Dintr-o societate bolnavă nu poate să se nască o justiție sănătoasă peste noapte
”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru Moldova Curată.
Potrivit magistratului, și în materie de profesionalism mai este de lucru, iar legile trebuie cunoscute foarte bine și aplicate foarte rapid și în mod ferm. Totodată, Cristi Danileț este de părere că în procesul de reformare a domeniului justiției trebuie să se treacă de la declarații la fapte, iar schimbarea trebuie să pornească de la judecători și procurori.
”Atunci când ai un coleg incorect, de exemplu, când ia mită, ești obligat să îl denunți la Procuratură. Atunci când ai un coleg care încalcă normele deontologice sau de disciplină, ar trebui să anunți Consiliul Superior al Magistraturii. Incorectitudinea nu poate să fie protejată de așa numita ”colegialitate”, a subliniat Cristi Danileț.
Magistratul s-a referit și la rolul ”presiunilor pozitive” din partea Uniunii Europene exercitate asupra factorilor de decizie din România în combaterea corupției. Judecătorul, care cunoaște foarte bine sistemul de drept din Republica Moldova datorită multiplelor colaborări, a făcut și a punctat și câteva măsuri care ar trebui aplicate pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.
Potrivit magistratului, și în materie de profesionalism mai este de lucru, iar legile trebuie cunoscute foarte bine și aplicate foarte rapid și în mod ferm. Totodată, Cristi Danileț este de părere că în procesul de reformare a domeniului justiției trebuie să se treacă de la declarații la fapte, iar schimbarea trebuie să pornească de la judecători și procurori.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
FOSTUL MINISTRU AL FINANȚELOR, VEACESLAV NEGRUȚA: REPUB...
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor.
RODICA ANTOCI, PREȘEDINTA ANI: ”AM SOLICITAT SĂ AVEM UN...
Autoritatea Națională de Integritate ar putea avea 46 de inspectori de integritate, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, președinta ANI, Rodica Antoci. ANI a elaborat și a înaintat Parlamentului un proiect privind structura și efectivul limită al instituției, în care a solicitat să fie angajați 46 de inspectori de integritate. Președinta ANI a declarat că documentul ar urma să fie aprobat în luna februarie și în paralel a fost propus pentru dezbateri publice regulamentul privind organizarea concursului pentru inspectorii de integritate.
VIDEO // Legislația nu permite sancționarea lipsei de p...
Ministrul Educației Maia Sandu dezvăluie într-un interviu pentru Moldova Curată care a fost structura din cadrul ministerului în care au fost descoperite cele mai multe încălcări și nereguli, câtă lume a plecat din Ministerul Educației de la venirea sa în funcție și de ce nu este posibilă reformarea mai rapidă a sistemului educațional.
ANATOLIE DONCIU: CNI trebuie reformat pentru a putea ve...
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.
Video // „Să negi corupția din justiție este un mod sin...
Ministrul Justiției Oleg Efrim explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce nu avem încă judecători condamnați pentru acte de corupție, cine vor fi judecătorii asupra cărora ar putea fi aplicate noile sancțiuni de confiscare extinsă a averii și cum comentează oficialul intenția unora de a contesta la Curtea Constituțională pachetul de legi anticorupție adoptat anul trecut de Parlament.
Aici așteptăm comentariul tău!