Candidat: Serghei Filipov, PCRM

Taraclia 16 octombrie 2019 1173

Serghei Filipov, 54 de ani, de profesie medic, este actualul primar al orașului Taraclia. El exercită această funcție din anul 2011. Atunci a candidat pe listele Partidului Comuniștilor. La al doilea mandat, in 2015, a candidat independent, intrucât părăsise formațiunea, nemulțumit că deputații comuniști formaseră o coaliție neformală cu PDM. Ulterior, in decembrie 2016, el a revenit in partid, fiind ales prim-secretar al organizației PCRM Taraclia.Acum Serghei Filipov candidează pentru un al treilea mandat tot din partea comuniștilor.

Integritatea in gestionarea averii și intereselor personale

In declarația de avere depusă la ANI pentru anul 2018, Serghei Filipov declară salariul său și al soției, ambii ridicând câte aproximativ 100 de mii de lei pe an. Deține două terenuri intravilane, unul dobândit in 2008 și altul in 2012. Familia sa are două case de locuit – una, de 70 m.p., cumpărată in 2008,, adică inainte ca Filipov să devină primar, și alta obținută prin moștenire in 2012. Tot prin moștenire familia a intrat in posesia unui apartament. Alte două spații, care nu au destinație locativă, au fost cumpărate in anul 2008. Candidatul nu declară nici un vehicul.

Integritatea in gestionarea funcției publice și de partid

In luna aprilie 2014, pe numele primarului a fost deschis un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Filipov era acuzat că a tăiat mai mulţi arbori  din parcul central al orașului Taraclia, fără să coordoneze această decizie cu reprezentanţii Inspectoratului Ecologic din raion. Procurorii cereau o pedeapsă de şase ani de  închisoare şi o amendă de 165 de mii de lei. Filipov a acuzat atunci că acest dosar ar fi o formă de presiune politică. Un an mai târziu judecătorii instanţei din Taraclia au clasat dosarul, motivând că în acţiunile lui Filipov nu ar exista elemente de infracţiune. Ulterior, Curtea de Apel Cahul a anulat decizia și a emis una nouă – Filipov era declarat vinovat și obligat să achite o amendă de 8 mii de lei, plus prejudiciul care ar fi fost adus statului, de 164 de mii de lei. El a fost suspendat din funcție. Ulterior, in anul 2017, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia și l-a achitat definitiv.

Intr-un alt caz, in august 2018, 33 de copii de la o tabără de vară din Taraclia au fost internați in spital cu suspiciuni de intoxicație. Atunci, Serghei Filipov a anunțat, intr-o postare pe Facebook, că iși dă demisia și iși cere scuze de la părinți. Totuși, el a rămas in funcție, motivând ulterior, pentru portalul regional Nokta, că nu a plecat deoarece medicii nu au demonstrat vina administrației orașului in acest caz, fiind vorba mai degrabă despre o infecție transmisibilă decât o intoxicație cu alimente.

In luna martie 2014 Filipov a făcut o declaraţie în care cerea acordarea unui statut special raionului Taraclia, „în caz contrar, raionul va intra în componenţa autonomiei găgăuze”. El motiva prin faptul că, potrivit strategiei de descentralizare, adoptată de Parlament, raionul Taraclia ar urma să fie alipit la raionul Cahul, iar acest fapt putea face ca etnicii bulgari să fie în minoritate. Primarul din Taraclia susţinea că în raion ar putea fi organizat un referendum similar celui din Găgăuzia, declarat ilegal de către Chișinău. "În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. Odată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci, în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova", declara Serghei Filipov în martie 2014.

Cazier judiciar

Serghei Filipov a fost anchetat, apoi achitat in dosarul ”arborilor tăiați”, iar in privința spitalizării copiilor din tabăra de vară procurorii au pornit un control pentru a vedea dacă de acest fapt sunt responsabili factorii de decizie din oraș. Rezultatele controlului nu au fost făcute publice.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației SorosPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Taraclia

Candidat Veaceslav Lupov, Partidul Șor

Veaceslav Lupov are 40 de ani și este om de afaceri, proprietar al ”Depozitmol” SRL. Locuiește in Chișinău. Candidează la funcția de primar al orașului Taraclia. De profesie este economist, a absolvit in anul 2016 Universitatea Slavonă din Chișinau

17 octombrie 2019
1375
Taraclia

CANDIDAT: Carolina Popova, PSRM

Carolina Popova are 32 de ani și candidează la funcția de primar al orașului Taraclia din partea Partidului Socialiștilor. Este șefa secției vânzări a Intreprinderii municipale ”Apă-Canal” Taraclia. Lucrează la această intreprindere de 12 ani. A absolvit in anul 2009 Universitatea Agrară, Facultatea Bănci și Finanțe. Din anul 2016 studiază și Dreptul la Universitatea din Comrat.

19 octombrie 2019
1224