CANDIDATĂ: VALENTINA CASIAN, INDEPENDENTĂ

Strășeni 16 octombrie 2019 1964

Valentina Casian, 50 de ani, este actualul primar al orașului Strășeni. Ea deține această funcție din anul 2011 și candidează acum pentru al treilea mandat. De profesie inginer-tehnolog.La scrutinul din 2011, ea a reprezentat Partidul Liberal (PL). După ce au apărut disensiuni în interiorul PL, Valentina Casian a fost susținută de Partidul Liberal-Reformator. La alegerile locale din vara anului 2015, ea a candidat independentă, dar a susținut-o Blocul Electoral Platforma Popular Europeană din Moldova ”Iurie Leancă”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Cât a deținut funcția de primar, numele candidatei nu a fost vizat în actele fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) sau ale actualei Autorități Naționale de Integritate (ANI). În declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2017 și 2018 depuse la Consiliul Electoral de Circumscripție Strășeni, Valentina Casian declară un venit salarial pentru doi ani de circa 279 de mii de lei. Totodată, ea arată că este proprietara unui apartament obținut în anul 1997. În declarație mai este indicat un autoturism de marca Fiat, achiziționat în anul 2017.

Tot în documentul depus la CECE Strășeni se spune că Valentina Casian este fondatoare a două asociații obștești: ”Time action” – organizație pentru tineret, înregistrată la 11 august 2011 și ”Eco time” – organizație din domeniul ecologiei, înregistrată la 10 august 2011. Ambele organizații neguvernamentale sunt înființate în anul când aceasta a devenit pentru prima oară primară.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

În campaniile electorale din anul 2011, dar și în cea din acest an, Valentina Casian a fost victima unor incidente neplăcute. Anterior, i-a fost incendiat automobilul aflat în curtea blocului. Atunci Valentina Casian spunea că ar fi vorba despre o răzbunare electorală. Recent însă presa a scris că  pe un stâlp din orașul Strășeni a fost publicat un mesaj denigrator și discriminatoriu în adresa acesteia.

Pe când era la conducerea orașului Strășeni, activitatea primăriei a fost vizată într-un raport al Curții de Conturi. Potrivit auditului făcut public în luna aprilie 2019, primăria municipiului Strășeni, pe parcursul anului 2018, a diminuat valoarea clădirilor instituțiilor de învățământ cu 7,0 mil. lei și a construcțiilor speciale cu 6,7 mil. lei, ceea ce a condiționat necalcularea uzurii anuale în sumă de 0,9 milioane de lei. Valentina Casian a declarat pentru Moldova Curată că bunurile nu aparține Primăriei Strășeni, dar Consiliului raional Strășeni.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației SorosPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Strășeni

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM

Mihai Popa candidează la funcția de primar al raionului Strășeni din partea Partidului Democrat  din Moldova (PDM).  Până în prezent, acesta a deținut funcția de președinte al raionului Strășeni, tot din partea PDM.

18 octombrie 2019
2215
Strășeni

CANDIDAT: VEACESLAV ANGHEL, PSRM

Veaceslav Anghel, 42 de ani, este candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova la funcția de primar al orașului Strășeni. Veaceslav Anghel este originar din satul Sadova, raionul Călărași, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon. A participat la scrutinul parlamentar din anul 2014, candidând cu numărul 46 pe lista socialiștilor. La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional în Strășeni, tot pe lista PSRM.

18 octombrie 2019
2103