Deputații amendați de ANI pentru depunerea tardivă a declarațiilor de avere: ”Sistemul electronic e de vină”

Investigații 10 octombrie 2019 2549

Majoritatea deputaților amendați de Autoritatea Națională de Integritate pentru depunerea cu întârziere a declarației de avere și interese personale dau vina pe o eroare în sistemul electronic de depunere a declarațiilor, care ar fi funcționat defectuos timp de câteva zile. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu a contestat amenda fixată de ANI. Toți au plătit-o. Cei mai mulți, în primele trei zile, ceea ce a înjumătățit suma. Pe de altă parte, ANI spune că atunci când le-au fost intocmite procese contravenționale, parlamentarii nu au acuzat probleme de soft și au acceptat să achite amenzile.



Autoritatea Națională de Integritate anunța în luna august 2019 că 11 deputați din fostul și actualul Parlament au plătit amenzi pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarațiilor de avere și interese personale. Cei amendați sunt deputați PDM, PLDM și neafiliați:

Majoritatea celor vizați spun că nu e vorba de rea credință, ci că pur și simplu sistemul electronic de depunere a declarațiilor de avere a funcționat cu blocaje în ultimele zile ale termenului de depunere, de aceea unele declarații au fost înregistrate în sistem tardiv.

Foștii deputați Iurie Țap și Tudor Deliu

”Noi am depus-o la timp. Sistemul probabil era prea încărcat și nu s-a înregistrat”

Veaceslav Nedelea: ”Am depus tardiv declarația de avere care se depune la expirarea mandatului de deputat. Tardivitatea a fost condiționată de faptul că la ei ceva nu a funcționat. Am completat-o în ultima săptămână a termenului de depunere, dar în acele zile sistemul nu a funcționat și ea nu s-a înregistrrat la ANI ca recepționată”. L-am întrebat pe Veaceslav Nedelea de ce atunci, dacă de vină a fost sistemul electronic, nu a contestat amenda, în instanță. ”Am calculat cât mă costă să-mi iau avocat, să pierd timp... Până la urrmă, oricum data recepționării a fost tardivă. De aceea am plătit amenda. Dacă îmi amintesc bine, a fost 3 mii de lei și am achitat doar jumătate, 1 500 de lei, în primele zile”, ne-a răspuns Veaceslav Nedelea.

Iurie Țap: ”Noi am depus declarația în termen. S-a ocupat asistenta mea. S-a tărăgănat într-un fel deoarece salarizarea noastră a fost realizată în funcție de întrunirea noului Parlament. Și ni s-a achitat ceea ce ni se cuvenea undeva pe la sfârșitul lunii martie. Respectiv, după ce am colectat toate datele, asistenta mea a generalizat totul și a depus în fomat electronic. Parcă era totul ok. Apoi, pe la mijlocul lunii iunie ea mă sună și cere scuze că iată de la secetariatul geneal ne-au comunicat că este o mică poblemă. Din câte înțeleg, era prea încărcat sistemul și ea nu s-a înregistrrat la ANI. Le-am spus atunci că noi am depus-o în termen. Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat tebuie să fiți înțelegători, fiindcă aici nu a fost rea intenție. Cu atât mai mult că eu am participat la alegerile din februarie și la fel am declarat acolo veniturile. Mi-e greu să spun ce a fost. ANI a hotărârt pe ultima sută de metri să demonstreze... și a făcut exces de zel”.

”A fost blocată rețeaua și așa am întârziat cu o zi”

Dumitru Diacov: ”Am încredințat-o consilierilor mei și ei spun că timp de câteva zile a fost blocată rețeaua și nu au reușit să răzbată și am ntârziat cu o zi. Și ANI la noi e foarte principială și cu buchia legii și iată a trebuit să dau darea de seamă. Era o chestie mecanică. ANI nici nu neagă că tocmai în  acele zile a fost blocată rețeaua și a fost greu de răzbătut la ei. De ce să umblu cu contestările prin judecată? Am plătit jumătate de amendă, și ei mulțumiți, și eu parcă nu tare supărat am rămas...”.

Nae-Simion Pleșca: ”Acolo erau două tipuri de declarații și eu nu știam că trebuia și a doua. Una am depus-o la timp, dar cea de-a doua a fost depusă cu întârziere”.

Oleg Ogor: ”Târziu mi s-a dat de la Parlament informația, ceea ce trebuia să declarăm noi, toate veniturile. Și asta cam la toți văd că a fost. Nouă ni s-a spus o perioadă mai târzie că vom putea depune, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am întârziat. Cu vreo lună în urmă am achitat amenda. Mi s-a spus că voi fi controlat și am zis că n-am o problemă cu asta, la mine totul e declarat”.

