Trei noi inspectori de integritate la ANI. Toți – cu donații de zeci de mii de lei în declarațiile de avere

2013-2018 8 octombrie 2018 2441
Proba interviului pentru candidații la funcțiile de inspectori de integritate

Încă trei inspectori de integritate urmează să fie angajați la Autoritatea Națională de Integritate, după ce au promovat toate probele de concurs. Ei se vor adăuga celor patru angajați anterior în cadrul ANI. Toți trei indică în declarațiile de avere faptul că au primit donații semnificative în timp ce aveau funcții publice.



Primul dintre cei trei este Vladislav Gorceac, care, de la 1 august 2014, a deținut funcția de consultant principal în Direcţia ANI de control al incompatibilităţilor. Soția sa este originară din regiunea transnistreană, deoarece declară o serie de venituri provenite de la Tiraspol. Ea a fost angajată în 2014 la ”președinția” regiunii separatiste din stânga Nistrului. În declarația de avere pentru 2014, Vladislav Gorceac arată un salariu de 13 mii de ruble transnistrene, precum și alte 46 de mii de ruble de la Inspectoratul Fiscal Bender, în calitate de venituri ale soției. De asemenea, familia Gorceac a beneficiat de plăți sociale din trei surse pentru creșterea copilului – de la bugetul de stat al Republicii Moldova, de la cel al regiunii transnistrene și din România (Chișinău, Tiraspol și Iași). Pentru un concediu paternal de 14 zile, Vladislav Gorceac a ridicat 2795.98 de lei moldovenești, de la Serviciul de Alocații și Indemnizații Iași a primit 2008 de lei românești, iar soția sa a beneficiat de alocații de la CNAS (Transnistria), în valoare de 17300 de ruble transnistrene. Solicitat de Moldova Curată, viitorul inspector a spus că soția sa nu mai este angajată la ”președinția” republicii separatiste.

Mii de euro – donații de la cumetrie

Alexandru Stavinschi

Vladislav Gorceac mai declară 4000 de euro pe care i-ar fi primit ca donație la o cumetrie, în anul 2017. Anterior, funcționarul a beneficiat de mai multe donații: 3500 euro de la cumetrie în 2015, 5000 de euro - de la nuntă în 2014, 8000 lei remitențe în 2013,  60 000 de lei în 2012. În cadrul ANI, anul trecut el a ridicat un salariu anual de 72 702.47 MDL. ”Nu cred că eu sunt unicul care face nuntă, cumetrie și primește donații. Eu cred că e ceva normal pentru țara noastră”, a comentat Vladislav Gorceac, la solicitarea portalului Moldova Curată.

Ion Crețu

Viitorul inspector de integritate deține un apartament achiziționat în 2008, în valoare de 447 805 de lei, despre care a spus că a fost achiziționat de părinți. În 2018 și-a cumpărat un automobil Toyota Corolla, în valoare de 3950 de euro. Mai are un Citroen Xsara, cumpărat în  2015, cu 60000 de lei. Anterior, el a vândut două autoturisme: Toyota Yaris, fabricat în 2006, cu 65000 de lei și  Honda CR-V, fabricat în 2010, cu 150 000 de lei. De asemenea, a vândut un apartament cu 18 mii euro, situat în Tiraspol.

În cadrul interviului pentru funcția de inspector de integritate, Vladislav Gorceac a subliniat că a pregătit în cadrul fostei CNI mai mult de 100 de acte de constatare aprobate ulterior de CNI. A participat și la primul concurs organizat de ANI, dar nu a fost selectat. Deși a luat o notă înaltă la proba scrisă, nu a trecut proba interviului.

800 de mii de lei – donație de la nuntă

Alexandru Stavinschi este cel de-al doilea candidat selectat prin concurs pentru funcția de inspector de integritate. El a fost, din 2016, ofițer superior de investigații în cadrul Inspectoratului General al Poliției. Din această funcție, declară un salariu de 97 542.07 MDL, la care se adaugă și cel al soției angajată la SRL „Impostar Service”, în valoare de 57 952.38 MDL. A. Stavinschi declară o sumă impunătoare ”câștigată” la nuntă, în calitate de donație – 800 000 de lei. În același timp, el nu declară în proprietate niciun bun imobil și niciun automobil. Pentru anul 2013, Alexandru Stavinschi declara o casă, dar aceasta nu mai apare în declarațiile ulterioare. Anterior, a mai fost angajat la Inspectoratul de Poliție Centru și Inspectoratul de Poliție Ciocana, din municipiul Chișinău.

Fostul polițist este citat într-o investigație a Ziarului de Gardă despre afacerea cu tonete pentru cafea a fraților Dorin și Lucian Chirtoacă, instalate în centrul Chişinăului. ”Ofiţerul de urmărire penală, Alexandru Stavinschi, a evitat să ne ofere mai multe detalii din dosar, pe motiv că legea nu i-ar permite acest lucru”, scria ZdG în ianuarie 2016, referitor la anularea rezultatelor unor percheziții legate de afacerea cu cafea a fostului primar de Chișinău.

