Candidații socialiști au inaugurat terenuri de joacă în circumscripțiile unde s-au înregistrat

O parte din actualii candidați socialiști și-au început, de facto, campania electorală mai devreme, înainte de înregistrarea oficială, fapt ce contravine legii. Și anume, au participat în capitală la inaugurarea terenurilor de joacă și spațiilor sportive și de agrement, construite cu bani din bugetul public. PSRM a delegat să inaugureze obiectele respective anume acele persoane care mai târziu s-au înregistrat în calitate de candidați pe circumscripțiile uninominale. Aceste acțiuni sunt calificate de unii experți în politici publice și legislație electorală drept pasibile de sancțiuni, întrucât astfel candidații și-au început campania electorală înainte de termenul prevăzut de lege.
Socialiștii se laudă cu terenurile de joacă construite anul trecut din bani publici
În luna octombrie 2018, consilierul socialist Alexandr Odințov a participat la inaugurarea unui teren de joacă de pe strada Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei. Postul de televiziune afiliat PSRM, Accent TV, a difuzat atunci un reportaj în care se spunea: ”Mulțumită Partidului Socialiștilor, continuă reabilitarea curților de bloc din municipiul Chișinău. De această dată un nou teren de joacă a răsărit în sectorul Botanica al capitalei. Cu frumosul eveniment, locatarii blocurilor din preajmă au fost felicitați de către consilierul PSRM, Alexandr Odințov”.
Mai târziu, când PSRM și-a anunțat candidații pe circumscripțiile uninominale la funcția de deputat, vedem că Alexandr Odințov candidează pe circumscripția Nr. 25 Chișinău, care include și strada Trandafirilor.
Alte sectoare, aceleași laude
Nici sectorul Ciocana nu a rămas fără un teren de joacă inaugurat de socialiști. Tot în luna octombrie 2018, consilierul municipal Petru Burduja, care candidează pe circumscripția uninominală 30, a tăiat și el panglica la un teren de joacă. La începutul reportajului se spune: ”mulțumită faptului că aleșii locali din fracțiunea PSRM au găsit fondurile municipale necesare, Chișinăul devine din ce în ce mai adaptat necesităților micilor locuitori”.
Tot în această toamnă a fost amenajat un teren similar în sectorul Centru al capitalei, cu participarea socialistului Adrian Lebedinschi. În luna noiembrie 2018, Accent TV, a difuzat un reportaj intitulat: ”Încă un teren de joacă pentru copiii din capitală”, material în care este lăudat PSRM: ”Datorită eforturilor Partidului Socialiștilor în sectorul Centru din capitală a fost instalat un nou teren de joacă pentru copii. De această dată pe strada Șciusev 155. Acest lucru a devenit posibil datorită inițiativei PSRM, care a fost adoptat de Consiliul Municipal al capitalei”.
În reportaj s-a evitat să se spună însă din ce surse au fost făcute aceste terenuri de joacă. Socialistul Adrian Lebedinschi candidează la funcția de deputat pe circumscripția nr. 29 Chișinău, care include și strada Șciusev, unde se află terenul de joacă inaugurat.
La Buiucani – o istorie similară. Dinari Cojocari, candidatul socialiștilor pe circumscripția 26 Chișinău, care include străzi din sectorul Centru și Buiucani, a fost prezent la tăierea panglicii unui teren de joacă de pe strada Alba Iulia.
El a menționat că la inițiativa socialiștilor vor fi amenajate mai multe terenuri de joacă, fără a preciza din ce surse financiare au fost construite cele inaugurate.
În sectorul Râșcani, deputatul Grigore Novac a deschis si el un teren de joacă. Acesta mai vrea un mandat de deputat, așa că în această campanie candidează pe circumscripția 31 Chișinău, care include și străzi din sectorul Râșcani.
Bani publici utilizați pentru PR de partid?
