Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese personale pentru anul 2013 au ajuns deja la CNI

Arhiva 13 februarie 2014 957
imagine simbol

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.



Cinci funcţionari publici din cadrul primăriei satului Drochia din raionul cu acelaşi nume şi-au depus declaraţiile de avere şi cele de interese personale pentru anul 2013 încă la mijlocul lunii ianuarie curent. Galina Cernei, secretarul consiliului local, susţine că în instituţia unde activează există deja o tradiţie ca, la începutului anului, angajaţii instituţiei să-şi completeze declaraţiile de avere şi cele de proprietate. „La 15 ianuarie am expediat la Comisia Naţională de Integritate (CNI) cele zece declaraţii de avere şi de interese”, afirmă funcţionara.

Cristina Dumbrăvan, şefa Serviciului informare şi relaţii cu publicul din cadrul CNI, spune că până, în prezent, la Comisie au fost înregistrate circa 960 de declaraţii de avere şi de interese, cele mai multe fiind de la primăriile raionului Drochia, inspectoratele de Poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din capitală şi de la Ministerul Mediului şi cel al Apărării. De asemenea, specialista mai menţionează că şi funcţionarii publici de la primăria oraşului Cantemir au completat mai devreme actele ce dovedesc veniturile şi proprietăţile deţinute de aceştia până la momentul declarării.

Termenul-limită de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese – 31 martie

Amintim că persoanele cu funcţii de demnitate publică, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici şi persoanele cu funcţie de conducere trebuie să depună la CNI declaraţiile de avere şi cele de interese pentru anul 2013 până la 31 martie curent. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că, până la expirarea termenului de depunere a declaraţiilor, la Comisie se aşteaptă a fi înregistrate circa o sută de mii de astfel de documente. ,,În acest număr nu sunt incluse însă declaraţiile de avere ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. Aceştia sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. Termenul de 20 de zile trebuie să-l respecte şi subiecţii care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. Nedepunerea declaraţiei în termenul stabilit duce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, precizează Anatolie Donciu

Preşedintele CNI vine cu un apel către toate persoanele cu funcţii de răspundere ca să completeze declaraţiile de avere şi cele de interese personale după formularul din anexa Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere şi din anexa  Legii cu privire la conflictul de interese.

De menţionat că în cadrul entităţilor publice, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor sunt desemnate din partea serviciului de resurse umane. După acumularea şi verificarea declaraţiilor, colectorii expediază Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 20 de zile de la primire, declaraţiile şi extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Codului Contravențional, nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă de pâna la trei mii de lei.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
1802
Arhiva

Profil candidat: Mihail Gnatiuc

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
1424
Arhiva

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.

07 iunie 2018
1217
Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
1323
Arhiva

Secretariatul Parlamentului refuză în mod repetat să p...

Motivul invocat şi de această dată de către angajaţii Legislativului e că informaţia solicitată conţine date cu caracter personal şi că oferirea acesteia ar însemna „imixtiune în viaţa privată”. Experţii în finanţe publice, dar şi unii jurnalişti condamnă această atitudine a funcţionarilor şi spun că prin asemenea răspunsuri este sfidată legea.

03 aprilie 2017
876
Arhiva

Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Şt...

Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.

06 noiembrie 2015
1434