Două apartamente și 4 automobile, la un salariu de polițist

Și cel de-al treilea inspector de integritate recent selectat de ANI, Ion Crețu, indică donații de zeci de mii de lei în declarația sa de avere. În 2016 (altă declarație mai recentă nu este disponibilă pe site-ul ANI), Ion Crețu arată că a primit o donație de 29 500 de lei de ziua de naștere a copilului său, atunci în vârstă de un an. În 2015 el declara trei donații pe care le-a primit împreună cu soția, cu ocazia zilelor de naștere și a cumetriei, în valoare totală de 154 de mii de lei.

Ion Crețu este, de asemenea, polițist de meserie. El a început Facultatea de Drept în anul 2009, a fost angajat după absolvire la Ministerul Afacerilor Interne, iar în 2015  a absolvit masteratul, după cum a declarat el însuși în cadrul interviului susținut la concursul pentru funcția de inspector de integritate. În cadrul aceluiași interviu, el le-a spus membrilor comisiei de concurs că „interesul profesional ar putea fi afectat de faptul că este familist”.

Din 2016, a deținut funcția de Șef de secțieîn  Serviciul tehnologii informaționale al MAI. Declară un salariu anual de aproape 80 de mii de lei, la care s-au adăugat peste 15 mii de lei – plăți sociale de la CNAS pentru îngrijirea copilului.

Viitorul inspector de integritate deține 2 apartamente, unul cumpărat în 2013 cu 291 de mii de lei, și altul cumpărat în 2001, deținut în proporție de 25 la sută, în valoare de 419 mii de lei. Mai are un garaj cumpărat în 2009, cu 123 de mii de lei. Averea acestuia nu se limitează aici. Ion Crețu mai declară 4 automobile. Cel mai recent achiziționat: Mazda 3 – în 2015 cu 10 000 de lei. În 2013 și-a cumpărat un Ford Focus, în 2008 – un Chrysler Neon, în 2007 – Mercedes Benz C270. Valoarea mașinilor nu este indicată. De asemenea, acesta declară mai multe conturi bancare cu sume totale de 4 454 dolari, 940 euro, 250 lei Ro și peste 93 de mii de lei.

Moldova Curată nu a reușit să ia legătura cu Alexandru Stavinschi și Ion Crețu, dar le va oferi dreptul la replică, în cazul în care vor dori să vină cu precizări.

Potrivit serviciului de presă al ANI, cei trei candidați abia urmează să fie angajați, după ce vor fi perfectate actele necesare. Până acum, cei patru inspectori de integritate aflați în funcție au emis 7 acte de constatare, potrivit datelor publicate pe site-ul ANI. Majoritatea se referă la situații de incompatibilitate sau de conflicte de interese în care se află consilieri locali sau raionali. În cadrul ANI urmează să fie angajați în total 46 de inspectori de integritate.

Natalia Enache

Vladislav Gorceac



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Primul act de constatare al ANI – incompatibilitate pe...

Autoritatea Națională de Integritate anunță despre primul său caz soluționat, după un îndelung proces de reformare. Este vorba despre o situație de incompatibilitate în care a fost găsită o consilieră raională de la Telenești, Olga Gherman, pentru că deține concomitent și funcția de director al Centrului de creație Telenești, începând cu 15 aprilie 2016.

11 august 2018
1128
2013-2018

Victoria Iftodi, între două funcții: judecător la Curte...

09 mai 2017
950
2013-2018

Un membru CNI ar putea fi în atenţia deputaţilor

Cazul lui Leonid Morari de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) ar putea fi reexaminat de către deputați. După ce au audiat, la începutul lunii decembrie, raportul referitor la veniturile, incompatibilităţile şi interesele membrilor CNI pentru anul 2014, parlamentarii spun că apar noi bănuieli și suspiciuni, de aceea câteva cazuri ar putea fi discutate din nou. Astfel, aleșii poporului vor examina dacă Leonid Morari a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese atunci când a fost selectată întreprinderea care a procesat declaraţiile de avere şi de interese. Câștigătoare a ieșit Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”, aflată în subordinea Inspectoratului Fiscal de Stat, instituție unde anterior Leonid Morari a deţinut o funcţie de conducere.

06 ianuarie 2016
848
2013-2018

Încă un pas spre președinția ANI. Teodor Cârnaț – din n...

Cei doi candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au susținut astăzi proba de interviu în fața membrilor Consiliului de Integritate. Cele mai multe puncte au fost acumulate, ca și la proba scrisă, de către Teodor Cârnaț, care este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

26 septembrie 2017
1060
2013-2018

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „S...

După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere asupra celor întâmplate în instituție. Mai jos reproducem fragmente din scrisoarea lui Anatolie Donciu și comentariul lui Victor Strătilă asupra celor întâmplate la ANI.

08 noiembrie 2017
916
2013-2018

Leonid Morari, membru CNI

Ultimul post de lucru al lui Leonid Morari, până la numirea în funcţia de membru al CNI din partea Partidului Democrat, a fost cel de şef de direcţie la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

29 aprilie 2013
928