VICE-PREȘEDINTELE ANI, LILIAN CHIȘCĂ: ”MULȚI AU O PĂRERE GREȘITĂ CĂ ANI VA VERIFICA DECLARAȚIILE. ANI NU VERIFICĂ DECLARAȚIILE, CI AVEREA ȘI INTERESELE PERSONALE”
Vice-președintele ANI, Lilian Chișcă a explicat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată modul cum va funcționa sistemul electronic de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale, E-Integritate, și ce alte funcționalități va avea noul instrument. În ceea ce privește procedurile efective de verificare a averilor demnitarilor, noul vice-președinte al ANI spune că nu se știe când ar putea începe acest proces, care a fost oprit odată cu reforma instituției.
Deocamdată nu se cunoaște nici câți inspectori de integritate ar urma să fie angajați, pentru că nu a fost elaborată structura organizațională a ANI, care urmează să fie aprobată de Parlament. Lilian Chișcă a precizat că, spre deosebire de fosta Comisie Națională de Integritate, în care el a activat de la început, ANI are atribuțiile de a verifica nemijlocit averea și interesele subiecților declarării și nu doar declarațiile depuse.
”Dacă potrivit vechii legislații CNI era în drept să verifice declarațiile pentru perioada unui an fiscal, acum averea și interesele subiectului declarării urmează a fi verificate pe durata deținerii mandatului sau pe durata exercității funcției publice. Dacă mandatul unui demnitar e de 3-4 ani, întreaga perioadă sau declarațiile pentru perioada respectivă urmează a fi analizate. Noi nu verificăm declarațiile, dar noi, potrivit legii, verificăm și controlăm averea și interesele personale. Declarația de avere și interese este o sursă prin care putem compara anumite date pe care le-a declarat subiectul. Este o sursă primară și cea mai importantă pentru efectuarea controlului. Dar noi nu verificăm declarațiile, dar verificăm averea și interesele personale. Mulți au o părere greșită, că ANI va verifica declarațiile. ANI nu verifică declarațiile, ANI verifică averea și interesele personale”, a explicat Lilian Chișcă.
Natalia Enache
Deocamdată nu se cunoaște nici câți inspectori de integritate ar urma să fie angajați, pentru că nu a fost elaborată structura organizațională a ANI, care urmează să fie aprobată de Parlament. Lilian Chișcă a precizat că, spre deosebire de fosta Comisie Națională de Integritate, în care el a activat de la început, ANI are atribuțiile de a verifica nemijlocit averea și interesele subiecților declarării și nu doar declarațiile depuse.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dumitru Visterniceanu: ”Dacă vrem să avem un sistem jud...
Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea un an până la atingerea plafonului de vârstă, din același motiv.
„Nu ne mai putem confrunta cu anumite autorităţi care a...
Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre carenţele din domeniul pe care îl administrează. Deşi recunoaşte că probleme există, el susţine acestea nu ar trebui generalizate. Simion Botnari crede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind achiziţiile publice, aflată deocamdată pe masa parlamentarilor, lucrurile vor deveni mai clare, iar acuzaţiile referitoare la fraude în licitaţiile publice vor dispărea. Citiţi AICI interviul integral.
INTERVIU// Alina Mungiu-Pippidi: ”Moldova este folosită...
Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.
VIDEO // „În dosarul 7 aprilie s-a putut face mai mult...
Procurorul general al R. Moldova vorbește într-un interviu video acordat portalului Moldova Curată despre regretele sale legate de modul în care a fost gestionat „dosarul 7 aprilie”, despre independența Procuraturii Generale și la ce telefoane de serviciu a renunțat. De asemenea, Corneliu Gurin răspunde la întrebarea dacă în viitorul apropiat vor veni sau nu faxuri de la Bruxelles cu nume de persoane care ar trebui cercetate penal.
Victor Micu: Percepția cetățeanului față de sistemul ju...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, vorbește în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre primul caz de cercetare a unui judecător pentru îmbogățire ilicită și despre averile pe care le deține. Victor Micu a mai subliniat că există unele dificultăți în cadrul procesului de reorganizare a rețelei de judecătorii, dar și despre obligațiile morale și de integritate ale magistraților.
VIDEO // Justiția ieftină ne costă scump
Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, comentează într-un interviu pentru Moldova Curată decizia Guvernului de a majora salariile judecătorilor și dezvăluie care este instituția care se opune cel mai mult reformelor de combatere a corupției. Vedeți în interviu ce recomandări le face expertul politicienilor care ajung la guvernare.
Aici așteptăm comentariul tău!