FOSTUL MINISTRU AL FINANȚELOR, VEACESLAV NEGRUȚA: REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA DEVENI ZONĂ DE LEGALIZARE A BANILOR DE ORIGINE DUBIOASĂ
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.
Natalia Enache
Acest interviu apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Secretarul general al ANI din România: ”O instituție pr...
Viitorii angajați ai Autorității Naționale de Integritate vor trebui să dea dovadă de curaj și să fie pro-activi, pentru a face din noua instituție una eficientă, este de părere Silviu Ioan Popa, secretarul general al ANI de la București. El a subliniat, într-un interviu pentru Moldova Curată, importanța unei bune colaborări a ANI cu alte instituții ale statului, dar și cu mass-media, pentru a putea înregistra rezultate bune. Până în prezent, ca urmare a investigațiilor făcute de ANI din România, au fost recuperați la bugetul statului peste 3 milioane de euro, din averile nejustificate ale demnitarilor, a mai spus Silviu Ioan Popa.
Ambasadorul UE, Peter Michalko: Pentru combaterea corup...
Amabasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declrata într-un interviu pentru Moldova Curată că cel mai important element pentru combaterea cu succes a corupției este voința politică. Diplomatul a subliniat că trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care contribuie la tolerarea acestui fenomen.
„Suntem martori ai unor activități ilegale în justiție”
Secretarul general al Aparatului președintelui susține atitudinea critică a șefului statului față de sistemul judecătoresc. Într-un interviu acordat Moldovei Curate, funcționarul explică cât de reduse sunt pârghiile instituției prezidențiale pentru a curăța sistemul judecătoresc.
LILIA IONIȚA, EXPERTĂ CAPC: ” INTRĂM ÎN DERIZORIU ȘI CU...
Mecanismele legale destinate prevenirii actelor de corupție și stimulării integrității în sistemul de justiție nu funcționează și nu au adus rezultatele scontate, este de părere Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Experta a explicat într-un interviu pentru portalul Moldova Curată că deși au fost adoptate o serie de norme, acestea nu au fost aplicate sau chiar au fost ignorare în domeniul justiției. Ea s-a referit la modul de selectare și promovare a judecătorilor, la concursurile cu un singur candidat și la „acrobațiile legislative” din ultima perioadă ale guvernanților.
VICE-PREȘEDINTELE ANI, LILIAN CHIȘCĂ: ”MULȚI AU O PĂRER...
Vice-președintele ANI, Lilian Chișcă a explicat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată modul cum va funcționa sistemul electronic de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale, E-Integritate, și ce alte funcționalități va avea noul instrument. În ceea ce privește procedurile efective de verificare a averilor demnitarilor, noul vice-președinte al ANI spune că nu se știe când ar putea începe acest proces, care a fost oprit odată cu reforma instituției.
INTERVIU// Alina Mungiu-Pippidi: ”Moldova este folosită...
Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.
Aici așteptăm comentariul tău!