Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese personale pentru anul 2013 au ajuns deja la CNI

Arhiva 13 februarie 2014 804
imagine simbol

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.



Cinci funcţionari publici din cadrul primăriei satului Drochia din raionul cu acelaşi nume şi-au depus declaraţiile de avere şi cele de interese personale pentru anul 2013 încă la mijlocul lunii ianuarie curent. Galina Cernei, secretarul consiliului local, susţine că în instituţia unde activează există deja o tradiţie ca, la începutului anului, angajaţii instituţiei să-şi completeze declaraţiile de avere şi cele de proprietate. „La 15 ianuarie am expediat la Comisia Naţională de Integritate (CNI) cele zece declaraţii de avere şi de interese”, afirmă funcţionara.

Cristina Dumbrăvan, şefa Serviciului informare şi relaţii cu publicul din cadrul CNI, spune că până, în prezent, la Comisie au fost înregistrate circa 960 de declaraţii de avere şi de interese, cele mai multe fiind de la primăriile raionului Drochia, inspectoratele de Poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din capitală şi de la Ministerul Mediului şi cel al Apărării. De asemenea, specialista mai menţionează că şi funcţionarii publici de la primăria oraşului Cantemir au completat mai devreme actele ce dovedesc veniturile şi proprietăţile deţinute de aceştia până la momentul declarării.

Termenul-limită de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese – 31 martie

Amintim că persoanele cu funcţii de demnitate publică, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici şi persoanele cu funcţie de conducere trebuie să depună la CNI declaraţiile de avere şi cele de interese pentru anul 2013 până la 31 martie curent. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că, până la expirarea termenului de depunere a declaraţiilor, la Comisie se aşteaptă a fi înregistrate circa o sută de mii de astfel de documente. ,,În acest număr nu sunt incluse însă declaraţiile de avere ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. Aceştia sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. Termenul de 20 de zile trebuie să-l respecte şi subiecţii care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. Nedepunerea declaraţiei în termenul stabilit duce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, precizează Anatolie Donciu

Preşedintele CNI vine cu un apel către toate persoanele cu funcţii de răspundere ca să completeze declaraţiile de avere şi cele de interese personale după formularul din anexa Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere şi din anexa  Legii cu privire la conflictul de interese.

De menţionat că în cadrul entităţilor publice, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor sunt desemnate din partea serviciului de resurse umane. După acumularea şi verificarea declaraţiilor, colectorii expediază Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 20 de zile de la primire, declaraţiile şi extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Codului Contravențional, nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă de pâna la trei mii de lei.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea pr...

Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova. 

04 mai 2017
751
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
854
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
1365
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Diacov

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1185
Arhiva

Confirmat de CNI: achiziții contrare legii la Primăria...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 

02 iulie 2016
716
Arhiva

Galina Bostan: Când se va adopta noua lege cu privire l...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care a vorbit despre activitatea Comisiei anticorupție, formată recent la inițiativa președintelui Parlamentului, al cărei co-președinte este, dar și despre mersul reformelor în sectorul justiției.

27 noiembrie 2015
843