Miniștri cu firme de la PDM: Pavel Filip, Vladimir Botnari si Victor Osipov

Arhiva 6 martie 2015 1228

Ministrul democrat Pavel Filip pare să fie sprijinit masiv de angajaţii din întreprinderile de stat subordonate ministerului pe care îl conduce, întrucât aproape 200 de angajaţi la ”Registru” au făcut donaţii de mii de lei în campania electorală a PDM. El însuși nu a donat nimic, deși are de unde, judecând după declarația de avere. Un alt ministru democrat, Vasile Botnari, are și el acumulate ceva bunuri, în afară de locuință. Victor Osipov este un reprezentant al PDM care revine în Guvern și care, la fel ca primii doi, are cote părți în mai multe firme, în special din domeniul media.Pavel Filip

Susținut de angajații de la ”Registru” cu donații în fondul partidului

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Guvernul Gaburici nu este nou. Pavel Filip, reprezentant al PDM, s-a aflat la conducerea ministerului mai bine de patru ani. El are 48 de ani și este de meserie inginer. Din 1991 și până în 2008 a lucrat la Fabrica de bomboane ”Bucuria”, unde deține în prezent peste 700 de acțiuni. Pavel Filip a condus această întreprindere din 2001 și până în 2008. Ulterior, a preluat conducerea unei alte întreprinderi de stat, ”TUTUN-CTC”. A fost director aproape trei ani, până în 2011, când a fost numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în locul lui Alexandru Oleinic (2009-2011).

În ultima declarație de avere, depusă pentru anul 2013, Pavel Filip indică un salariu de circa 165 mii lei, cu 43 de mii mai mult decât în 2012. La momentul depunerii declarației de avere, în martie 2014, demnitarul avea pe conturi curente în jur de 6 mii de euro și aproximativ 200 de mii de lei. Familia Filip deține un automobil BMW X5 care ar valora 400 de mii de lei. De asemenea, în 2013 Pavel Filip a vândut un autoturism BMW 325, fabricat în 2006.

În declarație, familia Filip mai indică 10 terenuri, dintre care 9 primite drept moștenire, un garaj, două case de locuit, una dintre care nu ar fi fost evaluată, iar a doua ar costa peste 900 de mii de lei, dar și altă avere imobilă despre care în declarația de avere nu există alte detalii.

În iunie anul trecut, ministrul Tehnologiei Informației a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru fals în declarații. Asta după ce Ziarul Național a scris că Pavel Filip vinde o casă la prețul de 179 de mii de euro, chiar dacă în declarația de avere pentru anul 2012 a indicat că valorea cadastrală a locuinței ar fi de aproape un milion de lei sau 50 de mii de euro. În urma controlului, la 14 august 2014, CNI a clasat cauza, constatând lipsa încălcării regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Nu a donat bani în campanie, în schimb au donat masiv angajații de la ”Registru”

În declarația de avere pentru 2013 familia Filip a mai indicat că deține o cotă de 33% din acțiunile SRL ”Aluprofmet”, în valoare de aproape 10 mii de lei. Jurnaliştii de la Rise Poject însă au scris în luna octombre 2014 că fiii lui Pavel Filip deţin o firma care gestionează reţeaua de magazine ”Ciocoville”. Această firmă ar fi oferit servicii într-un „plan de proiectare pentru reparația capitală a Biroului de Evidență și Documentare a Populației din orașul Criuleni”. Firma, care deține la Criuleni un teren de 4,3 ha și 11 clădiri de producere, le-a dat spre folosință prin contract de locațiune și comodat către CRIS „Registru”, întreprindere fondată de Ministerul Tehnologiei Informației. Atunci, ministrul Pavel Filip le-a spus jurnaliștilor că nu există conflict de interese în acest caz, întrucât ”Registru” închiriază gratis niște spații pentru oficiu de la firma ”Burex”, după ce a fost obligată să părăsească fostul oficiu. Familia ministrului deține și alte firme.

Deși a fost al șaselea pe lista candidaților la funcția de deputat din partea democraților, Pavel Filip nu a donat niciun leu în campania din noiembrie 2014. Cel puțin așa arată rapoartele financiare ale PDM, publicate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale. În schimb, cu aproape 2 milioane de lei au contribuit 170 de angajați ai întreprinderii de stat “Registru”, instituţie subordonată Ministerului Tehnologiilor Informaționale. Fiecare angajat a donat în jur de 10 mii de lei. Sute de mii de lei au donat partidului și angajații de la ”Poșta Moldovei”, dar și cei de la SA ”Moldtelecom”, instituții subordonate aceluiași minister. Pavel Filip nu ne-a raspuns la telefon, însă secretarul de stat de la Ministerul Tehnologiei Informației, Violeta Iepureanu, ne-a spus că este decizia angajaților fiecăruia cât și cui donează în campania electorală și că în cazul ”Registru” nu a fost nicidecum o solicitare din partea ministrului democrat.

