CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM

Strășeni 18 octombrie 2019 2113
Mihai Popa

Mihai Popa candidează la funcția de primar al raionului Strășeni din partea Partidului Democrat  din Moldova (PDM).  Până în prezent, acesta a deținut funcția de președinte al raionului Strășeni, tot din partea PDM.Mihai Popa are studii în domeniul medicinei și psihologiei. Și-a început activitatea la Spitalul de psihiatrie. Și-a fondat două afaceri și a activat în domeniul privat. El este fidel democraților, fiind membru PDM din anul 2009. Actualmente, este preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid. Activitatea administrației publice locale îi este cunoscută, deoarece pe durata a două mandate, a fost consilier local şi consilier raional.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

După alegerile locale din vara anului 2015, mai exact în luna iulie, Mihai Popa a fost ales președinte al raionului Strășeni, atunci votându-l consilierii democrați, liberali și comuniști.

Când Mihai Popa conducea Consiliul raional Strășeni, auditorii Curții de Conturi (CC) au depistat mai multe nereguli în administrare. Potrivit raportului CC publicat în luna aprilie 2019, ”datorită unor neregularități admise, ce nu au fost luate în considerație de Aparatul președintelui, valoarea mijloacelor de transmisie a fost denaturată în total cu 1,6 mil. lei, inclusiv prin majorare cu suma de 772,1 mii lei: valoarea a 2 pompe achitate și neinstalate la obiectul de alimentare cu apă Micăuți-Strășeni etc.”, se spune în raportul CCRM.

Potrivit unei investigații publicate de portalul Anticorupție.md, firma ”Danicon Trans” SRL, care este fondată de Mihai Popa, a încheiat contracte cu SA Drumuri Strășeni. În perioada tranzacției, Mihai Popa era președintele raionului. Acesta le-a declarat atunci jurnaliștilor că el nu a participat la concurs și că firma era administrată de altă persoană. „De când sunt în funcția de președinte al raionului firma mea este administrată de altcineva. Sunt total detașat de ea. Este o relație economică între întreprinderi. Care este problema? Ceva contravine legislației? Nu mai am ce adăuga”, le-a precizat Mihai Popa jurnaliștilor.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Mihai Popa indică salariul anual de circa 171 de mii de lei în calitate de preşedinte de raion. Acesta declară două case de locuit, situate în orașul Străşeni, două spaţii comerciale, terenuri agricole și terenuri intravilane. În declaraţie mai indică trei camioane.

În anul 2013 Mihai Popa a luat un credit de 3 milioane de lei, pe care trebuie să il restituie până în anul 2023.

Mihai Popa a fondat 3 firme. „Maxidan” SRL, una dintre întreprinderile în care deţine o cotă de 50%, fiind specializată în domeniul comerțului și prestării serviciilor. Altă firmă indicată în declarația de avere a acestuia este  „Danicon Trans” SRL, unde Mihai Popa este singurul fondator. Firma are domenii de activitate comercializarea materialelor de contrucţie şi producerea articolelor de fierărie.

O altă afacere declarată de Mihai Popa este ÎI ”Viorica Chiriac”, administrată de Viorica Popa, al cărui domeniu de activitate este comerţul cu amănuntul în standuri şi pieţe.

Mihail Popa a fost subiectul unui control realizat de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI), care l-a suspectat pe demnitar de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.  Acesta a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. Într-un act de constatare însă cazul a fost clasat de CNI, deoarece demnitarul a motivat că venea de la București, unde plecase într-o deplasare de serviciu.

Cazier judiciar

Nu există informații privind eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Strășeni

CANDIDATĂ: VALENTINA CASIAN, INDEPENDENTĂ

Valentina Casian, 50 de ani, este actualul primar al orașului Strășeni. Ea deține această funcție din anul 2011 și candidează acum pentru al treilea mandat. De profesie inginer-tehnolog.

16 octombrie 2019
1817
Strășeni

CANDIDAT: VEACESLAV ANGHEL, PSRM

Veaceslav Anghel, 42 de ani, este candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova la funcția de primar al orașului Strășeni. Veaceslav Anghel este originar din satul Sadova, raionul Călărași, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon. A participat la scrutinul parlamentar din anul 2014, candidând cu numărul 46 pe lista socialiștilor. La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional în Strășeni, tot pe lista PSRM.

18 octombrie 2019
2038