Guvernul Sandu a tăiat finanțarea pentru ONG-urile contractate de Cabinetul Filip să facă expertiza politicilor publice

Investigații 7 octombrie 2019 1272
Prim-ministra Maia Sandu și secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu

Cancelaria de Stat a anulat trei dintre cele 8 contracte încheiate în februarie de fosta guvernare cu câteva ONG-uri pentru evaluarea politicilor publice în diferite domenii. Alte 5 contracte au fost revizuite în scădere, după ce vechea conducere a Cancelariei le plătise deja câte aproximativ 0, 6 milioane de lei. Cancelaria condusă acum de Andrei Spînu a invocat procedura netransparentă de selectare a domeniilor de expertizare, dar și de organizare a concursurilor de achiziții publice pentru adjudecarea contractelor. Astfel, ONG-ul reprezentat de Corneliu Omelian nu va mai expertiza domeniile integritate și anticorupție, iar cel condus de Sergiu Ostaf – pe cel referitor la drepturile omului. Sumele din alte contracte, încheiate cu Roman Chirca, Sergiu Ostaf și Elena Tudose/Dumitru Țîra, au fost reduse. În aceste zile la Guvern are loc rrecepționarea rapoartelor făcute de aceste ONG-uri, de către comisii speciale, care decid dacă le vor accepta sau nu.



Așa cum a informat Moldova Curată în luna martie 2019, la începutul lunii februarie Cancelaria de Stat a Guvernului Pavel Filip a încheiat 6 contracte cu 4 ONG-uri, fiecare contract depășind un milion de lei, pentru ca acestea să efectueze expertiza politicilor publice pe domeniile:

Alte două contracte, pe domeniile anticorupție și integritate, au fost adjudecate un pic mai târziu, în luna mai, după ce concursul de achiziții a fost repetat de trei ori. Le-a obținut același ONG care a expertizat și reforma justiției – Institutul de Dezvoltare din Moldova. Institutul a predat raportul pe reforma justiției încă în luna mai și a prezentat concluziile lui într-un eveniment public, însă acel raport așa și nu a fost publicat. Acest contract este singurul din cele 8 pe care Cancelaria l-a plătit integral.

În timp ce ONG-urile începuseră deja munca și, unele dintre ele prezentaseră rapoartele inițiale și chiar și pe cele intermediare, la Chișinău s-a schimbat puterea, iar noua Cancelarie de Stat, care urma să recepționeze rapoartele finale, a decis să verifice corectitudinea și oportunitatea întregii proceduri. Menționăm că pentru primele 5 contracte încheiate, primele tranșe fuseseră deja plătite de fosta guvernare. Potrivit unei informații oferite de Cancelaria de Stat, a fost mai întâi revizuită componența comisiilor care urmau să recepționeze rapoartele. Apoi, reprezentanții contractanților au fost invitați la Guvern.

Andrei Spînu: ”Acest proces a fost viciat din start. Am decis să revedem aceste contracte atât de mult cât putem ca să nu intrăm în litigii juridice”  

”La toate întâlnirile pe care le-am avut cu liderii de proiect le-am spus foarte clar: noi nu am găsit documente care ar confirma anume necesitatea acestor priorități. Fiindcă nu există un grup de lucru, nu a fost consultat public de ce s-a ales anume reforma justiției, domeniile integritate, anticorupție etc. Noi am spus că sunt suspiciuni față de modul cum a fost organizate licitațiile, că nu au fost transparente, că nu au participat suficiente ONG-uri. Noi credem că din start acest proces a fost viciat. Nu am spus că avem sau nu nevoie de un anumit raport sau tip de analiză. Suplimentar le-am spus că nu a fost analizat din start dacă anumite componente sau anumite părți din aceste rapoarte deja sunt în lucru în alte proiecte de asistență tehnică. Cancelaria de Stat are acum trei proiecte mari de asistență implementate în parteneriat cu autoritățile Uniunii Europene. Respectiv, reieșind din acest proces care a fost netransparent, necorect, nu sunt documente confirmative care ar arăta clar de ce s-au ales anume aceste domenii și nu altele, noi am decis să revedem aceste contracte, toate, atât de mult cât putem ca să nu intrăm în litigii juridice, pentru că anumite contracte au fost predate și aprobate de fostele comisii și de fosta conducere a Cancelariei de Stat”, a explicat pentru Moldova Curată secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.

Carsten Mahnke, șef al echipei de experți ai ONG ”Institutul de Dezvoltare din Moldova”

Carsten Mahnke, expert IDM: ”Institutul nu este o entitate economică, al cărei scop ar fi să facă bani! Deci pentru noi nu a fost o problemă să oprim activitatea dacă nimeni nu va utiliza rezultatele ei”.

Astfel, primele care au fost reziliate sunt ultimele contractele încheiate, la care încă nu se lucrase foarte mult: anticorupție și integritate. ”După părerea lor, procedura nu a fost destul de transparentă și ni s-a dat de înțeles că nici nu e nevoie de aceste evaluări. Noi am făcut primii pași, exact cum era prevăzut. Am început să facem raportul inițial, în Moldova, pentru asta, a venit un expert din Germania”, ne-a spus Corneliu Omelian, președinte al Institutului pentru Dezvoltare din Moldova (IDM), ONG care urma să realizeze aceste rapoarte. Lucrările însă au fost oprite, iar Cancelaria ar fi rambursat doar cheltuielile de deplasare ale expertului german.

