Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine"

Arhiva 9 august 2018 806
Șefa Direcției Cultură și Turism din cadrul Executivului Gagauz-Yeri

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.



Legislația interzice funcționarilor publici să presteze și alte munci în paralel, cu excepția activităților didactice și de creație. 

Potrivit Legii cu privire la patenta de întreprinzător (p. 2.31 din Anexă), activitatea de „deservire muzicală a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor) poate fi prestată pe bază de patentă, adică deținătorul plătește lunar o taxă la stat, fără alte impozite". Totodată, această activitate, așa cum explică operatorii Centrului unic de apel al Inspectoratului fiscal principal de stat, poate fi prestată și în bază de contract civil, în acest caz impozitele fiind plătite de organizația care contractează persoana. 

Marina Semionova spune că nu deține patentă, deoarece nu are o activitate permanentă de moderatoare de ceremonii. „Eu nu fac activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine și nu încalc legea. Desigur că fiscul poate verifica acest fapt, eu am depus declarație de venituri. Da, mai înainte am lucrat în acest domeniu. La Direcție am venit acum un an și jumătate. Acum uneori pot să lucrez pentru prieteni, ceva de genul activității de creație, iar uneori, dacă localurile care organizează ceremonii îmi propun, eu închei contracte și din acele contracte localurile plătesc impozite. Asta e tot. Eu nu încalc legea”, spune Marina Semionova.  

Ea s-a arătat indignată de faptul că presa a ascris despre posibila ei activitate paralelă: „În lege scrie că este interzis să lucrezi sistematic, cel puțin o dată pe lună. Eu acum lucrez foarte rar și în bază de contract, deci nu o fac sistematic și chiar dacă am un anumit venit eu neapărat îl voi reflecta în declarația de anul ăsta. Toate impozitele către stat sunt plătite. Am mulți prieteni și, știind că eu pot  prezenta ceremonii, mă roagă să vin să îi ajut. Iată, pe 13 august am cumătrie la prietena mea, de ce nu pot să merg să conduc invitații la masă, să fac un concurs, să felicit părinții? Sau în curând fratele meu va avea nuntă, de ce nu aș face ceva ce îmi oferă plăcere?”. 

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Ioniță, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește situațiile de incompatibilitate, conține și o prevedere care dă dreptul funcționarului public să presteze unele servicii în afara orelor de lucru. Art. 25, al (22) al legii citate prevede: „Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sînt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program”.  „Respectiv, alin. (2/1) din legea serviciului public îi oferă acest drept să presteze activitatea de regizare și moderare a evenimentelor mondene în afara orelor de program. Unicul aspect imputabil ar fi dacă funcționarul nu declară veniturile din această activitate”, explică Lilia Ioniță. 

În declarația de venituri și proprietate a Marinei Semionova pentru anul 2017 nu este indicată nici o sumă provenită din activitatea de moderare a ceremoniilor. Funcționara spune că e din cauză că nu ar fi avut astfel de activități în ultimul timp.  

Amenințări la adresa jurnaliștilor

După ce au publicat știrea despre Marina Semionova, jurnaliștii de la portalul Nokta s-au plâns că au fost amenințați pe Facebook, ceea ce le-a făcut pe organizațiile neguvernamentale de media să ceară Procuraturii Generale să cerceteze faptele. Marina Semionova susține că soțul ei într-adevăr a scris un comentariu amenințător, fără să se consulte cu ea, dar el nu ar fi amenințat pe nimeni concret, ci doar „a sărit în apărarea soției”.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1171
Arhiva

Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu man...

În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.

17 mai 2016
944
Arhiva

Apartamente cu discount pentru copiii judecătorilor

Judecătoria sect. Râșcani a solicitat teren de la primărie ca să-și asigure angajații cu locuință. Însă majoritatea dintre ei dețin mai multe proprietăți, iar beneficiarii finali sunt de fapt copiii acestora. „Eu cred că e normal. Am trei copii pe care să-i cresc și să le dau ceva în viață”, explică Oleg Melniciuc, președintele instanței. O astfel de situație se constată în cazul a 10 din cei 17 magistrați care au obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount.

17 decembrie 2015
982
Arhiva

Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, sus...

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.

21 octombrie 2015
1316
Arhiva

CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). 

28 aprilie 2016
780
Arhiva

Experți: Ministrul Justiției a înțeles greșit legea. AN...

Presa a fost o sursă importantă de autosesizare pe tot parcursul activității Comisiei Naționale de Integritate, 20 la sută din controalele efectuate fiind pornite în baza materialelor jurnalisice. O arată datele statistice oferite de CNI, în pofida afirmațiilor făcute de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a spus că mass-media nu este o sursă credibilă de informație, de aceea noua Autoritate Națională de Integritate nu va mai fi obligată se se autosesizeze din presă. Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, spune că ministrul nu a înțeles legea, iar Ianina Spinei de la Transparency International Moldova susține că CNI „a învățat să descopere” primele cazuri de conflicte de interese și alte abateri de la lege anume datorită materialelor din presă.

12 august 2016
817