Candidat Veaceslav Lupov, Partidul Șor

Taraclia 17 octombrie 2019 1341

Veaceslav Lupov are 40 de ani și este om de afaceri, proprietar al ”Depozitmol” SRL. Locuiește in Chișinău. Candidează la funcția de primar al orașului Taraclia. De profesie este economist, a absolvit in anul 2016 Universitatea Slavonă din ChișinauNu a mai avut apariții in viața politică inainte de crearea Partidului Șor. A candidat cu această formațiune și la alegerile parlamentare din februarie 2019, pe circumscripția Taraclia, dar nu a ajuns in Parlament, situându-se pe locul 3. In vara anului 2018 Ilan Șor, in cadrul unui eveniment grandios organizat la Taraclia l-a prezentat pe Lupov ca persoana sa de incredere, responsabilă in partid de acest raion.

Integritatea in gestionarea averii și intereselor

Veaceslav Lupov nu a deșinut funcții publice. Din declarația de avere depusă la CEC la parlamentarele din februarie 2019, candidatul declara veniturile acumulate in 2 ani – 2017 și 2018 și bunurile pe care le deținea la acel moment. Astfel, Lupov arăta că singurele venituri ale familiei sale au fost in cei doi ani sume de bani in numerar primite cu ocazia zilelor de naștere: 10 mii de euro, 50 de mii de euro și 2 400 de euro.

La imobile candidatul a declarat un apartament de 54 de metri pătrați, in schimb, la rubrica mașini, Veaceslav Lupov arată că deține 4 vehicole, intre care un Porsche de 112 mii de euro, fabricat și cumpărat in anul 2013.

Candidatul declară că este fondator unic la SRL ”Depozitmol” și deține 34% din ”Daliano – S” SRL. Intr-un interviu pentru portalul Allfun.md, Veaceslav Lupov povestea in 2008, când avea 28 de ani, că este proprietarul complexului sportiv și de agrement AquaLife din Chișinău.

Integritatea in gestionarea funcției publice si/sau de partid

Numele lui Veaceslav Lupov figurează in primul raport al Companiei britanice Kroll, angajate de Guvernul Filip să documenteze circulația banilor in timpul fraudei bancare din 2012-2014, cunoscut cu numele de ”Furtul miliardului”. In raport el apare ca membru al ”grupului Șor”, care deținea 4,6% din acțiunile Unibank, aflată acum in proces de lichidare. Portalul NewsMaker a scris că Lupov a primit banii pentru cumpărarea acțiunilor la Unibank de la compania Megasoft Internațional, care este inregistrată la aceeași adresă cu alte companii ale lui Ilan Șor. Anterior Lupov ar fi fost proprietar al acestei companii, care ar fi beneficiat de credite de milioane din cele trei bănci din care s-a furat miliardul de dolari. De asemenea, el a deținut acțiuni și in Banca Socială, care a fost lichidată. Pentru procurarea acestor acțiuni Lupov ar fi contractat peste 20 de milioane de lei credite de la companii offshore.

Veaceslav Lupov a comentat indirect apariția numelui său și al colegilor săi deputați (Reghina Apostolova și Marina Tauber) in raportul Kroll in cadrul dezbaterilor electorale de la postul local NTS: ”Deputații noștri sunt lipsiți de imunitate pentru că ei figurează in raportul Kroll, chiar dacă cu o săptămână inainte de asta noi am propus anularea in general a acestei imunități, pentru toți deputații. Inițiativa nu a fost susținută, dar peste o săptămână le ridică imunitatea deputaților noștri, absolut ilegal. (...) Ei (socialiștii, n.r.) spun că deputații noștri figurează in raportul Kroll. Dna Greceani, soțul ei, companiile care le aparțin lor tot figurează in acest raport. In legătură cu asta am o intrebare: dacă este așa o informație că deputații cutare sunt in raportul Kroll și dacă unor deputați le anulează imunitatea, de ce nu i-o anulează și dnei Greceanai?”

Cazier judiciar

Tranzacțiile fixate de raportul Kroll, care au dus la furtul miliardului de dolari și la falimentarea a trei bănci din Republica Moldova sunt investigate de procurori in cadrul mai multor dosare penale.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Taraclia

CANDIDAT: Carolina Popova, PSRM

Carolina Popova are 32 de ani și candidează la funcția de primar al orașului Taraclia din partea Partidului Socialiștilor. Este șefa secției vânzări a Intreprinderii municipale ”Apă-Canal” Taraclia. Lucrează la această intreprindere de 12 ani. A absolvit in anul 2009 Universitatea Agrară, Facultatea Bănci și Finanțe. Din anul 2016 studiază și Dreptul la Universitatea din Comrat.

19 octombrie 2019
1196
Taraclia

Candidat: Serghei Filipov, PCRM

Serghei Filipov, 54 de ani, de profesie medic, este actualul primar al orașului Taraclia. El exercită această funcție din anul 2011. Atunci a candidat pe listele Partidului Comuniștilor. La al doilea mandat, in 2015, a candidat independent, intrucât părăsise formațiunea, nemulțumit că deputații comuniști formaseră o coaliție neformală cu PDM. Ulterior, in decembrie 2016, el a revenit in partid, fiind ales prim-secretar al organizației PCRM Taraclia.

16 octombrie 2019
1145