Candidații la funcția de vice-președinte al ANI: unul vrea să păstreze o parte din echipa CNI, altul - condamnă activitatea acesteia

2013-2018 7 noiembrie 2017 1332
Membrii Consiliului de Integritate în ședință

Lilian Chișcă și Francisco Talmaci, candidați la funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), au susținut a doua probă din concurs - interviul. Lilian Chișcă a precizat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, va miza și pe o parte din angajații fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), argumentând că ei au experiență în examinarea dosarelor privind integritatea subiecților declarării. Francisco Talmaci a criticat însă activitatea CNI, spunând că fosta instituție s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass media.



Primul care a răspuns la întrebări a fost Lilian Chișcă, în prezent şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI. El a declarat că în cazul în care va deveni vice-președinte al ANI, va îndeplini funcțiile care îi vor fi delegate de către președintele autorității, în conformitate cu prevederile legislației. Acestea nu sunt foarte strict delimitate de legea cu privire la ANI, astfel, Lilian Chișcă este de părere că cei doi conducători, președintele și vice-președintele, ar urma să își împartă direcțiile de activitate.

Lilian Chișcă

Candidatul a mai spus că și-ar dori, în calitate de vice-președinte al ANI, să participe la selectarea viitorilor angajați, iar accentul ar trebui pus pe angajații fostei CNI, a căror experiență este superioară față de cea a candidaților care ar veni din afară.

Francisco Talmaci

Totodată, referitor la activitatea viitorilor inspectori de integritate, Lilian Chișcă a opinat că ar trebui făcute publice numai actele de constatare definitive elaborate de aceștia.

Francisco Talmaci: ”Lipsa de activitate a ANI îi face pe funcționarii publici să se simtă mai comod”

Cel de-al doilea candidat, Francisco Talmaci, care deține în prezent funcția de specialist principal al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, a subliniat că lipsa de activiate a ANI, de mai bine de un an, îi  face pe funcționarii publici să se simtă mai comod, pentru că nu le sunt verificate declarațiile de avere și interese personale în perioada respectivă.

În opinia lui, un risc major și o provocare pentru activitatea ANI va fi asigurarea integrității la nivelul consilierilor locali, care au depus pentru prima dată anul acesta declarații de avere și de interese personale.

El mai crede că un punct slab al fostei CNI a fost faptul că s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass-îmedia, în loc să depună eforturi pentru a depista domeniile sau situațiile vulnerabile care există în societate.

În opinia lui Francisco Talmaci, ANI ar trebui să aibă maxim 60 de angajați, dintre care cel mult 25 de inspectori de integritate. El a comparat ANI de la noi cu Agenția Națională de Integritate din România, care verifică 500 de mii de declarații anual, având ceva mai mult de o sută de angajați.

A plecat de la CNA pentru a beneficia de pensie specială

Întrebat de către membrii Consiliului de Integritate de ce a decis să plece din cadrul Centrului Național Anticorupție, în 2016, la Inspecția Financiară, unde ridică un salariu mai mic, candidatul a recunoscut că a făcut acest lucru, pentru a putea beneficia de pensia specială de la CNA, pentru că era riscul de a se majora vârsta de pensionare.

Urmează testul la poligraf

După proba interviului, cele mai multe punct le-a acumulat Francisco Talmaci – 27,6, iar Lilian Chișcă a acumulat 24,09 puncte. Așadar, cumulativ, după proba scrisă și cea a interviului -  ultimul este în avantaj, devansând-ul pe actualul angajat al ANI cu 2,61 puncte.

Următoarea etapă a concursului va fi testarea la poligraf. Ambii candidați s-au arătat dispuși să treacă proba detectorului de minciuni, indiferent de rezultatele acestuia.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Certificatele de integritate pentru candidații la funcț...

Pentru prima dată în practica sistemului electoral din Republica Moldova, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să obțină de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) certificate de integritate. Aceste documente vor conține date privind averile nejustificate sau conflictele de interese constatate de ANI și rămase în vigoare în ultimii trei ani. Având în vedere că în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începând cu sfârșitul anului 2015 și până la suspendarea activității CNI – iulie 2016.

15 noiembrie 2018
1048
2013-2018

Un membru CNI ar putea fi în atenţia deputaţilor

Cazul lui Leonid Morari de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) ar putea fi reexaminat de către deputați. După ce au audiat, la începutul lunii decembrie, raportul referitor la veniturile, incompatibilităţile şi interesele membrilor CNI pentru anul 2014, parlamentarii spun că apar noi bănuieli și suspiciuni, de aceea câteva cazuri ar putea fi discutate din nou. Astfel, aleșii poporului vor examina dacă Leonid Morari a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese atunci când a fost selectată întreprinderea care a procesat declaraţiile de avere şi de interese. Câștigătoare a ieșit Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”, aflată în subordinea Inspectoratului Fiscal de Stat, instituție unde anterior Leonid Morari a deţinut o funcţie de conducere.

06 ianuarie 2016
1033
2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
1014
2013-2018

Mai mulți funcționari nu depun declarații de avere, deo...

Aproximativ 100 de subiecți ai declarării nu își pot depune online declarațiile de avere și interese personale, pentru că nu dețin codul numeric personal (IDNP). Este vorba despre persoane care, din motive religioase, au renunțat la actele de identitate din Sistemul național de pașapoarte. Astfel, fără IDNP, acești subiecți ai declarării nu pot obține semnătura electronică, necesară pentru depunerea online a declarațiilor de avere și interese personale.

20 august 2018
1743
2013-2018

Conflict la ANI. Poliția, chemată pentru a decide cine...

Zile tensionate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Instituția încă nu este funcțională după reformare, însă președintele Anatolie Donciu și vicepreședintele Victor Strătilă au ajuns la ceartă, disputându-și dreptul de a conduce. După un conflict verbal izbucnit la 1 noiembrie, Victor Strătilă a chemat poliția, care l-a condus pe Anatolie Donciu afară din instituție. Strătilă susține că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie, iar al său mai este valabil până în luna februarie, de aceea consideră că el trebuie să conducă ANI.

02 noiembrie 2017
941
2013-2018

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de...

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

09 octombrie 2017
1206