Carsten Mahnke, principalul expert al IDM, care a realizat și raportul pe segmentul reforma justiției, ne-a explicat că Institutul a acceptat anularea contractelor din mai multe motive: ”La momentul negocierii cu Cancelaria de Stat Institutul era sub o mare presiune: nu se făcuseră toate plățile pentru primul proiect (reforma justiției) și erau facturi de plătit. Astfel, am înțeles că singura modalitate de a obține aceaste plăți era să renunțăm la celelalte două proiecte. Reprezentanții Cabinetului Maiei Sandu ne-au dat de înțeles că nu sunt interesați de aceste proiecte și nu vor folosi deloc rezultatele lor. Acest Institut nu este o entitate economică, al cărei scop ar fi să facă bani! Deci pentru noi nu a fost o problemă să oprim activitatea dacă nimeni nu va utiliza rezultatele ei. A fost foarte clar că noua conducere nu va fi niciodată de acord să discute public concluziile noastre pe care le vom face în noile proiecte și că va trebui să luptăm în permanență pentru a obține rambursarea costurilor”.

Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului

Expertul spune că au fost puse câteva condiții pentru acceptarea anulării proiectelor: să fie plătită restanța pentru raportul de evaluare a reformei justiției, să fie rambursate cheltuielile care deja fuseseră făcute pentru rapoartele integritate și anticorupție, și să fie publicat raportul prezentat în luna mai, să le fie prezentate în scris motivele de anulare a celor două proiecte. Carsten Mahnke spune că deocamdată au fost satisfăcute primele două condiții, anume cele legate de plățile restante. ”Oricum, noi vom continua să facem voluntar anumite activități și să fim o voce obiectivă în eforturile actuale de reformare a sectorului Justiției. Vom organiza și câteva ateliere, la toamnă, tot fără finanțare”, a adăugat Carsten Mahnke.

Finanțare tăiată și pentru rapoartele CREDO. Sergiu Ostaf: Am donat munca mea și a organizației în proporție de 40% din întregul contract

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, CREDO, a realizat evaluarea pe domeniul finanțării procesului electoral. Contractul inițial era de 1 230 000 de lei. Într-un răspuns de la sfârșitul lunii august, Cancelaria de Stat ne-a informat că în luna aprilie (pe timpul vechii guvernări) fusese prezentat raportul intermediar și plătită suma de 615 000 de lei. Ulterior, contractul a fost revizuit. ”La contractul de evaluare a finanțelor electorale, toate produsele au fost livrate, dar tranșa 3 nu a fost plătită în termen, mai mult, contractul acesta a fost modificat prin reducerea considerabilă a sumei, astfel încât eu am donat munca mea și a organizației, aceasta a compus 40% din întregul contract”, ne-a declarat Sergiu Ostaf, directorul CREDO.

Cel de-al doilea contract al organizației, tot de 1 230 000 de lei, a fost revizuit cu o sumă și mai mare. Practic, a fost anulat. Cancelaria ne-a infomat că aici, din peste un milion de lei, fusese achitată doar o tranșă, suma de 246 000 de lei. ”La contractul de evaluare a sistemului judecătoresc, politicii de combatere a traficului de ființe umane, eficienței combaterii torturii (drepturile omului), noi am livrat 2 produse - metodologia și colectarea datelor inițiale. Plata a fost efectuată doar pentru un produs și întregul contract a fost anulat prin reziliere. Deci plata inițiala a fost de 10% din contract, restul – reziliat. La drepturile omului, cele trei aspecte pe care le-am enumerat, probabil nu mai este nevoie să fie evaluate ex-post eficiența politicilor, e la discreția Guvernului de a decide dacă are sau nu nevoie. Și aici am donat timpul meu pentru produsul 2 și parțial ce am lucrat la produsul 3 din ultimul contract. Aici se termină totul. Eu sper ca Cancelaria va folosi expertiza din afara Guvernului pentru a evalua ex-post eficiența politicilor implementate. Practica de evaluare ex-post sau a altor servicii este o practică mondială. În Moldova avem zeci și sute de milioane acordate actorilor din afara Guvernului (inclusiv ONG) pentru realizarea politicilor de tineret și educație, social și sănătate - și asta trebuie sa continue în baza competiției deschise și transparente”, a mai explicat Sergiu Ostaf.

