Dintr-o societate bolnavă nu poate să se nască o justiție sănătoasă peste noapte

Interviu video 25 septembrie 2015 252

”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru Moldova Curată.Potrivit magistratului, și în materie de profesionalism mai este de lucru, iar legile trebuie cunoscute foarte bine și aplicate foarte rapid și în mod ferm. Totodată, Cristi Danileț este de părere că în procesul de reformare a domeniului justiției trebuie să se treacă de la declarații la fapte, iar schimbarea trebuie să pornească de la judecători și procurori. 

”Atunci când ai un coleg incorect, de exemplu, când ia mită, ești obligat să îl denunți la Procuratură. Atunci când ai un coleg care încalcă normele deontologice sau de disciplină, ar trebui să anunți Consiliul Superior al Magistraturii. Incorectitudinea nu poate să fie protejată de așa numita ”colegialitate”, a subliniat Cristi Danileț. 

Magistratul s-a referit și la rolul ”presiunilor pozitive” din partea Uniunii Europene exercitate asupra factorilor de decizie din România în combaterea corupției. Judecătorul, care cunoaște foarte bine sistemul de drept din Republica Moldova datorită multiplelor colaborări, a făcut și a punctat și câteva măsuri care ar trebui aplicate pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției. 

Potrivit magistratului, și în materie de profesionalism mai este de lucru, iar legile trebuie cunoscute foarte bine și aplicate foarte rapid și în mod ferm. Totodată, Cristi Danileț este de părere că în procesul de reformare a domeniului justiției trebuie să se treacă de la declarații la fapte, iar schimbarea trebuie să pornească de la judecători și procurori. 

”Atunci când ai un coleg incorect, de exemplu, când ia mită, ești obligat să îl denunți la Procuratură. Atunci când ai un coleg care încalcă normele deontologice sau de disciplină, ar trebui să anunți Consiliul Superior al Magistraturii. Incorectitudinea nu poate să fie protejată de așa numita ”colegialitate”, a subliniat Cristi Danileț. 

Magistratul s-a referit și la rolul ”presiunilor pozitive” din partea Uniunii Europene exercitate asupra factorilor de decizie din România în combaterea corupției. Judecătorul, care cunoaște foarte bine sistemul de drept din Republica Moldova datorită multiplelor colaborări, a făcut și a punctat și câteva măsuri care ar trebui aplicate pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interviu video

VICE-PREȘEDINTELE ANI, LILIAN CHIȘCĂ: ”MULȚI AU O PĂRER...

Vice-președintele ANI, Lilian Chișcă a explicat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată modul cum va funcționa sistemul electronic de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale, E-Integritate, și ce alte funcționalități va avea noul instrument. În ceea ce privește procedurile efective de verificare a averilor demnitarilor, noul vice-președinte al ANI spune că nu se știe când ar putea începe acest proces, care a fost oprit odată cu reforma instituției.

17 aprilie 2018
356
Interviu video

Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă de infor...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
230
Interviu video

Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...

Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.

15 septembrie 2017
312
Interviu video

VIDEO // „Nu poți din senin să declanșezi un referendum...

Președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan explică, într-un interviu acordat portalului Moldova Curată, de ce nu au succes inițiativele de organizare a unor referendumuri, când și cum se produc fraudele electorale și câte astfel de cazuri au ajuns pe mesele procurorilor. Ciocan dezvăluie, de asemenea, când ar putea fi organizate viitoarele alegeri parlamentare și cât ne vor costa acestea.

10 ianuarie 2013
244