Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii?

Arhiva 3 aprilie 2014 358
Lilian Carmanu

Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.
În anul 2013, Inspecţia Financiară din oraşul Chişinău a efectuat un control la Primăria comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni și a constatat mai multe nereguli de care ar fi responsabil primarul Lilian Carmanu.

Astfel, potrivit Inspecţiei Financiare, în luna aprilie 2012, Primăria Mileştii Mici a încheiat un contract prin care a achiziţionat servicii de transport de la Societatea cu Răspundere Limitată „AutomilStar”, în valoare de 25 de mii de lei. „Primarul nu avea dreptul să facă acest lucru, deoarece firma este fondată de către soţia sa, Galina Carmanu, iar administrator a fost chiar primarul până a fi ales în funcţie”, afirmă consilierul local Veaceslav Lungu. El mai adaugă că primarul, fiind persoană cu funcţie publică, protejează afacerile familiei sale și se eschivează de la plata taxelor locale. „În martie 2012, Consiliul comunal Mileştii Mici a votat o decizie prin care a instituit o taxă locală pentru prestarea serviciului de transport al călătorilor pe teritoriul comunei. Primarul însă nu a ţinut cont de ea şi până în prezent, firma fondată de soţia sa nu a vărsat în bugetul public nici un ban pentru aniii 2012-2013. Suma care o datorează se ridică la peste 157 mii de lei și trebuie percepută de la 5 unităţi de transport, a câte 1500 de lei lunar, timp de 21 de luni. Îşi protejează afacerile foarte bine”, susține consilierul. 

La rândul său, primarul Lilian Carmanu recunoaşte că în anul 2012 a contractat servicii de transport de la firma fondată de soţia sa. „Am făcut acest lucru pentru comunitate. Se întâmpla ca ansamblul folcloric sau echipa de fotbal să plece la vreo competiţie şi trebuia să închiriem un mijloc de transport”, afirmă alesul local. Dânsul mai spune că toate acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate și ar avea tentă politică, întrucât vin din partea contracandidaţilor săi. „De când s-a iscat acest scandal cu serviciile de transport, am vândut firma pentru a nu mai face jocul cuiva”, adaugă primarul.

Reparaţia autoturismului propriu – din fondul disponibil

Inspecţia Financiară a mai constatat că din fondul disponibil al primăriei au fost alocate circa 10 mii de lei pentru reparaţia unui autotursm de marca Subaru Forester, care nu aparţine primăriei. Lilian Carmanu răspunde că maşina este a sa şi că a folosit-o în interes de serviciu mai mult timp, deoarece, până acum o lună, primăria Mileştii Mici nu avea un mijloc de transport. „Am încheiat un contract cu primăria pentru a presta servicii de transport cu maşina proprie. Abia din această primăvară primăria are autoturism, acesta fiind dat de către Consiliul raional Ialoveni”, explică primarul.

Precizăm însă că în declaraţia de avere pentru anul 2012 a primarului nu este indicat niciun mijloc de transport. De asemenea, primarul nu declară că ar avea locuinţă, menţionând doar două terenuri intravilane.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine că primarul din Mileştii Mici s-ar fi condus de propriile interese atunci când a contractat servicii de transport de la firma care a fost fondată de soţia sa sau când îşi folosea maşina personală în interes de serviciu, reparând-o pe bani publici.

Menţionăm că în luna martie curent, Comisia Naţională de Integritate a început un control pe numele lui Lilian Carmanu, acesta fiind bănuit de încălcarea regimului conflictului de interese.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.

13 februarie 2014
370
Arhiva

Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...

Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat. 

07 iulie 2016
357
Arhiva

Interesele opace ale judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu face publice declaraţiile de interese personale ale judecătorilor, deşi legislaţia îl obligă să le plaseze pe pagina sa web. Experţii insistă ca instituţia trebuie să transparentizeze interesele judecătorilor.

12 iunie 2015
354
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
389