Candidații socialiști au inaugurat terenuri de joacă în circumscripțiile unde s-au înregistrat

Investigații 22 ianuarie 2019 528
Teren de joacă din sectorul Râșcani al capitalei care a fost inaugurat de Grigore Novac.

O parte din actualii candidați socialiști și-au început, de facto, campania electorală mai devreme, înainte de înregistrarea oficială, fapt ce contravine legii. Și anume, au participat în capitală la inaugurarea terenurilor de joacă și spațiilor sportive și de agrement, construite cu bani din bugetul public. PSRM a delegat să inaugureze obiectele respective anume acele persoane care mai târziu s-au înregistrat în calitate de candidați pe circumscripțiile uninominale. Aceste acțiuni sunt calificate de unii experți în politici publice și legislație electorală drept pasibile de sancțiuni, întrucât astfel candidații și-au început campania electorală înainte de termenul prevăzut de lege.Socialiștii se laudă cu terenurile de joacă construite anul trecut din bani publici

În luna octombrie 2018, consilierul socialist Alexandr Odințov a participat la inaugurarea unui teren de joacă de pe strada Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei. Postul de televiziune afiliat PSRM, Accent TV, a difuzat atunci un reportaj în care se spunea: ”Mulțumită Partidului Socialiștilor, continuă reabilitarea curților de bloc din municipiul Chișinău. De această dată un nou teren de joacă a răsărit în sectorul Botanica al capitalei. Cu frumosul eveniment, locatarii blocurilor din preajmă au fost felicitați de către consilierul PSRM, Alexandr Odințov”.

Mai târziu, când PSRM și-a anunțat candidații pe circumscripțiile uninominale la funcția de deputat, vedem că Alexandr Odințov candidează pe circumscripția Nr. 25 Chișinău, care include și strada Trandafirilor.

Alte sectoare, aceleași laude

Nici sectorul Ciocana nu a rămas fără un teren de joacă inaugurat de socialiști. Tot în luna octombrie 2018, consilierul municipal Petru Burduja, care candidează pe circumscripția uninominală 30, a tăiat și el panglica la un teren de joacă. La începutul reportajului se spune: ”mulțumită faptului că aleșii locali din fracțiunea PSRM au găsit fondurile municipale necesare, Chișinăul devine din ce în ce mai adaptat necesităților micilor locuitori”.

Tot în această toamnă a fost amenajat un teren similar în sectorul Centru al capitalei, cu participarea socialistului Adrian Lebedinschi. În luna noiembrie 2018, Accent TV, a difuzat un reportaj intitulat: ”Încă un teren de joacă pentru copiii din capitală”, material în care este lăudat PSRM: ”Datorită eforturilor Partidului Socialiștilor în sectorul Centru din capitală a fost instalat un nou teren de joacă pentru copii. De această dată pe strada Șciusev 155. Acest lucru a devenit posibil datorită inițiativei PSRM, care a fost adoptat de Consiliul Municipal al capitalei”.

În reportaj s-a evitat să se spună însă din ce surse au fost făcute aceste terenuri de joacă. Socialistul Adrian Lebedinschi candidează la funcția de deputat pe circumscripția nr. 29 Chișinău, care include și strada Șciusev, unde se află terenul de joacă inaugurat.

La Buiucani – o istorie similară. Dinari Cojocari, candidatul socialiștilor pe circumscripția 26 Chișinău, care include străzi din sectorul Centru și Buiucani, a fost prezent la tăierea panglicii unui teren de joacă de pe strada Alba Iulia.

El a menționat că la inițiativa socialiștilor vor fi amenajate mai multe terenuri de joacă, fără a preciza din ce surse financiare au fost construite cele inaugurate.

În sectorul Râșcani, deputatul Grigore Novac a deschis si el un teren de joacă. Acesta mai vrea un mandat de deputat, așa că în această campanie candidează pe circumscripția 31 Chișinău, care include și străzi din sectorul Râșcani.

Bani publici utilizați pentru PR de partid?

Terenurile de joacă, dar și cele sportive inaugurate de către socialiști sunt de fapt construite din bani publici, alocați din bugetul municipal. Într-un răspuns oficial oferit de Primăria municipiului Chișinău portalului Moldova Curata.md se spune: ”Sursele financiare pentru amenajarea acestor terenuri au fost alocate din bugetul municipal Chişinău, totodată conform Procesului-Verbal nr. 4 din 12.03.2018 al Comisiei pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicaţii şi ecologie a CMC pentru anul 2018, a fost planificată amenajarea a 100 de locuri de joacă pentru copii”.

Întrebat care este contribuția socialiștilor la amenajarea terenurilor de joacă și a celor sportive, consilierul  socialist Ivan Ceban a explicat că acest program este elaborat de către consilierii municipali PSRM în baza comunicării permanente cu locuitorii din municipiu, iar colegii săi s-au ocupat de toate activitățile organizatorice: de la colectarea semnăturilor, până la curățirea terenurilor înainte și după amenajare.

Problema utilizării banilor publici pentru promovarea PSRM a fost remarcată și de către experții de la Asociația ”Promo-LEX”. În ”Raportul nr. 1 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare”, prezentat la 20 decembrie 2018 este menționat că în cazul PSRM, s-a constatat utilizarea resurselor administrative prin atribuirea de către partid a proiectelor adoptate și implementate din banii publici de către Consiliul Municipal Chișinău (planificate în bugetul municipal pentru anul 2018): reparația grădinițelor și școlilor din mun. Chișinău; instalarea terenurilor de workout în municipiul Chișinău (cu echipamente de antrenament sportiv); amenajarea terenurilor de joacă  și a curților/ogrăzilor.