Terenurile de joacă, dar și cele sportive inaugurate de către socialiști sunt de fapt construite din bani publici, alocați din bugetul municipal. Într-un răspuns oficial oferit de Primăria municipiului Chișinău portalului Moldova Curata.md se spune: ”Sursele financiare pentru amenajarea acestor terenuri au fost alocate din bugetul municipal Chişinău, totodată conform Procesului-Verbal nr. 4 din 12.03.2018 al Comisiei pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicaţii şi ecologie a CMC pentru anul 2018, a fost planificată amenajarea a 100 de locuri de joacă pentru copii”.
Întrebat care este contribuția socialiștilor la amenajarea terenurilor de joacă și a celor sportive, consilierul socialist Ivan Ceban a explicat că acest program este elaborat de către consilierii municipali PSRM în baza comunicării permanente cu locuitorii din municipiu, iar colegii săi s-au ocupat de toate activitățile organizatorice: de la colectarea semnăturilor, până la curățirea terenurilor înainte și după amenajare.
Problema utilizării banilor publici pentru promovarea PSRM a fost remarcată și de către experții de la Asociația ”Promo-LEX”. În ”Raportul nr. 1 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare”, prezentat la 20 decembrie 2018 este menționat că în cazul PSRM, s-a constatat utilizarea resurselor administrative prin atribuirea de către partid a proiectelor adoptate și implementate din banii publici de către Consiliul Municipal Chișinău (planificate în bugetul municipal pentru anul 2018): reparația grădinițelor și școlilor din mun. Chișinău; instalarea terenurilor de workout în municipiul Chișinău (cu echipamente de antrenament sportiv); amenajarea terenurilor de joacă și a curților/ogrăzilor.
Aneta Gonța, expertă media: ”Beneficiarul de informație este mințit în legătură cu un subiect atât de sensibil cum este banul public, adică, și banul lui”
La rândul său, experta media Aneta Gonța a precizat că presa trebuie să se documenteze destul de bine atunci când preia integral declarațiile unor politicieni, pentru a nu dezinforma publicul. ”Deși ne-am obișnuit cu faptul că anumite instituții media propagă nedisimulat opiniile și ideologia anumitor politicieni sau partide, formele pe care le ia această propagandă nu încetează să mire și să dezamăgească. Pentru că, în cazul în care este vorba de lipsă de cunoaștere de către jurnaliști a provenienței banilor, înseamnă că aceștia nu se documentează suficient pentru ca să informeze corect și onest beneficiarul de informație. Și asta arată nivelul de profesionalism al jurnaliștilor”. Experta a adăugat că este foarte grav în cazul în care jurnaliștii evită, în mod deliberat, publicarea unei informații, doar pentru a nu pune în lumină proastă o persoană publică. ”În celălalt caz care poate fi presupus, cel în care dezinformarea se face în mod conștient, concluzia e și mai tristă, și este trasă în nenumărate rânduri în ultima perioadă. În Moldova avem instituții mediatice profund afiliate politic, pentru care interesul informațional al cetățeanului contează doar în măsura în care omului îi poate fi creată o opinie unilaterală, distorsionată vis-à-vis de realitățile din țară. Ambele presupuneri sunt regretabile, mai cu seamă pentru că beneficiarul de informație este mințit în legătură cu un subiect atât de sensibil cum este banul public, adică și banul lui”, a conchis Aneta Gonța.
Donații care subminează autoritatea unor instituții ale statului
În opinia lui Veaceslav Negruța, expert la Transparency Internațional Moldova, în ajun de alegeri politicienii utilizează de foarte multe resurse obscure pentru a-și face campanie electorală sau folosesc resurse administrative prin așa-zise donații date de unele grupuri sau fundații. ”Acestea sunt folosite pentru a le pune în evidență calitățile umane și de compasiune ale acestor lideri politici. Deseori aceste fonduri/fundații subminează autoritatea unor instituții ale statului, dar problema mai mare este sursa de finanțare a unor astfel de entități create de politicieni. Evident, Fiscul și CNA ar fi cele mai indicate să verifice atât sursele financiare cât și alte aspecte de activitate ale acestor creaturi. Pentru ca ar putea fi elemente ale unor procese de corupție politică, instituții precum CEC, Inspecția financiară și Procuratura Anticorupție ar trebui sa intervină prompt în ajun sau în perioada electorală pentru a stopa activitatea acestor fundații folosite pentru a influența și distorsiona opțiunea electorală a alegătorului”. Expertul conchide că în asemenea situații, ar trebui înăsprit cadrul legislativ pentru a interzice astfel de practici.
