ANI nu va verifica eventualele conflicte de interese de la ASD și nici activitatea șefei Direcției Cultură de la Comrat

2013-2018 5 decembrie 2018 68
Gheorghe Curmei, directorul general al ASD

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu va investiga legăturile de rudenie din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, despre care anterior a scris portalul Moldova Curată, și nici activitatea șefei Direcției Cultură a autonomiei găgăuze, care, de rând cu funcția publică, prestează servicii de prezentare a nunților și altor ceremonii. Motivul - articolele nu ar conține ”suficiente informații” pentru ca inspectorii să pornească un control. Într-un alt caz, al primarului comunei Bogzești, Telenești, care își are sora în subordine și încheie contracte cu firma fiului, ANI a anunțat că va efectua un control.Într-un articol publicat de Moldova Curată la 23 august 2018, se anunța că directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, o are în subordine pe verișoara sa, șefă a serviciului juridic, fapt care ar indica existența unui conflict de interese. În răspunsul la sesizarea portalului Moldova Curată, ANI susține că nu va analiza acest fapt, deoarece ”sesizarea conține informații insuficiente și neconcludente referitor la problema abordată”.

Marina Semionova, șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze

La rândul său, Elena Prohnițchi, coordonatoare de proiecte la Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT", consideră că ANI a avut temei să nu pornească un control, dar nu din cauza insuficienței de informații, ci din alt motiv - pentru că legislația nu prevede că verișorii sunt persoane apropiate, deci, din punct de vedere legal, nu ar fi vorba despre un conflict de interese.

Într-un alt caz, Moldova Curată și Nokta.md au relatat despre activitatea șefei Direcției Cultură de la Comrat, Marina Semionova, care, în afara orelor de serviciu, moderează nunți și alte ceremonii. Sesizată pe acest caz să verifice dacă, eventual, există o incompatibilitate de funcții, ANI sugerează că nu ar fi de competența sa să examineze: ”Din analiza informațiilor relatate în sesizare și în articolul publicat pe portalul Moldova Curată s-a stabilit că dna Semionov Marina prestează ilegal, fără a deține patentă de întreprinzător, servicii de regizare și moderare a ceremoniilor, prin ce, în funcție de venitul obținut, ar fi comis contravenția prevăzută de art. 263 din CCRM ”Desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător” care se constată și se examinează de poliție și/sau autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor sau infracțiunea prevăzută la art. 241 CP ”Practicarea ilegală a activității de întreprinzător””, se spune în răspunsul ANI.  

Elena Prohnitchi, coordonatoare de programe la asociația ADEPT

Elena Prohnitchi, expertă în probleme de integritate, afirmă că și în acest caz ANI nu ar fi avut ce examina. ”Ca urmare a unor amendamente la art. 25 din  Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, funcționara nu se află în incompatibilitate dacă "activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program". O problemă ar putea fi faptul ca nu și-a declarat veniturile obținute din această activitate suplimentară, însă, din câte cunosc, acest lucru la moment nu poate fi verificat de catre ANI, deoarece sistemul E-integritate nu e conectat cu baza de date a fiscului. Inspectorii se afla in imposibilitate de a face aceste verificari și a depista nereguli”, explică Elena Prohnițchi.

Într-un al treilea caz de eventual conflict de interese semnalat de Moldova Curată, cel al omului de afaceri Vasile Ozun, tot el primar din partea PDM al comunei Bogzești, Telenești, ANI a anunțat că va exista un control. Așa cum am relatat în lunile septembrie și octombrie 2018, primarul o are în subordine, în funcția de contabilă-șefă, pe sora sa, iar cu firma fiului său, ”Eurodeviz” SRL, Primăria Bogzești a încheiat mai multe contracte de prestare a serviciilor de construcții. După mai multe insistențe să ne ofere un răspuns la sesizarea expediată la 22 octombrie 2018, ANI ne-a informat, în scris, că sesizarea ”va fi examinată în cadrul dosarului de control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, inițiat anterior în privința dlui Ozun Vasile”.

Expertă: ”Refuzurile nu trebuie să descurajeze. Ele arată că ANI a început în sfârșit să-și realizeze principala sa funcție de control”

Experta de la "ADEPT", Elena Prohnitchi, notează că refuzurile de a porni controale, amintite mai sus, ar trebui abordate ”dintr-o perspectivă pozitivă”. ”Acesta demonstrează că ANI a început  în sfârșit să-și realizeze principala sa funcție de control a averilor și intereselor funcționarilor publici și de verificare a respectării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor și al restricţiilor. În același timp, în procesul activității sale, inclusiv prin refuzarea inițierii controlului, inspectorii de integritate vor avea posibilitatea să identifice deficiențele cadrului legal și lacunele sistemului E-integritate, care împiedică buna exercitare a atribuțiilor lor. De aceea, refuzurile nu trebuie să descurajeze, ci trebuie documentate, pentru că pot servi drept dovezi pentru îmbunătățirea cadrului legal și normativ în domeniul declarării și verificării averilor și intereselor personale”, a mai notat Elena Prohnițchi, coordonatoare de programe la Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT".  

Viorica Zaharia

Vasile Ozun, primarul comunei Bogzești, r-l Telenești


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

După aproape un an și jumătate, Autoritatea Națională d...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Potrivit prevederilor legislației, odată cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, Rodica Antoci trebuie să depună jurământul în decursul a 5 zile.

30 decembrie 2017
23
2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
21
2013-2018

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de...

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

09 octombrie 2017
19
2013-2018

Un membru al CNI este suspectat de incompatibilitate şi...

Leonid Morari, membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), este în prezent şi administratorul unei firme de audit. Unii membri ai Comisiei parlamentare care a verificat averile şi interesele membrilor CNI spun că vor cere revocarea lui Leonid Morari, pentru că acesta a admis conştient starea de incompatibilitate de funcţii, contrar legii.

17 noiembrie 2015
23
2013-2018

Prijmireanu pleacă de la CNI?

După mai mult de jumătate de an de activitate în calitate de membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Dumitru Prijmireanu va trebui să se lase de CNI. Acest lucru se va întâmpla după ce Parlamentul va adopta o hotărâre de încetare a mandatului său de membru CNI, din cauza atingerii vârstei de pensionare.

24 septembrie 2013
31
2013-2018

La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, inst...

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.

07 decembrie 2017
23