Aneta Gonța, expertă media: ”Beneficiarul de informație este mințit în legătură cu un subiect atât de sensibil cum este banul public, adică, și banul lui”

La rândul său, experta media Aneta Gonța a precizat că presa trebuie să se documenteze destul de bine atunci când preia integral declarațiile unor politicieni, pentru a nu dezinforma publicul. ”Deși ne-am obișnuit cu faptul că anumite instituții media propagă nedisimulat opiniile și ideologia anumitor politicieni sau partide, formele pe care le ia această propagandă nu încetează să mire și să dezamăgească. Pentru că, în cazul în care este vorba de lipsă de cunoaștere de către jurnaliști a provenienței banilor, înseamnă că aceștia nu se documentează suficient pentru ca să informeze corect și onest beneficiarul de informație. Și asta arată nivelul de profesionalism al jurnaliștilor”. Experta a adăugat că este foarte grav în cazul în care jurnaliștii evită, în mod deliberat, publicarea unei informații, doar pentru a nu pune în lumină proastă o persoană publică. ”În celălalt caz care poate fi presupus, cel în care dezinformarea se face în mod conștient, concluzia e și mai tristă, și este trasă în nenumărate rânduri în ultima perioadă. În Moldova avem instituții mediatice profund afiliate politic, pentru care interesul informațional al cetățeanului contează doar în măsura în care omului îi poate fi creată o opinie unilaterală, distorsionată vis-à-vis de realitățile din țară. Ambele presupuneri sunt regretabile, mai cu seamă pentru că beneficiarul de informație este mințit în legătură cu un subiect atât de sensibil cum este banul public, adică și banul lui”, a conchis Aneta Gonța.

Donații care subminează autoritatea unor instituții ale statului

În opinia lui Veaceslav Negruța, expert la Transparency Internațional Moldova, în ajun de alegeri politicienii utilizează de foarte multe resurse obscure pentru a-și face campanie electorală sau folosesc resurse administrative prin așa-zise donații date de unele grupuri sau fundații. ”Acestea sunt folosite pentru a le pune în evidență calitățile umane și de compasiune ale acestor lideri politici. Deseori aceste fonduri/fundații subminează autoritatea unor instituții ale statului, dar problema mai mare este sursa de finanțare a unor astfel de entități create de politicieni. Evident, Fiscul și CNA ar fi cele mai indicate să verifice atât sursele financiare cât și alte aspecte de activitate ale acestor creaturi. Pentru ca ar putea fi elemente ale unor procese de corupție politică, instituții precum CEC, Inspecția financiară și Procuratura Anticorupție ar trebui sa intervină prompt în ajun sau în perioada electorală pentru a stopa activitatea acestor fundații folosite pentru a influența și distorsiona opțiunea electorală a alegătorului”. Expertul conchide că în asemenea situații, ar trebui înăsprit cadrul legislativ pentru a interzice astfel de practici.

Agitaţia electorală - după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali a început la 26 decembrie 2018, adică cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor. După ce au fost înregistrați toți concurenții înscriși în cursă, va începe campania electorală - cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la  25 ianuarie 2019.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de...

18 iunie 2019
706
2019

O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câ...

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

16 octombrie 2019
503
2019

Guvernul Sandu a tăiat finanțarea pentru ONG-urile cont...

Cancelaria de Stat a anulat trei dintre cele 8 contracte încheiate în februarie de fosta guvernare cu câteva ONG-uri pentru evaluarea politicilor publice în diferite domenii. Alte 5 contracte au fost revizuite în scădere, după ce vechea conducere a Cancelariei le plătise deja câte aproximativ 0, 6 milioane de lei. Cancelaria condusă acum de Andrei Spînu a invocat procedura netransparentă de selectare a domeniilor de expertizare, dar și de organizare a concursurilor de achiziții publice pentru adjudecarea contractelor. Astfel, ONG-ul reprezentat de Corneliu Omelian nu va mai expertiza domeniile integritate și anticorupție, iar cel condus de Sergiu Ostaf – pe cel referitor la drepturile omului. Sumele din alte contracte, încheiate cu Roman Chirca, Sergiu Ostaf și Elena Tudose/Dumitru Țîra, au fost reduse. În aceste zile la Guvern are loc rrecepționarea rapoartelor făcute de aceste ONG-uri, de către comisii speciale, care decid dacă le vor accepta sau nu.

07 octombrie 2019
591
2019

PDM a pus în fruntea raionului Fălești o persoană aflat...

Noul președinte al raionului Fălești, democratul Viorel Babii, are calitatea de învinuit într-un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupție la sfârșitul anului 2017 pentru abuz de serviciu. Dosarul a fost inițiat în baza constatărilor Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat o revizie la Întreprinderea de Stat Rețelele Electrice de Distribuție Nord Vest. Revizia a cuprins perioada 2012-2017 și a scos la iveală nereguli serioase la utilizarea banilor, în perioada în care întreprinderea de stat era condusă de Viorel Babii.

19 aprilie 2019
659