Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Grigore Repeșciuc, care viza articole din Legea privind declararea averii și intereselor personale

"Pro-Moldova" 27 februarie 2020 1863
Captură video Sursa: Studio-L



Deputatul Grigore Repeșciuc a invocat în sesizare, prin avocatul său, faptul că legea nu prevede clar termenul de prescripție în care un subiect al declarării mai poate fi sancționat, după rămânerea definitivă a actului de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Prin decizia din 13 februarie 2020, magistrații Curții Constituționale au stabilit că instanța judecătorească urmează să verifice respectarea termenelor de prescripție, deoarece fiecare din cele trei tipuri de răspundere (disciplinară, contravențională, penală) are propriul regim de prescripție.

7 contracte cu 2 firme conduse de soție

Anul trecut, inspectorii de integritate au constatat că Grigore Repeșciuc a admis un conflict de interese,  atunci când a încheiat 7 contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din poziția de primar al orașului Căușeni.

„Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum și procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor”, se spune în comunicatul ANI.

Interpretarea Curții

Fostul primar și actualul deputat a contestat în judecată actul ANI și, în paralel, avocatul său, Nicolae Frumosu, a depus un demers privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului 23 (alineat 4, 6 și 7) din Legea privind declararea averii și a intereselor personale..

La 13 februarie 2020, magistrații de la Curtea Constituțională au emis o decizie prin care „declară inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 23 alin. (4), alin. (6) și alin. (7) din Legea nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale, ridicată de către dl avocat Nicolae Frumosu”. Magistrații CC spun că Legea privind declararea averii și a intereselor personale nu instituie un tip separat de răspundere, care ar avea un caracter imprescriptibil. Fiecare din cele trei tipuri de răspundere (disciplinară, contravențională, penală) are propriul regim de prescripție stabilit în legile corespunzătoare, urmând ca în cazurile particulare instanța judecătorească să verifice respectarea termenelor de prescripție a răspunderii.

Avocatul Nicolae Frumosu a declarat pentru MoldovaCurata.md că deși magistrații au emis o decizie de inadmisibilitate, totuși, în motivarea lor, judecătorii explică foarte clar că termenul de prescripție pentru sancțiunile contravenționale și disciplinare sunt stabilite în legile speciale, cum ar fi Codul Contravențional și Codul Muncii. Avocatul consideră că această situație din  Legea privind declararea averii și a intereselor personale lasă loc de interpretări în prezent. Potrivit avocatului, odată ce Curtea s-a pronunțat, examinarea litigiului lui Grigore Repeșciuc cu ANI (aflat pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani) va fi reluată.

Grigore Repeșciuc însă dă vina pe ANI și pe  Legea privind declararea averii și a intereselor personale. Prezent la o emisiune TV la Canal Regional, acesta și-a manifestat nemulțumirea față de lacunele legislative.

„Legea ANI a întortocheat atâtea momente. Trebuie să ne mai uităm la legislație și să dăm aprecieri clare pentru cetățenii Republicii Moldova, dar nu pentru a-i pedepsi și pentru a-i pune într-o situație proastă”.  

Prin urmare, după decizia CC, magistrații instanțelor de judecată urmează deja să se pronunțe dacă Grigore Repeșciuc a admis sau nu un conflict de interese și să stabilească sancțiunile pentru încălcarea comisă, dacă mențin în vigoare actul ANI.

 

Amintim că în prezent Grigore Repeșciuc face parte din grupul celor șase deputați care au părăsit Partidul Democrat din Moldova (PDM), dar și fracțiunea parlamentară PDM. Împreună cu deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur, Vladimir Cebotari și Corneliu Padnevici au format grupul parlamentar „Pro-Moldova”.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1760
"Pro-Moldova"

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a fost scos din Pr...

Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu a mai fost lăsat să ia în arendă biroul primarului din Primăriei Căușeni.

16 ianuarie 2020
4695