De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi duminica - asistent social

Arhiva 22 ianuarie 2014 1354
Svetlana Ivanova

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.



Serghei Ivanov, primarul satului Grădiniţa din raionul Căuşeni, susţine că de mai multe ori a atenţionat-o pe doamna Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din Grădiniţa, că nu are voie să cumuleze alte funcţii, însă aceasta nu renunţă la funcţie. „Am discutat problema şi în cadrul şedinţei consiliului local că doamna nu trebuie să lucreze în două locuri, însă consilierii au spus că nu-i nicio ilegalitate”, afirmă primarul.

Svetlana Ivanova menţionează, însă, că ea nu a fost angajată de primar în calitate de asistent social, dar de Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Căuşeni. „În funcţia de secretar al consiliului local lucrez din anul 2003, iar ca asistent social sunt angajată pe jumătate de salariu din anul 2010. Lucrez în zilele de odihnă mai mult. Pentru 900 de lei nu am zile de odihnă”, afirmă doamna Ivanova.

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că secretarul consiliului local nu are dreptul să cumuleze alte funcţii decât cele didactice, ştiinţifice sau de creaţie. „Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcţionarul poate cumula, în cadrul autorităţii publice în care îşi desfăşoară activitatea, o altă funcţie doar temporar vacantă, fapt confirmat prin actul administrativ al conducătorului, însă nu poate să fie angajat permanent”, susţine experta.

Direcţia Asistenţă Socială cere ajutorul CNI

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Căuşeni, Veronica Razumas, spune că a primit o interpelare de la primarul din Grădiniţa prin care alesul local a anunţat-o că Svetlana Ivanova deţine şi funcţia de secretar al consiliul local, dar şi pe cea de asistent social. „Nu ştim dacă este incompatiblitate de funcţii, de aceea, în luna septembrie 2013, am cerut Comisiei Naţionale de Integritate să ne informeze despre acest lucru. Până acum însă, nu am primit niciun răspuns”, susţine Veronica Razumas.

La sfârşitul lunii octombrie 2013, CNI a iniţiat procedura de control pe numele Svetlanei Ivanova privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilităţii. Dacă membrii Comisiei vor constata că funcţiile pe care le deţine Svetlana Ivanova sunt incompatibile, atunci aceasta riscă să fie demisă de la locul de muncă de bază.


Lilia Zaharia

Veronica Razumas



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi:...

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.

09 octombrie 2014
893
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
1104
Arhiva

Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal

O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.

17 noiembrie 2014
1185
Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
989
Arhiva

Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşt...

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.

30 ianuarie 2014
1478
Arhiva

Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei...

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

08 august 2016
2463