”Nu am mai vrut să umblu prin judecăți, sunt sigur că în acest caz câștigam judecata, suta de procente”

Tudor Deliu: ”Am depus declarația în termen. Dacă vă aduceți aminte, după 20 februarie a fost o situație că căzut sistemul la ei. Eu stau liniștit că s-a dus declaația, când primesc citație că nu a ajuns. Și m-am dus și le-am demonstrat pe format de hârtie. Eu aveam indicată data când am timis-o. Datele din computer tot arată când ea s-a dus, dar nu când a ajuns. Inspectorul era de acord cu toate astea, în tr-adevă a fost o problemă și ei recunosc. Dar nu am mai vrut să intru în detalii cu ei și am acceptat ceea ce este. Dar eu am depus-o la timp, pur și simplu nu am urmărit dacă a ajuns sua nu. Iată care a fot toată pricina. Niciodată nu am încercat să nu fiu punctual, mai ales cu statul. Nu am mai vrut să umblu pin judecăți, câștigam eu judecata, suta de procente, dar pentru o nimic toată să umblu atâta, am zis Dumnezeu cu dânșii. Și martori au fost care au spus că am depus, că vreo patu zile tot am fost la ANI cu explicații. Am plătit amenda în jumătate și atât”.

Vladimir Cernat: ”A fost o eroare de soft, așa am înțeles de la dlor, că declarația anuală era depusă, dar cea de la eliberare nu era, și am decis să nu ne complicăm, am achitat cred că 1500 de lei”.

Eleonora Graur: ”De fapt, am depus declarația la timp, dar așa a ieșit că ea a ajuns cu întârziere. Nu a fost din rea credință. Am fost la ANI, mi s-a făcut proces-verbal, am achitat amenda”.

Nu am eușit să îi găsim la telefon și pe ceilalți foști deputați amendați Artur Gutium, Nicolae Olaru și Victor Mândru, însă vom publica reacția lor dacă ea va veni.

ANI: ”Niciunul dintre deputații vizați nu a contestat procesul-verbal de contravenție, achitând fiecare amenda aplicată”

De cealaltă parte, Autoritatea Națională de Integritate confirmă că a fost o eroare de sistem într-o singură zi, pe 26 martie, care a fost remediată tot atunci. ”Niciunul dintre acești deputați nu a invocat în cadrul cauzei contravenționale, inițiate de inspectori, că motivul depunerii tardive a declarației a constat în probleme de sistem. O parte dinte ei nu au avut obiecții, iar altă parte au făcut referire la asistenții/consilierii lor care s-au ocupat de asta. Mai mult, niciunul dintre deputații vizați nu a contestat procesul-verbal de contravenție, achitând fiecare amenda aplicată.

Totodată, nu toți deputații au depășit termenul la depunerea declarațiilor anuale, unii l-au încălcat la depunerea declarației după încetarea mandatului.

Amintim că perioada de depunere a declarațiilor anuale este de la 1 ianuarie până la 31 martie. În acest an, din cauza numărului masiv de declarații depuse în ultima săptămână, doar pe 26 martie au fost unele dificultăți, care au fost remediate în aceeași zi. Cei care au respectat recomandările noastre au reușit să depună declarațiile în termen”, a declarat pentru Moldova Curată Cristina Dumbrăvan, responsabilă de comunicare la ANI.

Sistemul electronic de declarare gestionat de ANI și Centrul de Telecomunicații Speciale a fost introdus incepând cu 1 ianuarie 2018, cu suportul Băncii Mondiale. Până atunci declarațiile de avere și interese erau depuse pe suport de hârtie, apoi scanate și plasate online.

Viorica Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Deputații Dumitru Diacov și Eleonora Graur (primul rând) la un eveniment de partid



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Averile celor care verifică declarațiile de avere

Nu indică valoarea bunurilor mobile și imobile în declarațiile lor de avere sau declară automobile de 8-11 mii de lei și au beneficiat de donații semnificative, de zeci de mii de lei. Este vorba despre unii dintre inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate, cei care, nemijlocit, efectuează controalele averilor și intereselor demnitarilor și funcționarilor publici.

15 mai 2019
2265
2019

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de...

18 iunie 2019
1585
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
12615
2019

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă f...

Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false. Nicolae Ermurache spune că dosarul e bazat pe ”aberații” și că ar fi ”în totalitate fabricat”.

30 decembrie 2019
1629
2019

Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el...

In jur de 11 milioane de lei a investit ADR Sud începând cu anul 2012 într-un proiect care urma să devină loc de agrement și destinație turistică în orașul Cahul – Lacul Sărat. La lansare, se anunța că în doi ani sursa de apă minerală curativă, cu proprietăți unice, va redeveni accesibilă pentru oameni, așa cum a fost până în anii 80 ai secolului trecut. Astăzi Lacul este pe jumătate amenajat, însă în el nu există apa minerală promisă, ci apă de ploaie și crește stuf. Locul degradează cu fiecare zi. Proiectul în care s-au investit milioane de lei a fost compromis de interese, pe alocuri de corupție, și de incompetență. Deși ADR Sud a fost gestionara banilor și a proiectului, astăzi nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru starea în care se află Lacul, iar Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, spune că Agenția a făcut totul ce a depins de ea, dar că a fost greu, de parcă… duhurile rele s-ar fi opus. Primăria și Consiliul Raional Cahul caută acum soluții (cel puțin așa declară) să pornească lucrurile din punctul mort și să facă, totuși, Lacul, funcțional.

24 decembrie 2019
2723
2019

O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câ...

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

16 octombrie 2019
1343