Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în funcții doar membri ai PDM

Arhiva 10 noiembrie 2015 1528
Președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun

În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun.  Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.



Alianţă cu comuniştii la Ungheni

Ludmila Guzun a fost aleasă în funcția de președinte de raion cu votul a 20 de consilieri raionali, membri PDM, PL, PCRM, PPEM și doi consilieri independenți. Liberal-democraţii, care aveau cele mai multe mandate în consiliul raional (10 mandate), au refuzat să voteze, spunând că şedinţa este ilegală. Ei susțineau că au fost informaţi cu o oră înainte de convocarea ei, nu cu trei zile, aşa cum prevede regulamentul. În pofida acestui fapt, Oleg Belbaş, preşedintele OT PLDM, ne-a informat că nu a contestat în instanță legalitatea şedinţei. „Am vrut să formăm o alianţă pro-europeană la nivel local. Am negociat timp de o lună. PLDM avea cele mai multe mandate, respectiv urma să-i revină funcţia de preşedinte de raion. PDM, în loc de negocieri, însă, a ales să facă un târg. Am fost înlăturaţi de la conducerea raionului. Pe moment se fac presiuni dure şi asupra primarilor din raionul Ungheni ca să emigreze din partid şi să adere la PDM”, ne-a spus Oleg Belbaș.

Numiri controversate

În cadrul aceleiaşi şedinţe în care a fost numită președinte de raion, Ludmila Guzun a propus candidaturile vicepreşedinţilor. Unul dintre aceştia, Sergiu Lăcustă (PCRM), fost inspector şi şef al Poliţiei Rutiere din Ungheni, a fost numit  responsabil de probleme în agricultură. Al doilea vicepreședinte, Petru Gherasimov, care la fel şi-a început cariera în poliţie, a fost numit responsabil de domeniile învăţământ, cultură, medicină şi atragerea investiţiilor. Gherasimov a devenit membru PDM în 2009. Tot atunci a fost numit şef al Secţiei Evidenţă şi Înmatriculare a Transportului. La scurt timp, în urma unei investigaţii a CNA, a fost demis pentru luare de mită. A câştigat litigiul în instanţă şi la scurt timp a fost avansat în funcţia de şef al nodului de Cale Ferată Ungheni, iar mai târziu şi în funcţia de vicepreşedinte de raion.

Presaţi de PDM?

Recent numele preşedintelui raionului şi al vicepreşedintelui democrat au apărut într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni. Fostul director al spitalului, Lidia Crăciun, membru PLDM, a acuzat-o pe Ludmila Guzun că în calitate de membru al comisiei de concurs, alături de ministra Sănătăţii Ruxanda Glavan, ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie. Mandatul de şef de spital al Lidiei Crăciun a expirat în vara anului curent. De atunci, spune ea, a fost sunată în repetate rânduri de vicepreşedintele raionului Petru Gherasimov, care i-a propus să adere la PDM dacă doreşte să rămână în funcţie. Ultima discuţie cu el a avut-o duminică, pe 1 noiembrie. „Mi-a zis: ”Matale trebuie să te gândeşti la concurs, iscăleşte o declaraţie că ieşi din PLDM”. I-am răspuns că am mers întotdeauna cu capul sus şi, chiar dacă nu voi obţine funcţia, voi merge aşa mai departe. Sunt lucruri mai importante. Nu cred că de dragul funcţiei trebuie să-ţi fie ruşine de tine”, ne-a spus Lidia Crăciun. 

Din comisia de concurs a făcut parte şi preşedintele raionului, Ludmila Guzun. Şi-au depus dosarele doi democraţi şi Lidia Crăciun. Medicul Oleg Manachi (PDM) şi-a retras candidatura înainte de concurs, iar Andrei Alexeev, care până în 2010 a făcut parte din PCRM, iar ulterior a aderat la tabăra democraților, în pofida faptului că nu are studii superioare în management, a câştigat concursul cu o diferenţă de 0,27 puncte. „Preşedintele raionului m-a încurajat să particip, deşi se ştia că acest concurs va fi câştigat pe criterii politice. Din păcate, ea nu a înţeles că este preşedinte de raion, şi nu doar de partid, iar spitalul este un obiectiv strategic şi trebuie să funcţioneze ireproşabil”, a spus Crăciun. Lidia Crăciun a atras investiţii de 30 de milioane de lei şi după doi ani de activitate, instituţia, care nu mai fusese reparată din perioada sovietică, a fost declarată cel mai bun spital raional din Moldova. Persoana care a câştigat concursul, actualul director, Andrei Alexeev, a condus spitalul până la numirea ei în funcţie, în 2010.

Preşedintele raionului a negat că rezultatele concursului ar fi fost influenţate politic. „Lidia Crăciun are meritele ei, dar eu am fost membru al comisiei şi nu m-a influenţat nimeni pentru ce candidatură să optez. Concursul este concurs”, ne-a spus Ludmila Guzun. La rândul său, vicepreşedintele raionului, Petru Gherasimov a negat că i-ar fi propus Lidiei Crăciun să adere la PDM. „Nu mă ocup eu cu presinguri ori cu alte nebunii”, ne-a spus acesta, vădit deranjat. 

Fostă liberal-democrată, trecută brusc la PDM

Ludmila Guzun şi-a început activitatea în anul 1983, la fabrica de conserve „Rozmiar”, în calitate de economist principal. În anul 2005 devine preşedinte al Uniunii Teritoriale a Sindicatului „Agroindsind”. Iar peste doi ani a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte al raionului Ungheni, din partea Partidului „Alianţa Moldova Noastră”. În 2011 a exercitat funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni, din partea PLDM. La scurt timp însă a demisionat, devenind reprezentantul SA „Moldtelecom” în teritoriu. În momentul când a renunţat la fotoliul de viceprimar a anunţat public că se va regăsi în alt partid – PDM, devenind preşedinta Organizaţiei Teritoriale Ungheni a acestei formaţiuni.

Acţionar la „Moldova Agroindbank”

Potrivit declaraţiei de venit, afişată pe site-ul Consiliului Raional Ungheni, Ludmila Guzun a înregistrat venituri în 2014 în sumă de 134 de mii de lei din salariul de şef al SA „Moldtelecom”. Deţine împreună cu soţul un apartament în orașul Ungheni cu o suprafaţă de 70,2 m. p., cumpărat în 1992, estimat la circa 363 mii de lei, şi un  teren agricol de 6 ari, procurat în 2006. În declaraţia de interese personale indică funcţia de preşedinte al OT PDM, dar și faptul că deține acțiuni la SA „Moldova-Agroindbank” cu o cotă parte de 2 %. 
Vasile Guzun, soţul Ludmilei Guzun, este avocat. Au un fiu, și el avocat, doar că în Chișinău. „Nu avem afaceri, nici eu, nici membrii familiei noastre”, a declarat pentru Moldova Curată Ludmila Guzun.

Svetlana Corobceanu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1685
Arhiva

Profil candidat: Demian Caraseni

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1849
Arhiva

Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.

21 decembrie 2015
1840
Arhiva

Profil candidat: Zinainda Greceanîi

Integritatea în activitatea politică

18 februarie 2019
1814
Arhiva

Judecătorul Iurie Obadă, care l-a încarcerat pe Andrei...

Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza - bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie.

06 septembrie 2017
1664
Arhiva

Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.

23 februarie 2016
1056