Vasile Botnari

Are 5 conturi bancare, două firme, dar locuiește într-o casă trecută în acte pe numele socrilor

Și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a rămas neschimbat în noul Guvern. În această funcție a fost păstrat Vasile Botnari, care a gestionat transporturile și drumurile și în Guvernul Leancă, în perioada 31 mai 2013 - 10 decembrie 2014.

Vasile Botnari a fost propus de Partidul Democrat. El are 39 de ani și a absolvit Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor la Academia de Studii Economice. A intrat în atenția presei în 2010, când a devenit deputat pe lista democraților. A fost parlamentar până în 2013, când a fost numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Anterior, a deținut diferite funcții legate de transportul aerian. El a fost director general al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova, în perioada 2008-2009, și a condus Compania de Stat ”Air Moldova” între anii 2005-2008. Potrivit informațiilor din CV, timp de un an (2004-2005), Vasile Botnari a fost reprezentantul companiei aviatice italiene “Club Air” în Republica Moldova. După ce a fost numit ministru, presa a scris că el s-ar fi ocupat și de managementul companiei “Nobil Air”, controlată de Plahotniuc. Tot atunci, a apărut și informația că ministrul Transporturilor este naşul de cununie al fiicei deputatului PDM Valeriu Guma.

Deși a fost al 11-lea candidat pe lista PD, Vasile Botnari nu a contribuit la finanțarea campaniei electorale din noiembrie 2014, așa cum a făcut-o la alegerile din 2010, când a donat partidului 100 de mii lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2013, Vasile Botnari a câştigat peste 176 de mii de lei, 88 de mii de lei din salariul de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi peste 87 de mii din salariul de deputat, cu 25 de mii de lei mai mult decât în 2012, când a fost doar parlamentar. În declaraţia de avere, demnitarul a declarat că deține cinci conturi bancare, pe unul din acestea are peste 20 de mii de dolari, pe altul – 27 de euro, iar pe celelalte trei conturi curente are cumulat aproape 110 mii de lei. Ministrul a indicat că are 8 acțiuni la S.A. Victoriabank, un autoturism marca Skoda, procurat în 2012 cu peste 347 mii lei, o firmă de prestare a serviciilor și este fondatorul unei firmei specializate în tâmplărie, unde deţine 30% din capital. Pentru că nu a indicat în declarația de avere că ar deține vreo locuință, la începutul anului trecut Vasile Botnari a fost în vizorul Comisiei Naționale de Integritate. În iunie 2014, CNI a clasat dosarul de control.  

Solicitat de Moldova Cuară, Vasile Botnari a spus că locuiește cu familia într-un apartament care aparține socrilor săi, dar la procurarea căruia a contribuit și el.

Tot în 2014, ministrul Botnari a ajuns și în atenția Curții de Conturi, când a publicat rezultatele unui audit la Ministerul Transporturilor și la Administrația de Stat a Drumurilor, care conținea o serie de neregului. O parte dintre care ar fi fost comise pe durata mandatului lui Vasile Botnari. Deși atunci serviciul de presă al Ministerului a declarat că va fi creată o comisie internă care va investiga cine este vinovat de neregulile admise, acest lucru nu s-a întâmplat până la încheierea primului mandat de ministru al Transporturilor.

Victor Osipov

Noul-vechi viceprim-ministru pentru reintegrarea ţării

Fost viceprim-ministru pentru reintegrarea ţării în cadrul Guvernului Filat I (2009-2010) și plecat din politică în 2011, Victor Osipov a revenit acum în funcția publică din care a plecat. Dacă în 2009 a ocupat acest post în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană 1, reprezentând atunci Alianța „Moldova Noastră” (AMN), de această dată candidatura sa a fost propusă de către Partidul Democrat (PDM), chiar dacă nu face parte din această formațiune politică. La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, Victor Osipov a fost managerul campaniei electorale a PDM.

