiind președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Raional (CR) Anenii Noi.Mațarin a fost și candidatul socialiștilor în circumscripția uninominală nr. 34, or. Anenii Noi, în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Acesta însă nu a reușit să obțină un mandat de parlamentar, fiind învins de candidatul Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Jizdan.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform datelor indicate în declarația de avere și interese personale, Alexandr Mațarin a ridicat, în 2018, un salariu de 144,7 mii lei de la banca la care activează. Alte 6 mii de lei i-au intrat în buzunar sub formă de indemnizații de consilier de la Consiliul Raional și Primăria Anenii Noi. Tot în 2018, mai indică Alexandr Mațarin, a vândut un automobil Skoda Fabia cu 10 mii de lei.

Soția sa, Tatiana Mațarin, activează în domeniul asigurărilor auto și a avut, în 2018, un salariu anual de 76 de mii de lei. Tatiana Mațarin este administratoare și fondatoare a firmei „Nica Vitalex” SRL, cu adresa juridică în or. Anenii Noi, specializată in creșterea păsărilor. Alexandr Mațarin susține însă că firma „temporar nu activează”. În declarația de avere Mațarin nu a trecut vreo locuință, dar indică trei terenuri intravilane: unul de 6 ari, situat în comuna Ciorescu (mun. Chișinău), și două de 7 ari, situate în orașul Anenii Noi. Alexandr Mațarin mai declară un automobil Dacia Logan, produs în 2013, care ar valora 60 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și cazier judiciar

Numele lui Alexandr Mațarin apare în cadrul unui dosar contravențional conform căruia, în 2016, actualul candidat la funcția de primar al orașului Anenii Noi nu a fost de acord cu un proces verbal întocmit pe numele său de către un agent al Inspectoratului Național de Patrulare pentru neglijarea indicatorului rutier „oprire interzisă”. Alexandr Mațarin a contestat în instanță procesul verbal prin care a fost amendat cu 500 de lei și sancționat cu trei puncte de penalizare, și, în aprilie 2017, Judecătoria Chișinău i-a dat dreptate, anulând procesul verbal și încetând procesul contravențional pe numele său. Instanța a constatat că „agentul constatator nu a prezentat nici o probă pertinentă și concludentă în demonstrarea comiterii contravenției”. Pe 4 mai 2017 și Curtea de Apel Chișinău a pronunțat o decizie pe acest caz în favoarea lui Alexandr Mațarin.

Deși numele figurantului în acest proces coincide cu cel al candidatului socialist, inclusiv patronimicul, Alexandr Mațarin spune că nu-și amintește de amenda primită cu trei ani în urmă. „Nu știu despre ce fel de amendă vorbiți. Habar n-am. Poate să mai fie vreun Alexandru… nu țin minte. Mai sunt de-alde Mațarin, nu numai eu sunt. Nu pot să confirm acest lucru că așa ceva a fost sau nu a fost. Nu-mi amintesc, sincer. În cazul dat eu nu confirm acest lucru”, ne-a spus candidatul de la Anenii Noi.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Anenii Noi

CANDIDAT: VEACESLAV BONDARI, PCRM

Veaceslav Bondari (59 de ani), actualul primar al oraşului Anenii Noi, încearcă să obțină un nou mandat la alegerile locale generale din 20 octombrie, candidând din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM). În CV-ul prezentat la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) a orașului Anenii Noi, Veaceslav Bondari a indicat că este merceolog de profesie, dar că a studiat și managementul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

08 octombrie 2019
1292
Anenii Noi

CANDIDAT: SERGHEI RAPCEA, PDM

Președintele raionului Anenii Noi, Serghei Rapcea, este candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de primar al orașului Anenii Noi. Tot el este și numărul unu pe lista candidaţilor acestei formațiuni la funcţia de consilier în Consiliul Raional Anenii Noi. În 2014, Serghei Rapcea a candidat pe lista PDM la parlamentare, însă nu a reușit să acceadă în Legislativ.

14 octombrie 2019
1960
Anenii Noi

CANDIDAT: VITALIE VDOVICENCO, ACUM

Vitalie Vdovicenco, 45 de ani, este candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” la funcția de primar al orașului Anenii Noi. De profesie este inginer-zootehnician, iar începând cu 2003, timp de aproape 13 ani, a fost viceprimar al orașului pe care acum vrea să-l conducă.

17 octombrie 2019
1167