Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi din Legea privind declararea averii și intereselor personale ar fi neconstituționale

Alegeri parlamentare 12 februarie 2020 190
Grigore Repeșciuc Sursa: Facebook.com

Sesizare la Curtea ConstituționalăDeputatul democrat Grigore Repeșciuc a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), cerând examinarea câtorva prevederi ale Legii privind declararea averii și intereselor personale. S-a întâmplat după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Grigore Repeșciuc  a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când, fiind primar al orașului Căușeni, a  încheiat contracte de achiziții cu firmele soției. Potrivit ANI, dacă actul va rămâne definitiv, demnitarul va avea interdicția de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Anul trecut, portalul Moldova Curată a publicat o investigație în care a descoperit că timp de doi ani (2017-2018), Primăria Căușeni, care era condusă atunci de Grigore Repeșciuc, a încheiat contracte cu firma Dragoș Camenșcic SRL, fondată de socrul primarului și administrată de soția primarului, în valorare totală de aproximativ 700 de mii de lei. Un alt contract a fost  acordat firmei fondate de soția primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Aurelia Repeșciuc era atunci și consilieră orășenească. După publicarea investigației, ANI a inițiat un control.

ANI: ”Conflict de interese”

În luna august 2019, Autoritatea a constatat că Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

”Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că ex-primarul, care actualmente este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Grigore Repeșciuc a contestat în instanță actul ANI, iar în luna decembrie 2019, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Avocatul deputatului, Nicolae Frumosu, a depus un demers privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului 23 (alineat 4, 6 și 7) din Legea privind declararea averii și a intereselor personale.

Alineatul 4 din articolul 23 prevede că fapta subiectului declarării care a admis un conflict de interese constituie temei pentru răspunderea contravenţională sau penală şi pentru revocarea, destituirea sau, după caz, încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu ale subiectului în cauză.

De asemenea, alineatul 6 al aceluiași articol înăsprește sancțiunile, întrucât prevede că subiectul declarării eliberat sau destituit din funcţie din cauza admiterii unui conflict de interese, este decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică.

Sesizare la Curtea Constituțională

Magistrații Judecătoriei Chișinău au admis demersul avocatului Nicolae Frumosu, în interesul lui Grigore Repeșciuc. Astfel, sesizarea a fost înregistrată la Curtea Constituțională la 7 februarie curent.

Avocatul Nicolae Frumosu a declarat pentru Moldova Curată că aceste prevederi din Legea privind declararea averii și a intereselor personale ar încălca alte prevederi din Constituție. ”Esența sesizării la Curtea Constituțională se referă la faptul că aplicarea sancțiunilor de către ANI nu are un termen de prescripție, cum este cazul tuturor sancțiunilor, fie ele de ordin penal, contravențional, disciplinar etc., ceea ce contravine principiului securității raporturilor juridice, implicit contravine art. 23 din Constituție”, a precizat avocatul.

Magistrații de la Curtea Constituțională încă nu au examinat sesizarea.

De la primar la deputat

Grigore Repeşciuc a deținut funcția de primar al orașului Căușeni din anul 2011, timp de două mandate. Anul trecut, a fost ales deputat din partea Partidului Democrat din Moldova,  pe circumscripţia nr. 35, Căuşeni.

La alegerile locale din luna octombrie 2019, Repeșciuc a candidat, tot din partea PDM, la funcția de primar al orașului Căușeni, însă a pierdut în fața lui Anatolie Donțu, care reprezintă Blocul ACUM.

Imediat ce a devenit deputat, Grigore Repeșciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a arendat  fostul său birou de primar pentru a primi în audiență cetățenii. După alegerile locale, accesul în birou nu i-a mai fost asigurat, dar  nici o altă încăpere din incinta Primăriei Căușeni nu i-a fost repartizată.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Fii primul care lasă un comentariu!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Chiril Gaburici

Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 31, Chișinău, deține postul de ministru al Economiei și Infrastructurii din luna decembrie 2017, fiind numit în funcție de PDM și anunțat de la tribuna partidului de către președintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc.

05 februarie 2019
19
PSRM

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Alexandru Jolnaci (59 de ani) este consilier raional în Ștefan-Vodă, vine în politică din domeniul businessului. A aderat la PSRM în 2014. Este președintele Organizației teritoriale din Ștefan Vodă, dar și membru al Consiliului Republican al PSRM. La alegerile din 24 februarie 2019 Jolnaci candidează din partea PSRM pe circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă.

20 februarie 2019
30
PDM

Profil candidat: Ghenadie Buza

Ghenadie Buza (54 de ani) este președintele raionului Hâncești și urmează să candideze pe circumscripția nr. 39 Sarata Galbenă. Este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în Spitalul Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentant al Partidului Democrat (PDM). A fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015.

28 ianuarie 2019
16
ACUM

Profil candidat: Dumitru Pavel

Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie,  nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.

29 ianuarie 2019
18
ACUM

Profil candidat: Andrei Dînga

Andrei Dînga (41 de ani) este vicepreședinte al organizației teritoriale Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) din Ștefan Vodă și candidează pe circumscripția nr. 36 or. Ștefan Vodă. Timp de mai mulți ani a muncit peste hotare în cadrul unor companii din Marea Britanie. Din anul 2014 este fondator al unei întreprinderi agricole SRL ”Ecoalimentprim” din Ștefan Vodă,  pe care o administrează împreună cu fratele său.

18 februarie 2019
27
PDM

Profil candidat: Larisa Ungurean

Larisa Ungurean (54 de ani) este președinta Organizației Teritoriale PAS Soroca, a făcut carieră în învățământ. S-a născut în s. Bădiceni, în prezent locuiește în or. Soroca. Este absolventă a Facultății de Geografie și Biologie a Universității de Stat din Tiraspol.

16 februarie 2019
25