CANDIDAT: VEACESLAV BONDARI, PCRM

Anenii Noi 8 octombrie 2019 1291

Veaceslav Bondari (59 de ani), actualul primar al oraşului Anenii Noi, încearcă să obțină un nou mandat la alegerile locale generale din 20 octombrie, candidând din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM). În CV-ul prezentat la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) a orașului Anenii Noi, Veaceslav Bondari a indicat că este merceolog de profesie, dar că a studiat și managementul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.Întreaga activitate profesională a lui Veaceslav Bondari este legată de funcții la stat. Între 1985 și 1992 acesta a fost angajat al Ministerului de Interne (poliția economică) după care, timp de trei ani, a lucrat la filiala Anenii Noi a Băncii de Economii, instituție financiară cu capital majoritar de stat. Ulterior a deținut funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Anenii Noi, iar în 2010 a devenit deputat din partea PCRM. La alegerile parlamentarre din 30 noiembrie 2014 Veaceslav Bondari a candidat sub numărul 42 pe lista PCRM, însă nu a intrat în Parlament. În iunie 2015 a fost ales primar al orașului Anenii Noi după ce l-a învins în turul doi pe reprezentantul Partidului Socialiștilor.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Veaceslav Bondari a încercat, din nou, să devină deputat, candidând atât pe lista națională a PCRM, cât și pe circumscripția uninominală nr. 34, orașul Anenii Noi. În urma totalizării rezultatelor votării, Bondari a ocupat ultimul loc printre cei cinci candidați la funcția de deputat din circumscripție, iar partidul său nu a reușit să treacă pragul electoral pe circumscripția națională.

În cadrul Partidului Comuniștilor, Veaceslav Bondari deține funcția de prim-secretar al comitetului raional Anenii Noi. „Nu am schimbat partidul din 1988”, ne-a declarat Bondari.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere și interese personale depusă pe 12 septembrie 2019 la CECE orășenească Anenii Noi, pe parcursul anilor 2017 și 2018, Veaceslav Bondari a ridicat un salariu de 172,9 mii lei. Soția sa, angajată la o companie de asigurări, a încasat, în cei doi ani, 160 de mii de lei. În conturile bancare familia edilului de Anenii Noi păstrează aproape 10 mii de dolari. La capitolul bunuri imobile, familia Bondari deține un apartament de 62 m.p. în Anenii Noi, dar și o vilă de 32 m.p. De asemenea, în declarația de avere sunt trecute două terenuri agricole, de 0,96 și 0,55 ha, dar și un teren extravilan de 6 ari. Veaceslav Bondari declară că deține un automobil Renault Kangoo, produs în 2003 și cumpărat în 2010 cu 32 mii lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În februarie 2018, în privința primarului Veaceslav Bondari a fost întocmit un proces verbal cu privire la contravenție pentru neexecutarea unui document executoriu emis de Judecătoria Anenii Noi prin care primăria Anenii Noi era obligată să elibereze unui agent economic (Unifun SRL) autorizație de amplasare și funcționare a unui magazin pentru comercializarea telefoanelor mobile și accesoriilor pentru acestea.

Pe 19 februarie 2018, primarul a contestat în instanță procesul-verbal. Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 5 septembrie 2018, contestația depusă de Veaceslav Bondari a fost admisă, iar procesul verbal cu privire la contravenție a fost declarat nul. Ulterior, cauza a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, care, printr-o decizie din 3 decembrie 2018, a casat hotărârea primei instanțe și a dispus rejudecarea cauzei în prima instanță de către un alt complet de judecători. În urma rejudecării, pe 20 mai 2019, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, procesul contravențional în privința lui Veaceslav Bondari a fost încetat „în legătură cu împlinirea termenului de prescripție”. Deoarece reprezentanții agentului economic nu au făcut apel, decizia a rămas definitivă. „S-a terminat. Ei nu au mai contestat pentru că au înțeles foarte bine că nu au șanse. Nu numai cu ei avem litigiu, ci încă cu cinci agenți economici. Fix așa situație”, susține Veaceslav Bondari, întrebat despre acest caz.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Anenii Noi

CANDIDAT: VITALIE VDOVICENCO, ACUM

Vitalie Vdovicenco, 45 de ani, este candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” la funcția de primar al orașului Anenii Noi. De profesie este inginer-zootehnician, iar începând cu 2003, timp de aproape 13 ani, a fost viceprimar al orașului pe care acum vrea să-l conducă.

17 octombrie 2019
1167
Anenii Noi

CANDIDAT: SERGHEI RAPCEA, PDM

Președintele raionului Anenii Noi, Serghei Rapcea, este candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de primar al orașului Anenii Noi. Tot el este și numărul unu pe lista candidaţilor acestei formațiuni la funcţia de consilier în Consiliul Raional Anenii Noi. În 2014, Serghei Rapcea a candidat pe lista PDM la parlamentare, însă nu a reușit să acceadă în Legislativ.

14 octombrie 2019
1959
Anenii Noi

Candidat: Alexandr Mațarin, PSRM

Alexandr Mațarin, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Anenii Noi, are 42 ani și este economist de profesie. În ultimii ani, a fost angajat la câteva instituții bancare, iar în prezent este director adjunct al unei sucursale de la Anenii Noi a unei bănci comerciale (Victoriabank). Din 2015, Mațarin este consilier local în orașul Anenii Noi, dar și consilier raional, fiind președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Raional (CR) Anenii Noi.

10 octombrie 2019
1795