De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi duminica - asistent social

Arhiva 22 ianuarie 2014 73
Svetlana Ivanova

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.Serghei Ivanov, primarul satului Grădiniţa din raionul Căuşeni, susţine că de mai multe ori a atenţionat-o pe doamna Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din Grădiniţa, că nu are voie să cumuleze alte funcţii, însă aceasta nu renunţă la funcţie. „Am discutat problema şi în cadrul şedinţei consiliului local că doamna nu trebuie să lucreze în două locuri, însă consilierii au spus că nu-i nicio ilegalitate”, afirmă primarul.

Svetlana Ivanova menţionează, însă, că ea nu a fost angajată de primar în calitate de asistent social, dar de Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Căuşeni. „În funcţia de secretar al consiliului local lucrez din anul 2003, iar ca asistent social sunt angajată pe jumătate de salariu din anul 2010. Lucrez în zilele de odihnă mai mult. Pentru 900 de lei nu am zile de odihnă”, afirmă doamna Ivanova.

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că secretarul consiliului local nu are dreptul să cumuleze alte funcţii decât cele didactice, ştiinţifice sau de creaţie. „Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcţionarul poate cumula, în cadrul autorităţii publice în care îşi desfăşoară activitatea, o altă funcţie doar temporar vacantă, fapt confirmat prin actul administrativ al conducătorului, însă nu poate să fie angajat permanent”, susţine experta.

Direcţia Asistenţă Socială cere ajutorul CNI

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Căuşeni, Veronica Razumas, spune că a primit o interpelare de la primarul din Grădiniţa prin care alesul local a anunţat-o că Svetlana Ivanova deţine şi funcţia de secretar al consiliul local, dar şi pe cea de asistent social. „Nu ştim dacă este incompatiblitate de funcţii, de aceea, în luna septembrie 2013, am cerut Comisiei Naţionale de Integritate să ne informeze despre acest lucru. Până acum însă, nu am primit niciun răspuns”, susţine Veronica Razumas.

La sfârşitul lunii octombrie 2013, CNI a iniţiat procedura de control pe numele Svetlanei Ivanova privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilităţii. Dacă membrii Comisiei vor constata că funcţiile pe care le deţine Svetlana Ivanova sunt incompatibile, atunci aceasta riscă să fie demisă de la locul de muncă de bază.


Lilia Zaharia

Veronica Razumas


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
55
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
71
Arhiva

Parlamentul este igienizat din bani publici, iar grădin...

De mai mulți ani, grădinițele din capitală nu sunt asigurate cu săpun lichid suficient și nici cu hârtie igienică. Autoritățile publice locale motivează prin faptul că nu sunt bani suficienți pentru aceste produse. De regulă, sunt alocate mijloace financiare doar pentru detergenți, var, clor, iar igiena copiilor este lăsată în grija părinților. În schimb, pentru aleșii poporului statul alocă resurse din belșug pentru produse igienice de calitate. Bunăoară, dacă anul trecut din bugetul public au fost alocați doar 29 de lei pentru procurarea produselor igienice de uz casnic pentru un copil, atunci pentru un angajat din clădirea Parlamentului au fost cheltuiți tocmai 530 de lei, adică de 18 ori mai mult decât se alocă pentru un copil care frecventează grădinița în capitală.

12 decembrie 2017
55
Arhiva

Interesele opace ale judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu face publice declaraţiile de interese personale ale judecătorilor, deşi legislaţia îl obligă să le plaseze pe pagina sa web. Experţii insistă ca instituţia trebuie să transparentizeze interesele judecătorilor.

12 iunie 2015
60
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
104
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legile imperfecte și tergive...

API şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legile imperfecte și tergiversarea procesului de consolidare a mecanismelor de control pun în pericol sistemul național de integritate”, care va avea loc marți, 24 ianuarie 2017, la hotelul „Jolly Alon”.

20 ianuarie 2017
54