Cristina Țărnă: ANI are nevoie de un lider foarte puternic și vocal, gata să apere independența angajaților săi
Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.
”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să nu vrei să lucrezi cu jurnaliștii, pentru că tot ei o să creeze curentul de opinie care în câțiva ani să o desființeze, la fel cum au desființat CNI”, a subliniat ea în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.
De asemenea, experta pledează pentru existența a mai puține instituții anticorupție, dar care să fie mai eficiente și funcționale pe deplin, spre deosebire actuala ANI. În schimb, ar fi necesară instituirea unei instanțe specializate anticorupție, care să contribuie mai eficient la finalitatea cazurilor anchetate. Cristina Țărnă a vorbit și despre certificatele de integritate eliberate de ANI și lipsa de comunicare din partea instituției pe marginea acestui subiect. Experta a mai subliniat importanța unui lider puternic la conducerea ANI, care să dea dovadă de fermitate și să-și încurajeze angajații să examineze cazuri de rezonanță, prin care să câștige simpatia și încrederea populației.
Natalia Enache
”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să nu vrei să lucrezi cu jurnaliștii, pentru că tot ei o să creeze curentul de opinie care în câțiva ani să o desființeze, la fel cum au desființat CNI”, a subliniat ea în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...
Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
VIDEO // „R. Moldova ia o notă trecătoare în lupta cu c...
Directorul executiv al „Transparency International Moldova” Lilia Carasciuc prognozează un an fierbinte în 2014 pentru lupta cu corupția. Într-un interviu pentru portalul Moldova Curată, Carasciuc explică unde s-au împotmolit reformele moldovenești și cum ar putea fi acestea resuscitate.
Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie, vorbe...
Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie, a vorbit în cadrul unui interviu pentru portalul „Moldova Curată” despre dosarul deputatului liberal-democrat Nicolae Juravschi şi cel al parlamentarului comunist Grigore Petrenco, ambii urmăriţi penal pentru fals în declaraţia de avere. Omul legii a explicat de ce Nicolae Juravschi a scăpat basma curată, iar Grigore Petrenco este chemat în continuare la Procuratură ca să ofere explicaţii. Interviul integral îl puteţi citi AICI.
ANATOLIE DONCIU: CNI trebuie reformat pentru a putea ve...
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.
Victor Munteanu: Sentimentul pe care îl am după atâţia...
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, afirmă în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată că nu există dorință politică pentru a adopta proiectul de lege privind reformarea Procuraturii.
VIDEO // „Incidentul de la Pădurea Domnească se poate r...
Șeful agenției „Moldsilva” vorbește într-un interviu pentru Moldova Curată despre încălcările depistate la darea în arendă a pădurilor, despre soarta terenurilor închiriate pe care s-au construit vile, dar și despre riscurile producerii unui noi incident similar celui care a avut loc cu un an în urmă în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”.
Aici așteptăm comentariul tău!