Declarație de poziție a Inițiativei Civice pentru Integritate în Serviciul Public pe marginea deciziei Comisiei Naționale de Integritate de a clasa cauza Marianei Pitic

ICPC: la zi 15 iulie 2016 1011

Organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru Integritate în Serviciul Public condamnă atitudinea superficială de care a dat dovadă Comisia Națională de Integritate la examinarea cauzei judecătoarei Mariana Pitic privind încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015.



Comisia Națională de Integritate (CNI) a dispus pe data de 28 aprilie 2016 inițierea controlului privind încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015, după ce în mai multe surse media au apărut informații despre proprietățile nedeclarate ale soțului Marianei Pitic și valoarea neobișnuit de mică a automobilelor trecute în declarațiile veniturilor și proprietăților din 2014 și 2015.

La 14 iulie 2016, Comisia Națională de Integritate a constatat lipsa unei încălcări intenționate din partea judecătoarei Mariana Pitic și a clasat cauza. Motivul invocat de către CNI a fost faptul că automobilul declarat de către judecătoare este un bun al fostului soț, de care aceasta a divorțat în iunie 2011.

O analiză a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate pentru anii 2014 și 2015, în care figurează automobilul Porsche Cayenne, arată însă că Mariana Pitic este proprietara automobilului[3]. Acesta a fost procurat în anul 2014 contra sumei de 11 mii de lei, în schimbul unui automobil BMW-X5 vândut pentru 10 mii de lei. Sumele indicate de către judecătoare sunt departe de a corespunde valorii reale a automobilelor. Indicarea unor sume fictive în documentele care certifică proveniența automobilelor este un fapt care aparent a fost omis de către CNI. De asemenea, trezește nedumerirea de ce CNI nu a atras atenția asupra faptului că deși este divorțată, Mariana Pitic, conform investigațiilor jurnalistice, continuă să locuiască în aceeași casă cu fostul soț, fără a declara imobilul.

Cazul Marianei Pitic este unul de referință în activitatea CNI deoarece este vizată o judecătoare, care în primul rând trebuie să dea dovadă de integritate în exercitarea profesiei sale. Organizațiile Inițiativei Civice pentru Integritate în Serviciul Public consideră că prin adoptarea unor asemenea decizii, CNI acționează în contradicție cu propriul său obiectiv de prevenire și combatere a îmbogățirii ilicitate și a corupției în rândul demnitarilor publici. Acceptarea declarării de către demnitari a unor sume fictive în actele de proveniență a proprietății va încuraja și mai mult răspândirea practicii respective.

Cerem Comisiei Naționale de Integritate să-și exercite atribuțiile cu maximă responsabilitate si să examineze cu o mai mare minuțiozitate cauzele de presupusă încălcare a regimului juridic de declarare a veniturilor și proprietăților.

Din Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public fac parte cinci organizaţii neguvernamentale: Fundaţia Soros-Moldova, Asociaţia Presei Independente  (API), Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN). Organizaţiile îşi propun să sporească controlul asupra integrităţii persoanelor care deţin funcţii de conducere în instituţiile publice, monitorizând eficienţa mecanismului de verificare a averilor şi intereselor acestora.

Ziarul de Gardă

Moldova Curată

Avere.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ICPC: la zi

Actualii președinți de raioane, candidați PDM: unii au...

Indiferent dacă au avut mici sau mari ”păcate” în administrarea treburilor publice, o bună parte din actualii președinți de raioane figurează pe lista electorală a PDM la aceste alegeri. Unii au făcut donații mari către partid, alții nu au intervenit la timp pentru prevenirea cheltuirii în van a banilor publici, iar o președintă de raion, de exemplu, și-a reparat din banii raionului drumul până la poartă. De asemenea, un primar de oraș, și el fruntaș PDM, este implicat în cel puțin două conflicte de interese. Acestea sunt fapte descoperite de reporterii Inițiativei Civice Pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul MoldovaCurata.md. În continuare, citiți câteva spicuiri din ele.

05 februarie 2019
983
ICPC: la zi

Partidul Democrat favorizat în instanţele de judecată

ICPC a câştigat definitiv procesele cu PCRM, Alexandru Oleinic şi Ştefan Urâtu, dar pierde în procesul cu PD. La 10 iulie 2013, Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul PCRM împotriva organizaţiilor neguvernamentale.

11 iulie 2013
1015
ICPC: la zi

Semaforul integrității: „Fiecare al patrulea deputat di...

Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au prezentat astăzi un „semafor” al Parlamentului ales la 24 februarie curent. Deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă - corespundere parțială și verde - deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate. Cele patru criterii stabilite de ICPC sunt: 1. Integritatea în activitatea politică; 2. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale; 3. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și 4. Cazier judiciar. „Semaforul integrității” a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde organizate de ICPC.

28 martie 2019
1172
ICPC: la zi

ICPC a câștigat toate procesele intentate după alegeril...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis, în această săptămână, o decizie irevocabilă în dosarul „Partidul Democrat versus Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat”. Astfel, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a obținut, într-un final, câștig de cauză, după ce procesul a fost amânat de câteva ori.

22 noiembrie 2013
1052
ICPC: la zi

ICPC 2019 a publicat primele profiluri ale candidaților...

Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat astăzi primele 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Profilurile sunt realizate de jurnaliștii de investigație după monitorizarea candidaților în baza unor criterii de integritate.

21 ianuarie 2019
1155
ICPC: la zi

Trecutul de ”angajat la stat” al candidaților blocului...

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca și în cazul altor concurenți electorali, iar profilurile integrale sunt publicate pe portalul MoldovaCurata.md. În textul de mai jos citiți câteva spicuiri din aceste profiluri.

20 februarie 2019
1136