FOSTUL MINISTRU AL FINANȚELOR, VEACESLAV NEGRUȚA: REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA DEVENI ZONĂ DE LEGALIZARE A BANILOR DE ORIGINE DUBIOASĂ
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.
Natalia Enache
Acest interviu apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
"Trebuie să rupem cercul vicios al instituţiilor politi...
Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a comentat în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată politizarea instituţiilor din Republica Moldova. "Există o serie de instituţii în stat care nu trebuie politizate. Societatea civilă a optat întotdeauna pentru depolitizarea Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Informaţii şi Securitate etc. Cedarea acestor instituţii de control opoziţiei ar fi o greşeală pentru că, de fapt, se revine la politizarea lor. Trebuie să rupem acest cerc vicios: Procuratura politizată, Serviciul de Informaţii şi Securitate politizat, Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică politizată etc", a declarat analistul. Citiţi AICI interviul integral.
Galina Bostan: Deși s-ar părea că e un mecanism democra...
Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care a vorbit despre activitatea Comisiei anticorupție, formată recent la inițiativa președintelui Parlamentului, al cărei co-președinte este, dar și despre mersul reformelor în sectorul justiției.
Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...
Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
Ambasadorul UE, Peter Michalko: Pentru combaterea corup...
Amabasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declrata într-un interviu pentru Moldova Curată că cel mai important element pentru combaterea cu succes a corupției este voința politică. Diplomatul a subliniat că trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care contribuie la tolerarea acestui fenomen.
VIDEO // „Incidentul de la Pădurea Domnească se poate r...
Șeful agenției „Moldsilva” vorbește într-un interviu pentru Moldova Curată despre încălcările depistate la darea în arendă a pădurilor, despre soarta terenurilor închiriate pe care s-au construit vile, dar și despre riscurile producerii unui noi incident similar celui care a avut loc cu un an în urmă în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”.
Dintr-o societate bolnavă nu poate să se nască o justiț...
”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru Moldova Curată.
Aici așteptăm comentariul tău!