Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine"

Arhiva 9 august 2018 316
Șefa Direcției Cultură și Turism din cadrul Executivului Gagauz-Yeri

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.Legislația interzice funcționarilor publici să presteze și alte munci în paralel, cu excepția activităților didactice și de creație. 

Potrivit Legii cu privire la patenta de întreprinzător (p. 2.31 din Anexă), activitatea de „deservire muzicală a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor) poate fi prestată pe bază de patentă, adică deținătorul plătește lunar o taxă la stat, fără alte impozite". Totodată, această activitate, așa cum explică operatorii Centrului unic de apel al Inspectoratului fiscal principal de stat, poate fi prestată și în bază de contract civil, în acest caz impozitele fiind plătite de organizația care contractează persoana. 

Marina Semionova spune că nu deține patentă, deoarece nu are o activitate permanentă de moderatoare de ceremonii. „Eu nu fac activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine și nu încalc legea. Desigur că fiscul poate verifica acest fapt, eu am depus declarație de venituri. Da, mai înainte am lucrat în acest domeniu. La Direcție am venit acum un an și jumătate. Acum uneori pot să lucrez pentru prieteni, ceva de genul activității de creație, iar uneori, dacă localurile care organizează ceremonii îmi propun, eu închei contracte și din acele contracte localurile plătesc impozite. Asta e tot. Eu nu încalc legea”, spune Marina Semionova.  

Ea s-a arătat indignată de faptul că presa a ascris despre posibila ei activitate paralelă: „În lege scrie că este interzis să lucrezi sistematic, cel puțin o dată pe lună. Eu acum lucrez foarte rar și în bază de contract, deci nu o fac sistematic și chiar dacă am un anumit venit eu neapărat îl voi reflecta în declarația de anul ăsta. Toate impozitele către stat sunt plătite. Am mulți prieteni și, știind că eu pot  prezenta ceremonii, mă roagă să vin să îi ajut. Iată, pe 13 august am cumătrie la prietena mea, de ce nu pot să merg să conduc invitații la masă, să fac un concurs, să felicit părinții? Sau în curând fratele meu va avea nuntă, de ce nu aș face ceva ce îmi oferă plăcere?”. 

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Ioniță, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește situațiile de incompatibilitate, conține și o prevedere care dă dreptul funcționarului public să presteze unele servicii în afara orelor de lucru. Art. 25, al (22) al legii citate prevede: „Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sînt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program”.  „Respectiv, alin. (2/1) din legea serviciului public îi oferă acest drept să presteze activitatea de regizare și moderare a evenimentelor mondene în afara orelor de program. Unicul aspect imputabil ar fi dacă funcționarul nu declară veniturile din această activitate”, explică Lilia Ioniță. 

În declarația de venituri și proprietate a Marinei Semionova pentru anul 2017 nu este indicată nici o sumă provenită din activitatea de moderare a ceremoniilor. Funcționara spune că e din cauză că nu ar fi avut astfel de activități în ultimul timp.  

Amenințări la adresa jurnaliștilor

După ce au publicat știrea despre Marina Semionova, jurnaliștii de la portalul Nokta s-au plâns că au fost amenințați pe Facebook, ceea ce le-a făcut pe organizațiile neguvernamentale de media să ceară Procuraturii Generale să cerceteze faptele. Marina Semionova susține că soțul ei într-adevăr a scris un comentariu amenințător, fără să se consulte cu ea, dar el nu ar fi amenințat pe nimeni concret, ci doar „a sărit în apărarea soției”.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Iurie Morcotîlo: Licitațiile publice sunt mimate în sis...

Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.

26 septembrie 2016
399
Arhiva

Instrumentele anticorupţie, contestate la Curtea Consti...

Legile din „pachetul anticorupţie” sunt contestate rând pe rând la Curtea Constituţională (CC). După Legea privind testarea integrităţii profesionale, contestată de comunişti, şi prevederile referitoare la „îmbogăţirea ilicită” urmează să fie examinate de către judecătorii Înaltei Curţi. Nemulţumirea faţă de această prevedere vine de la un avocat parlamentar. În prezent, Procuratura Anticorupţie are în examinare trei dosare penale privind îmbogăţirea ilicită.

06 februarie 2015
342
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
432
Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
736