Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamnat pentru abuz în serviciu, Ion Vrânceanu a fost restabilit în funcția de șef al Direcției Educație Buiucani

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019. Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.
Anchetă penală pornită în anul 2015
Restabilirea în funcție are loc după ce, în februarie 2019, Curtea Supremă de Justiție a încetat procesul penal împotriva lui Vrânceanu, invocând vicii de procedură. Astfel, fostului funcționar, care fusese condamnat de instanța de apel pentru abuz în serviciu, i-a fost anulată condamnarea, iar de rând cu ea și interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani. În consecință, Vrânceanu a cerut, în instanță, restabilirea în funcție, iar marți, 23 aprilie, a obținut primul câștig de cauză.
Ion Vrânceanu a fost pus sub urmărire penală la începutul anului 2015, fiind acuzat de fals în declarația de avere pentru anul 2013 și de abuz în serviciu. Ancheta stabilise că el nu a declarat mai multe bunuri imobile, dar și 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 de mii de euro. Moldova Curată a scris anterior că Ion Vrânceanu locuia într-o casă la sol din Durlești și deținea un alt imobil pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. Un alt capăt de acuzare a fost că Ion Vrânceanu, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, le-ar fi cerut directorilor Liceului "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, și Centrului de educație estetică „Lăstărel” să ofere spații pentru cursuri de șoferie, fără ca banii pentru arendă să ajungă în bugetul municipal. Cele două școli auto ar fi activat în jur de jumătate de an. Astfel, prin neplata taxei de arendă, Vrânceanu ar fi adus un prejudiciu de 17 500 de lei bugetului municipal și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.
Condamnat de Curtea de Apel, absolvit de pedeapsă de Curtea Supremă
După un an de procese, prima instanță, atunci Judecătoria Buiucani, l-a achitat, la 28 aprilie 2016. Un an mai târziu, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat. Instanța de apel a decis că Ion Vrânceanu se face vinovat de fals în declarația de avere, dar dosarul se clasează din cauză că expirase termenul de prescripție de doi ani (falsul în declarații fiind o infracțiune ușoară). Pe un alt capăt de acuzare - depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 Cod Penal), Curtea l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 3 ani.
Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a anulat în totalitate decizia Curții de Apel, încetând procesul penal în privința lui Ion Vrânceanu, ”pe motiv că există circumstanțe care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală”. După pronunțarea deciziei CSJ, Vrînceanu, care a fost demis între timp, a pornit procedura de restabilire în funcție.
Direcția Generală Educație tace
După decizia de marți a Judecătoriei Chișinău, Ion Vrânceanu urmează să redevină șef al Direcției Educației Buiucani. Asta chiar dacă funcția este deja ocupată de o persoană aleasă prin concurs de către Direcția Generală Educației Chișinău. Șefa Direcției, Rodica Guțu, ne-a transmis prin intermediul secretarei sale că nu are timp să discute la acest subiect, când ne-am interesat ce va face în continuare Direcția – va ataca cu apel hotărârea de restabilire în funcție sau îl va angaja pe Ion Vrânceanu. Chestiunea repunerii în funcție a lui Vrânceanu corespunde cu situația tensionată de la Direcția Educație Buiucani, unde primarul interimar Ruslan Codreanu a cerut demisia conducerii din cauza unor achiziții considerate frauduloase.
”Eu nu sunt vinovat. E o răfuială”
Solicitat de Moldova Curată, Ion Vrânceanu ne-a expediat un mesaj în care a scris: ”Eu nu sunt vinovat, decizia de restabilire în funcție e firească și corectă. Citiți materialele din Monitorul Oficial nr. 361-367 p.44-48. Eu m-am opus regimului Chirtoacă (fostul primar al mun. Chișinău – n.n.) cu vinderea grădiniței 178. Am fost chinuit 5 ani pe nedrept. Am documente oficiale unde i-am preîntâmpinat pe Tverdohleb (fosta șefă a Direcției Educație a mun. Chișinău – n. n.) despre fărădelegile care se întâmplau”. Ion Vânceanu afirmă că ar fi victima unei răfuieli și susține că CNA a pornit dosarul penal în privința sa în baza unei scrisori anonime, care ar veni din partea adversarilor săi. ”A fost o comandă de la fosta conducere a Primăriei sustinută de Tverdohleb”. Fosta șefă a Direcției generale Educație a municipiului Chișinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a respins anterior orice implicare. „E dreptul lui să zică, dar nu este corect și nu e adevărat. Dacă a făcut ceva și a încălcat el trebuie să răspundă. Eu tot nu sunt în serviciu, sunt la pensie. N-am avut nici cu Chirtoacă, nici cu Vrânceanu nimic, înțelegeri sau altele. Vă dați seama că dacă am avut contract de muncă care putea fi prelungit pe ani de zile și nu mi s-a prelungit, atunci care e cârdășia noastră? N-am sunat, n-am vândut, n-am împărțit, n-am luat în arendă. Am fost examinată și eu de CNA și de CNI la care a scris plângere Dumnealui, dar n-am declarat asta nicăieri. Fiecare își face lucrul său și examinează. Dacă au probe, au, dacă nu, nu”, a declarat pentru Moldova Curată Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb în anul 2017, când Ion Vrânceanu a lansat primele acuzații la adresa sa.
Viorica Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Preşedintele Judecătoriei Râşcani a fost iertat de CNI...
Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.
Jurnaliştii au fost excluşi din componenţa Consiliului...
La 17 iunie curent Parlamentul a votat „pachetul de integritate”, adică cele trei legi care au menirea să reformeze Comisia Naţională de Integritate, dar şi să schimbe modalitatea de declarare a averilor şi intereselor personale. Potrivit unei legi din acest pachet, actuala CNI va fi transformată în Centrul Naţional de Integritate, care, pe lângă conducere, va avea şi un Consiliu de Integritate (CI). Dacă la votarea în prima lectură în componenţa acestui Consiliu a fost inclus şi un jurnalist, în lectură finală aleşii poporului au exclus reprezentantul presei. Experţii anticorupţie spun că astfel deputaţii au arătat că le este frică de presă.
Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați...
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.
CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...
La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul - sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.
Aici așteptăm comentariul tău!