Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine"

Arhiva 9 august 2018 638
Șefa Direcției Cultură și Turism din cadrul Executivului Gagauz-Yeri

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.Legislația interzice funcționarilor publici să presteze și alte munci în paralel, cu excepția activităților didactice și de creație. 

Potrivit Legii cu privire la patenta de întreprinzător (p. 2.31 din Anexă), activitatea de „deservire muzicală a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor) poate fi prestată pe bază de patentă, adică deținătorul plătește lunar o taxă la stat, fără alte impozite". Totodată, această activitate, așa cum explică operatorii Centrului unic de apel al Inspectoratului fiscal principal de stat, poate fi prestată și în bază de contract civil, în acest caz impozitele fiind plătite de organizația care contractează persoana. 

Marina Semionova spune că nu deține patentă, deoarece nu are o activitate permanentă de moderatoare de ceremonii. „Eu nu fac activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine și nu încalc legea. Desigur că fiscul poate verifica acest fapt, eu am depus declarație de venituri. Da, mai înainte am lucrat în acest domeniu. La Direcție am venit acum un an și jumătate. Acum uneori pot să lucrez pentru prieteni, ceva de genul activității de creație, iar uneori, dacă localurile care organizează ceremonii îmi propun, eu închei contracte și din acele contracte localurile plătesc impozite. Asta e tot. Eu nu încalc legea”, spune Marina Semionova.  

Ea s-a arătat indignată de faptul că presa a ascris despre posibila ei activitate paralelă: „În lege scrie că este interzis să lucrezi sistematic, cel puțin o dată pe lună. Eu acum lucrez foarte rar și în bază de contract, deci nu o fac sistematic și chiar dacă am un anumit venit eu neapărat îl voi reflecta în declarația de anul ăsta. Toate impozitele către stat sunt plătite. Am mulți prieteni și, știind că eu pot  prezenta ceremonii, mă roagă să vin să îi ajut. Iată, pe 13 august am cumătrie la prietena mea, de ce nu pot să merg să conduc invitații la masă, să fac un concurs, să felicit părinții? Sau în curând fratele meu va avea nuntă, de ce nu aș face ceva ce îmi oferă plăcere?”. 

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Ioniță, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește situațiile de incompatibilitate, conține și o prevedere care dă dreptul funcționarului public să presteze unele servicii în afara orelor de lucru. Art. 25, al (22) al legii citate prevede: „Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sînt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program”.  „Respectiv, alin. (2/1) din legea serviciului public îi oferă acest drept să presteze activitatea de regizare și moderare a evenimentelor mondene în afara orelor de program. Unicul aspect imputabil ar fi dacă funcționarul nu declară veniturile din această activitate”, explică Lilia Ioniță. 

În declarația de venituri și proprietate a Marinei Semionova pentru anul 2017 nu este indicată nici o sumă provenită din activitatea de moderare a ceremoniilor. Funcționara spune că e din cauză că nu ar fi avut astfel de activități în ultimul timp.  

Amenințări la adresa jurnaliștilor

După ce au publicat știrea despre Marina Semionova, jurnaliștii de la portalul Nokta s-au plâns că au fost amenințați pe Facebook, ceea ce le-a făcut pe organizațiile neguvernamentale de media să ceară Procuraturii Generale să cerceteze faptele. Marina Semionova susține că soțul ei într-adevăr a scris un comentariu amenințător, fără să se consulte cu ea, dar el nu ar fi amenințat pe nimeni concret, ci doar „a sărit în apărarea soției”.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Democrata care a lăsat capitala pentru o funcție de con...

31 decembrie 2015
637
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
687
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primăria nu-mi oferă informația de interes public solic...

Întrebare: Sunt consilier local în satul Dubăsarii Vechi.  La 9 octombrie 2017, am  solicitat Primăriei să-mi furnizeze următoarele documente:

29 noiembrie 2017
912
Arhiva

Peste 20 de controale într-o singură zi

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.

20 martie 2014
840
Arhiva

Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...

Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat. 

07 iulie 2016
672
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
712