Roman Chirca, director al Institutului Economiei de Piață

Roman Chirca: ”Am propus revizuirea substanțială a strategiilor care definesc mediul de afaceri”

Institutul Economiei de Piață, condus de Roman Chirca, a prezentat săptămâna trecută la Guvern cele două rapoarte finale pe care le avea de făcut pe domeniile guvernare eficientă și mediul de afaceri. ”Am prezentat raportul privind mediul de afaceri și am propus revizuirea substanțială a strategiilor de bază care definesc mediul de afaceri și comisia este în proces de evaluare acum. Noi am găsit multe chestiuni, care, din punctul nostru de vedere, vor contribui la schimbarea esențială a abordării strategiilor care sunt învechite din 2011 și 2012. Cancelaria a venit cu propuneri ca anumite etape ale proiectului să fie omise, de exemplu, traducerea în altă limbă, prezentarea publică și alte cheltuieli și noi am mers în întâmpinare și au fost reduse și ajustate respectiv contractele”, ne-a declarat Rroman Chirca. În august, Cancelaria ne-a informat că Instututului Economiei de Piață îi fuseseră plătite 611 150 de lei pentru un raport și alte 582 150 de lei pentru alt raport.

Directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare din Moldova, Dumitru Țîra

Și Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova și-a prezentat săptămâna trecută raportul pe domeniul pluralismul mass-media în fața Comisiei de la Guvern. La raport au lucrat directorul executiv al acestui ONG Dumitru Țîra, directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL Ion Bunduchi, președinta ADC Elena Tudose, expertul străin Hal Foster și Victoria Bucătaru, în prezent consilieră pe politică externă a prim-ministrei Maia Sandu. În luna august, Cancelaria de Stat ne-a informat că Asociației îi fuseseră achitați 615 090 de lei. Responsabilul de proiect, Dumitru Țîra, ne-a confirmat că s-a propus reducerea finanțării:  ”Pe 17 august, Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare a fost invitată la Guvern, unde ni s-a cerut, sau oarecum am fost rugați, să diminuăm din ultima tranșă 50% de cost. Motivarea și argumentarea Guvernului a fost lipsa banilor în bugetul de stat și existența altor priorități la moment. Am explicat că nu este posibil pentru că sunt costuri angajate, care trebuie plătite. Oricum, guvernul a insistat să diminuăm cât putem, chiar dacă asta ar însemna să renunțăm la activități din proiect. Așa am ajuns la suma respectivă. Asta înseamnă, de fapt, că proiectul va fi acceptat, dar activități de promovare, discuții, proiecte ulterioare de implementare a recomandărilor, nu vor avea loc. Îmi pare rău că se întâmplă așa”.  

În prezent la Cancelaria de Stat are loc procesul de evaluare a rapoartelor prezentate: ”Chiar azi am evaluat un raport pe care cred că nu-l vom accepta”, ne-a spus Andrei Spânu. El a precizat că la final, Cancelaria va redacta și va publica un ”raport complet” referitor la toate cele 8 contracte, în care se vor regăsi sumele plătite, evaluările comisiilor și alte informații. De asemenea, Cancelaria anunță că toate materialele elaborate de executorii contractelor și care vor fi acceptate de către comisiile respective vor fi publicate.

Amintim că decizia de a oferi 10 milioane de lei, prin concurs, unor ONG-uri, a fost anunțată în vara anului 2018 de către fostul prim-ministru Pavel Filip, care, însă, nu a precizat și care domenii anume ar avea nevoie de evaluare. Ulterior, Cancelaria a selectat cele 8 loturi.

Viorica Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Averile celor care verifică declarațiile de avere

Nu indică valoarea bunurilor mobile și imobile în declarațiile lor de avere sau declară automobile de 8-11 mii de lei și au beneficiat de donații semnificative, de zeci de mii de lei. Este vorba despre unii dintre inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate, cei care, nemijlocit, efectuează controalele averilor și intereselor demnitarilor și funcționarilor publici.

15 mai 2019
1881
2019

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de...

18 iunie 2019
1235
2019

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă f...

Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false. Nicolae Ermurache spune că dosarul e bazat pe ”aberații” și că ar fi ”în totalitate fabricat”.

30 decembrie 2019
1338
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
11914
2019

Candidații socialiști au inaugurat terenuri de joacă în...

O parte din actualii candidați socialiști și-au început, de facto, campania electorală mai devreme, înainte de înregistrarea oficială, fapt ce contravine legii. Și anume, au participat în capitală la inaugurarea terenurilor de joacă și spațiilor sportive și de agrement, construite cu bani din bugetul public. PSRM a delegat să inaugureze obiectele respective anume acele persoane care mai târziu s-au înregistrat în calitate de candidați pe circumscripțiile uninominale. Aceste acțiuni sunt calificate de unii experți în politici publice și legislație electorală drept pasibile de sancțiuni, întrucât astfel candidații și-au început campania electorală înainte de termenul prevăzut de lege.

22 ianuarie 2019
1161
2019

PDM a pus în fruntea raionului Fălești o persoană aflat...

Noul președinte al raionului Fălești, democratul Viorel Babii, are calitatea de învinuit într-un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupție la sfârșitul anului 2017 pentru abuz de serviciu. Dosarul a fost inițiat în baza constatărilor Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat o revizie la Întreprinderea de Stat Rețelele Electrice de Distribuție Nord Vest. Revizia a cuprins perioada 2012-2017 și a scos la iveală nereguli serioase la utilizarea banilor, în perioada în care întreprinderea de stat era condusă de Viorel Babii.

19 aprilie 2019
1337