Agitaţia electorală - după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral
Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali a început la 26 decembrie 2018, adică cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor. După ce au fost înregistrați toți concurenții înscriși în cursă, va începe campania electorală - cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 25 ianuarie 2019.
Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.
Lilia Zaharia
Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cu câteva zile înainte de alegeri, Cancelaria de Stat a...
Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din datele publicate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice pe 22 februarie 2019. Organizațiile conduse de membrii Consiliului de Integritate al ANI Sergiu Ostaf și Dumitru Țîra, de analistul economic Roman Chirca și de o persoană cu numele Andrei Bednîi vor primi în total 7 milioane de lei pentru a expertiza și evalua politicile publice. La unele concursuri a participat câte un singur ofertant.
(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...
Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.
Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el...
In jur de 11 milioane de lei a investit ADR Sud începând cu anul 2012 într-un proiect care urma să devină loc de agrement și destinație turistică în orașul Cahul – Lacul Sărat. La lansare, se anunța că în doi ani sursa de apă minerală curativă, cu proprietăți unice, va redeveni accesibilă pentru oameni, așa cum a fost până în anii 80 ai secolului trecut. Astăzi Lacul este pe jumătate amenajat, însă în el nu există apa minerală promisă, ci apă de ploaie și crește stuf. Locul degradează cu fiecare zi. Proiectul în care s-au investit milioane de lei a fost compromis de interese, pe alocuri de corupție, și de incompetență. Deși ADR Sud a fost gestionara banilor și a proiectului, astăzi nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru starea în care se află Lacul, iar Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, spune că Agenția a făcut totul ce a depins de ea, dar că a fost greu, de parcă… duhurile rele s-ar fi opus. Primăria și Consiliul Raional Cahul caută acum soluții (cel puțin așa declară) să pornească lucrurile din punctul mort și să facă, totuși, Lacul, funcțional.
Deputații amendați de ANI pentru depunerea tardivă a de...
Majoritatea deputaților amendați de Autoritatea Națională de Integritate pentru depunerea cu întârziere a declarației de avere și interese personale dau vina pe o eroare în sistemul electronic de depunere a declarațiilor, care ar fi funcționat defectuos timp de câteva zile. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu a contestat amenda fixată de ANI. Toți au plătit-o. Cei mai mulți, în primele trei zile, ceea ce a înjumătățit suma. Pe de altă parte, ANI spune că atunci când le-au fost intocmite procese contravenționale, parlamentarii nu au acuzat probleme de soft și au acceptat să achite amenzile.
Deputatul Ghenadie Buza și-a construit drum până la poa...
Drumul până la casa în care locuiește actualul deputat Ghenadie Buza a fost construit recent din banii destinați întreținerii mai multor drumuri ale raionului Hâncești. Toamna trecută, când Ghenadie Buza încă era președinte al acestui raion, Consiliul raional a anulat o finanțare de aproape 400 de mii de lei pentru drumurile din raion, direcționând banii spre construcția străzii G. Enescu din orașul Hâncești. Pentru că această sumă nu era suficientă, o altă parte din bani a fost luată de la capitolul privatizarea unor clădiri. Ghenadie Buza a refuzat să comenteze faptele stabilite de Moldova Curată.
Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă f...
Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false. Nicolae Ermurache spune că dosarul e bazat pe ”aberații” și că ar fi ”în totalitate fabricat”.
Aici așteptăm comentariul tău!