CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci persoane cu funcții de răspundere

Arhiva 3 iunie 2013 826

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.



Potrivit CNI, actele de constatare care vizează aceste persoane au rămas definitive şi au fost remise Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) care urmează să aplice sancţiuni pentru ilegalităţile comise. Până în acest moment, actele de constatare emise de CNI au fost atacate în instanţa de judecată de către ex-procurorul general, Valeriu Zubco, şi de către primarul comunei Ghidighici, Ion Begleţ.

Vânători din „interes”

Valeriu Zubco şi Ion Lupu, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva”, sunt acuzaţi de nedeclararea conflictului de interese în cazul incidentului din Pădurea Domnească produs pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare, la care au participat mai multe persoane cu funcții publice, judecători și oameni de afaceri, a fost împuşcat Sorin Paciu. Cei doi oficiali nu au anunțat incidentul și nu au declarat conflictul de interese.

Bani publici plătiţi „în familie”

În ceea ce-l priveşte pe primarul de Ghidighici, CNI s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

O situaţie similară este constatată şi la primăria comunei Ignăţei, raionul Rezina, unde primarul Ion Balan a încheiat mai multe contracte de achiziţii de produse alimentare pentru grădiniţa din sat, a cărei directoare este soţia acestuia, ÎI „Ion Balan”, fondată de însuşi primarul Ion Balan.

Conflict de interese a fost constatat şi în cazul lui Ion Cernei, directorul de la SA „Termocom”. Acesta a închiriat pentru întreprindere de la ginerele şi fiica sa două automobile, pentru care a plătit din bugetul public peste jumătate de milion de lei. Funcţionarul public a declarat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău că nu ştia cui aparţin maşinile în cauză.

Comasare din interes?

Şi în cazul ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, CNI a constatat conflict de interese. Membrii Comisiei au ajuns la concluzia că oficialul s-a aflat în conflict de interese atunci „când a admis reorganizarea Spitalului Clinic Republican prin absorbția Institutului de Cardiologie și a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, astfel acesta și-ar fi creat condiții favorabile de administrare a spitalelor, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru”. Ministrul, care și-a anulat acel ordin în luna februarie curent, neagă existența vreunui interes și susține că măsurile erau prevăzute în foaia de parcurs pentru reformarea sistemului medical, astfel încât acesta să fie racordat la standardele europene. 

Potrivit articolului 3132 al Codului contravenţional al Republicii Moldova, nedeclararea conflictului de interese de către persoana care activează în cadrul unei autorităţi publice, instituţii publice, întreprinderi de stat sau municipale ori în cadrul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 de unităţi convenţionale (2 000 – 6 000 de lei).

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul satului Oxentea, condamnat la închisoare cu ex...

Judecătoria raionului Dubăsari l-a condamnat pe primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, la 1,6 ani de închisoare cu executare pentru exces de putere și aplicarea violenței asupra unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii, iar pe secretara consiliului local - la 5,5 ani de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înstrăinarea ilegală a trei terenuri aflate pe malul Nistrului, în zona de protecție a râului. Terenurile ar fi proprietate a statului, dar sunt gestionate de Agenția „Apele Moldovei”. Inițial, în calitate de inculpat apărea și inginerul cadastral din sat, dar în privința lui fapta a fost recalificată drept contravenție și nu i-a fost aplicată o pedeapsă, deoarece a expirat termenul de prescripție. Primarul a fost acuzat și de faptul că a aplicat violența asupra a două angajate ale Inspectoratului Fiscal Dubăsari, care, la sfârșitul anului 2012, au venit în satul Oxentea pentru a efectua un control operativ la agenții economici de la piața locală. Valeriu Rusu spune că ambele dosare, de aplicare a violenței și de abuz de putere, au fost fabricate, la baza lor stând plângerile unui consilier local, care a condus anterior colhozul din localitate.

26 august 2016
5026
Arhiva

Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.

05 septembrie 2013
904
Arhiva

Și-a concediat soțul ca să soluționeze un conflict de i...

Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 

27 iulie 2016
868
Arhiva

Profil candidat: Grigore Colun

Integritatea în activitate politică

22 ianuarie 2019
1796
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1609
Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
836