Victor Osipov are 44 de ani și este din satul Popeasca, raionul Ştefan Vodă. Este căsătorit și are trei copii. De profesie e jurnalist și cunoaște foarte bine doar o limbă străină – rusa. Cel puțin așa arată CV-ul demnitarului publicat pe pagina Guvernului. După absolvirea Facultății de Jurnalism, timp de aproape zece ani, Victor Osipov a activat la mai multe instituții media în calitate de redactor sau director. A intrat în politică în 2005 în calitate de consilier al fracțiunii parlamentare a AMN, funcție pe care a deținut-o timp de aproape patru ani. La alegerile parlamentare din aprilie 2009 a devenit deputat AMN și a devenit prim-vicepreședinte al formațiunii. Ulterior, a fost numit viceprim-ministru pentru reintegrare, funcție pe care a ocupat-o aproape un an, până la alegerile din noiembrie 2010. Și atunci Osipov a candidat la funcția de deputat din partea AMN (nr.2 în listă), dar formațiunea nu a trecut pragul electoral.

La 9 martie 2011 Victor Osipov a anunțat că se retrage din activitatea politică și din funcția de prim-vicepreședinte al Alianței „Moldova Noastră”, care peste o lună a fuzionat cu PLDM. Deși a anunțat că se retrage în sectorul privat și renunță la politică, nu a fost tocmai așa. În CV este indicat că Victor Osipov a fost din 2011 până 2015 expert independent în domeniul consultanţei politice, electorale şi de comunicare politică și expert în cadrul unor proiecte internaţionale de asistenţă în soluţionarea conflictelor îngheţate, iar în presă a apărut informația că el ar fi fost consilierul lui Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele PDM. Mai mult, la alegerile din noiembrie 2014 Victor Osipov a fost șeful staff-ului electoral al democraților.

Informațiile despre averea și veniturile familiei Osipov rămân deocamdată un mister. Pentru că nu a candidat la alegerile trecute și nici nu a ocupat funcții publice în ultimii ani, nu a depus declarații de avere. O investigație a RISE Moldova arată că Victor Osipov ar deține cote-părți la mai multe agenții de publicitate. Potrivit materialului, el este fondatorul agenției de publicitate și comerț ”Promo” și ”Punctum” SRL și îi are drept parteneri pe Oleg Braga, Valeriu Vasilică și Ion Bunduchi, fiecare având o cotă-parte de 25%.

La rândul său, ”Promo” și ”Punctum” SRL figurează în calitate de fondatoare a altor două firme. La ”Euronova Media Grup” SRL, firmă care a declarat drept obiective de activitate „publicitate” și „manipulări”, ”Promo” și ”Punctum” SRL deține 49%, Agenția de publicitate ”Publinova” SRL – 1%, restul 50% revenindu-i TV-Euronova SRL (2000), un canal de televiziune regional, care emite în Ungheni, Leova și Fălești.

”Euronova Media Grup” SRL îl are în calitate de administrator pe fostul deputat din partea Partidului Liberal (ulterior a trecut la Partidul Liberal Reformator), Vladimir Saharneanu. În ianuarie 2014, CNI a constat „încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății și a regimului juridic al declarării intereselor personale de către Vladimir Saharneanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, inclusiv pentru faptul că nu a specificat „eventuale venituri […] rezultate din activitatea în calitate de administrator al SRL Euronova Media Grup și nu a declarat cotele-părți deținute la mai multe companii, inclusiv la TV Euronova SRL.

Societatea de televiziune ”Mindava” SRL, care îl are în calitate de administrator pe Arcadie Gherasim, este o altă companie în care ”Promo” și ”Punctum SRL” figurează în calitate de fondator cu 15%. Restul capitalului social este împărțit între ”Mibranco show service” SRL (50%), Asociația Spațiu European (10%) și Lidia Litun (25%).

Olga MironPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

11 noiembrie 2014
1586
Arhiva

Judecător american, despre alegerea magistraților de că...

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.

24 noiembrie 2018
823
Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
1144
Arhiva

Judecătoarea Nina Traciuc a examinat o cauză în care er...

Nina Traciuc, magistrat la Curtea de Apel Chişinău, a judecat o cauză în care era implicată firma de construcţii „Basconslux” SRL, cu care ea are încheiat un contract de investiţii. Judecătoarea este unul dintre beneficiarii unui proiect de investiții prin care judecătorii au obținut apartamente la un preţ redus în municipiul Chişinău. Experţii spun că în acest caz judecătoarea ar fi trebuit să declare raporturile juridice dintre ea şi firma respectivă, ca apoi un complet de magistrați să decidă dacă este motiv ca Nina Traciuc să fie recuzată.

28 martie 2016
1393
Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1783
Arhiva

Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...

Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.

12 februarie 2015
865