FOSTUL MINISTRU AL FINANȚELOR, VEACESLAV NEGRUȚA: REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA DEVENI ZONĂ DE LEGALIZARE A BANILOR DE ORIGINE DUBIOASĂ
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.
Natalia Enache
Acest interviu apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute în interese înguste de grup și de partid și oferă posibilitatea legalizării unor resurse și bunuri de origine dubioasă. „Aceste legi sunt periculoase, mai ales în contextul în care vor funcționa alături de o altă lege, numită cetățenie contra investiții”, remarcă Veaceslav Negruța. De asemenea, el susține că este redus la zero sistemul de integritate și este afectată grav imaginea Republicii Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Ţara noastră nu este un elev rău, dar politicul rămâne...
Reprezentanta Republicii Moldova la GRECO (Grupul statelor contra corupţiei), un Comitet de monitorizare al Consiliului Europei instituit în baza unui acord parţial şi lărgit, anunţă că activitatea Comisiei Naţionale de Integritate va fi supusă unei prime evaluări internaţionale în anul 2015 în cadrul celei de-a patra runde de evaluare GRECO. Cornelia Vicleanschi crede că disensiunile apărute între membrii Comisiei se explică prin lacunele din legislaţia care reglementează activitatea instituţiei, iar GRECO ar putea interveni cu anumite recomandări de natură să le elimine.
VIDEO // „Nu poți din senin să declanșezi un referendum...
Președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan explică, într-un interviu acordat portalului Moldova Curată, de ce nu au succes inițiativele de organizare a unor referendumuri, când și cum se produc fraudele electorale și câte astfel de cazuri au ajuns pe mesele procurorilor. Ciocan dezvăluie, de asemenea, când ar putea fi organizate viitoarele alegeri parlamentare și cât ne vor costa acestea.
INTERVIU// Alina Mungiu-Pippidi: ”Moldova este folosită...
Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.
Aici așteptăm comentariul tău!